webuser_107686351

Färgsättning med mycket färg

5 år sedan
Hjälp, jag är lycklig ägare till ett hus i Portugal men har en utmaning med färgsättning. Problemet är att golven i flera av rummen är terrakotta klinker och i andra rödbruna trägolv. Då allt är i fint skick tänkte jag inte att ge mig på golven i ett första läge. Jag är trött på vitt vitt vitt och tänker nu revoltera med färg a’la bohemian style. Men har svårt med att få ihop det med golvens färg. Tacksam för alla idéer och tips.

Kommentarer (7)

 • 5 år sedan
  Hej Bosse!
  Vilket fint hus, grattis till förvärvet!
  Har själv tittat mycket på hus i Portugal o Spanien o de gillar ju onekligen en något annorlunda färgskala än vår skandinaviska ”kyliga”. Länkar till en bild i Pinterest, som jag hoppas du kan se; ett exempel på färger som passar fint ihop med terrakotta/rödbruna golv - utan att vara vitt! Lite svalare grå-toner, mustiga turkoser och lila som accentfärger, samt sandtoner tror jag skulle göra sig fint för att både komplettera men också tona ner allt det mustiga.

  https://pin.it/jshkgovxr6exc3
  Vad tycker du?
 • Relaterade diskussioner

  Behöver hjälp med förvaring till vår hall!

  Q

  Kommentarer (18)
  Hej, du kanske redan har löst ditt förvaringsbehov, men om inte får du gärna titta på www.glimt.se :) Vänligen, jenny
  ... Se mer

  Vad ska jag ha för färg i köket?

  Q

  Kommentarer (3)
  Jag hörde precis från en i branschen att grått är superpopulärt - speciellt med röda detaljer så jag tycker också du ska köra på det. Vitt grått och rött, supersnyggt :)
  ... Se mer

  Hjälp med hemmakontor & läshörna

  Q

  Kommentarer (10)
  jag skulle bildgoogla Ett hem av Studio Ilse för hotellyx. Är det den stilen du letar efter? Tror i så fall att det kan funka med möbler i vitt, varmgrå och brunskalor, fåtölj/skrivbordsstol med brun skinnklädsel. Fint med en platsbyggd bokhylla i antingen ljusgrå eller väggfärgen. tavlor snyggt grupperade på väggarna. Varmgula accentfärger på plädar och kuddar. gärna mässing i skrivbordslampor, taklampa mm. hitta komplementfärgen till den gröna färgen och använd en liten inredningsdetalj i den kulören, det blir väl någon slags orangeröd nyans tror jag.
  ... Se mer

  Vilken färg på soffan?

  Q

  Kommentarer (4)
  Wow! Vilket rum! Kan se framför mig hur gott det är att halvligga i soffan och zappa med fjärrisen till 80-tummaren med guldram där tavlan nu hänger. Klart du kan ha olika material på soffor och fåtöljer! Fundera på en ljusare soffa, kanske ljusare grön? Mörk undrar jag om den syns? Fåtöljerna du har borde passa bra till sammetssoffa. Du kan välja ganska friskt i storlek, tygval, trä eller metall. Två stoppade fåtöljer - inte i sammet, på ena sidan och två karmstolar mittemot. Kolla in amerikanska foton här på houzz. Och inte alls vad du frågade efter, men kan flygeln placeras längre ner, så pianopallen står vid fönstret? Då kan soffan stå mer centralt i rummet.
  ... Se mer
 • 5 år sedan
  Jag själv gillar olika färger! Speciellt eftersom man inte ser mer än ett rum i taget; kan inte tro att jag skulle stå i ett rum o tänka om dess färg passar ihop med färgen i ett annat ;-) Något jag ofta sett i hem där borta är väldigt bjärta färger, som limegrönt och chockrosa, det är dock ”too much” för mig, färger ska komplettera varandra! Ett annat sätt att svalka ner alla de brända tonerna är att använda högre kelvin på ljuskällorna, tex 4000K, så blir det ett krispigare ljus. Även inredningsdetaljer i tex sten, eller vacker drivved ger färger som ”lugnar” det rödbruna. I den långa hallen skulle ni kunna måla taket vitt o sen tror jag det skulle kännas mycket luftigare där.
 • 5 år sedan

  Grattis till huset! Varm gul färg på väggarna i den långa hallen lyser upp och är något jag vill dela med mig till dig. Med vita golvlister och dörrfoder.

