Hur väljer du färgskala till din fasad i sommar?

Ulrika Höglund Form
23 Maj 2016
senast redigerad:23 Maj 2016

Nyfiken vad som inspirerar, hur och vad som styr dina val.

Kommentarer (11)

 • Stina5

  Hej! Lustigt att du nämner fasad för vi ska precis måla om vårt hus och jag funderade på att gå mot en lite mörkare gul än huset har varit målad i tidigare. En helt annan färg skulle jag dock ha svårt att välja - då behöver man nog vara lite djärvare än vad jag är. :-)

 • PRO
  Ulrika Höglund Form
  Hej Stina, det är ett bra sätt tänka variation på befintlig färgsättning om man inte vill ha helt lika. Kanske är det detaljerna som kan bli största förändringen. Många sätter igång det viktiga kulörvalen lite sent i processen. Lycka till och välkommen inspireras via mim web eller Houzz profil
 • mariannese

  Jag tog ungefär samma färg som tidigare, gult med grön stenfot. Åkte och tittade på ett hus jag beundrat i samma färgskala och härmade det husets lite klarare färg än den gamla gulgrå och smutsgröna putsen mitt hus hade. Skillnaden är inte så stor men huset ser nytvättat ut.

 • PRO
  Ulrika Höglund Form

  Absolut bra tips ta en rundtur och inspireras, rent av fråga ägaren om vackra färgval. Det man ser på håll är svårt gissa till rätt tekniska färgkod. Luras inte av färgglada broschyrer, men inspireras. Provmåla, provmåla! flera brädor plus detaljerna, är alltid mitt råd. Fasadens placering i omgivningen och inte minst stilursprung plus behövs bygglov är tre tips att tänka på. Amsterdam inspirerade mig senast, tyvärr mobilbilder- läckert där det passar. Två gula fasader med olika detaljfärg.

 • PRO
  Kumla Fasad Team AB

  Vi arbetar med putsade fasader och våra kunder använder sig ofta av en färgsättare, vi hjälper gärna till. Se vår profil

 • Linn Arnqvist
  jag är den som velar in i det sista och när jag har bestämt mig är jag ytterst sällan missnöjd över mitt val. tyvärr lär det bli samma metod ännu en gång fast jag har grubblat över vilken färg vi ska ha på huset. just nu är det ljusblått. Det är ett hus som har byggts på i omgångar och har där med många vinklar. I mäklarens annons stod det villa ville kulla... Har varit inne på helt vitt stortsätt hela tiden men nu börjar jag svacka och vill nog ha matt svart. Så att fjällutsikten och naturen kommer fram mer och man inte blir bländad av det vita skenet... Har även fler byggnader på gården nära in på. Ett stort garage som är ljus grått, en relax stuga som är vit och ett härbre. Några tips?
 • PRO
  Ulrika Höglund Form
  Hej, Linn!
  Fasadfärgsättning är spännande och det är ett helt annat typ av färgval i jämförelse t ex med inomhus.

  Fasader är stora ytor oftast, det relaterar till omgivande natur och grannfastigheter och framförallt ljuset utomhus gör att tonerna upplevs kraftigare än på prov.
  Undvik helvitt, särskilt på stora fastigheter, bländning som du nämner och helheten upplevs större och tydligare i ett landskap.
  Viktigt tänka, vilket stilintryck ger fastigheten - följ den stilen. Gör inte modernt av klassiskt o s v
  Helmatta gör kanske att era 'vinklar' spännande former "slätas ut"....svårt beskriva. Helmatta finns inte för foder, fönster dörrar. Tänk in alla ytor vid färgval, hur blir helheten.
  Mörka fasader har historiskt funnits, mer åt dova bruna, rödbruna vid sekelskiftet.
  Tänk varmt mörkgrå istället för svart. Titta efter Nsc skala inom Y eller grågrönare. Naturens färgskalor är bra utgångsläge.
  Jag tycker med tanke på kostnad för material och jobbigt göra om, provmåla!!
  Jag har inga bilder tillgå, därav lite generella svar. Se även tidigare svar ovan. Lycka till!
 • PRO
  HANNA SÄFSTRÖM DESIGN

  Hej, tänk på alla årstider tex om ni bestämmer er för vitt, hur fungerar det med snön i vinter? :)

 • Linn Arnqvist
  Här är huset. det vita under fönsterna är bara grundvalar då vi har bytt fönster. Om man tittar noga så ser man Oviksfjällen i bakgrunden. Taket på huset kommer att vara i den färg som det är på högra sidan av huset.

  Det är nog som du säger att en varmare gråfärg kanske skulle passa. Har ni tips på något så tackar jag varmt för de. ☺
 • PRO
  Ulrika Höglund Form

  Hej, igen Linn

  Huset tycker jag andas både lite klassiskt och med fönster och vissa detaljer även moderna former. Jag tycker det är fint med tanke på vart i landet det ligger måla någon accent ton istället för 'bara' grått och vitt.

  Några förslag nedan hämtade från Alcro färg som har inspiartions material och en webbild jag inte kunde motstå. Svagt rosa hus tycker jag saknas i Sverige.

  Varför inte, med tanke på Villa-ville-kulla känslan du nämnde.

  Lycka till och välkommen boka mer ingående färgrådgivning via min Houzz sida.

  Ulrika Höglund Form

  Färgsättare och inredare


 • PRO
  MARI Interior Design AB

  Hej, jag har precis avslutat ett arbete med exteriör färgsättning av en en stor sekelskiftesvilla i jugendstil i Saltsjöbaden. Jag tycker det är viktigt att man återkopplar till historiska färsättningar och kulörer som var populära på den tiden husen byggdes. Annars kommer det kännas helt fel både med arkitekturen och omgivningen/kulturlandskapet. Det fins inte någon lättläst litteratur om ämnet så jag skulle rekommendera att ta hjälp av en expert för att få rätt kulörer. Jag hjälper till med sådana frågor framförallt när det är frågan om gamla hus. Sedan måste man som Ulrika skriver provmåla, provmåla, provmåla! Omgivningen påverkar färgerna otroligt mycket och man kan inte stirra sig blind på ett litet färgprov från måleributiken. En annan tumfingerregel är att alla kulörer upplevs kallare utomhus än inomhus.

Sverige
Skräddarsy min upplevelse genom att använda cookies

Genom att fortsätta använda vår hemsida eller app samtycker du till att Houzz-gruppen använder cookies och liknande teknologi för att förbättra vår produkt och service, ge mig relevant innehåll och göra min upplevelse personlig. Mer info.