 • PRO
  5 år sedan
  Grattis till roligt projekt. Att måla tak och kanske även lister i en lätt bruten vit färg tror jag är en bra början. En gråblå färgskala genom huset, från ljust grå i hall/korridor till mustigt åskblå i sovrummet kan funka. Med det sagt så är jag rätt förtjust i falurött också. Testa på små ytor...
 • 5 år sedan
  Hej, varit mkt på Malta - där använder man mycket gul ochra för sina hus/interiörer och det är något som jag som verkligen gillade.. Den färgen är super komplement till terrakottaplattor men ger ett svalt intryck - också beroende på hur mkt 'svärta' du/ni väljer att pytsa i.. Kan tänka mig det är jättesnyggt om ni tar vitt i taket.
  Lycka till och visa gärna ert projekt!
 • 5 år sedan
  Ändrades senast: 5 år sedan

  Hej,

  Rätt tänkt att jobba med ljussättningen men ta det varsamt så att du får ett elegant sammanhållet resultat så att huset förädlas och lyfter.


  Klimat och sydländsk karaktär.

  Det är att annat klimat därnere och det påverkar både materialval och färgval. Man ska inte göra våld på huset och insidan ska också hänga ihop med utsidan plus omgivningen. Man bör sträva efter att bilda en intressant helhet. Samtidigt är du en skandinav och behöver inte låtsas att vara en portugis så jobba med båda delarna- den du är och huset potential där det nu står. Det kan bli riktigt lyckat. Fundera på varför du köpte just det här huset av alla andra och förstärk de kvalitéer du såg då. Det kan man göra med en lyckad färgsättning.


  Det är ingen vits med att revoltera som en tonåring och 'splasha' på starka kulörer bara för att det inte ska svara vitt. Ta dig en extra funderare kring vad du gillar, hur mycket jobb orkar du lägga ner och vad har du räd med när det kommersiell pengar. Ibland orkar man vara i huset ett tag och låta det vara såsom det därför att upptäcka vad som fungerar respektive inte innan man börjar med större renoveringar.


  Vad vill du åstadkomma?

  Jag föreslår att du funderar över varför det vita tröttar ut dig, Vad exakt är det som du saknar? Vad gör dig glad och vad skulle du önska mera av och -hur mycket av det? Tänk mer känsla och stämning till en början än bara färg. Beskriv det tydligt i ord för dig själv. Sedan kan man tolka känslan i färg.


  Husets givna förutsättningar.

  Att behålla de fina golven är givet. Är det laminat på de övriga golven eller är det trägolv som kan slipas? Terrakotta nyansen går väl ihop med både varma och kalla toner, mörk blå och äggskal-beige. Eller olika toner av milt olivgrönt, varma beige/ röda nyanser även om ljusa.. Försök hitta en skala med fem olika nyanser- både kontraster och ton i ton nyanser. Det kan man sedan jobba med även i inredningen.


  Om du ska ha tapeter (vilket kan vara snyggt i sovrummet) får man tänka till lite extra både när det gäller färg och mönster.


  Jag skulle eftersträva en sofistikerad medveten färgsättning i hela huset eftersom det adderar värde och ökar trivsel. Du säger bohemisk stil men huset i sig verkar inte så bohemisk på dessa bilder, mera modern-lantlig kanske, det är svårt att gissa.

  Karta med fem nyanser med accentfärg skulle fungera. Kolla t.ex. årets trender Jotun Lady somnhar färdiga kartor. Just terrakotta förekommer och är trendigt just nu. (Identitet heter refined eller raw eller calm). Alla tre är snygga och skulle fungera. De består av fem nyanservilket är en lagon stor skala för att håla ihop det men ändå uppnå variation som kan inkludera även mönster.

  Kolla också Beckers. T.ex.Romans och Sockevadd skulle gå med tegel (de finns bland deras röda nyanser. Bland gula/oranga finns t.ex Sahara, Dijon, Smörboll som skulle fungera med terrakotta.

  Bland gröna har du Mossgrön, Kaktus eller Mistel och bland blåa Retro, Pärlhyacint eller Norsken.

  Blanda ljusa och mörka kulörer för att få variation.


  Nordsjö i sin tur har colortester vilket är praktiskt om man är osäker på hur det kommer att se ut.

  https://www.colourtester.se/collections/all

  Frågor

  Hur ska du arbeta med olika 'element' material som puts, trä, tapet? Vägg, foder, dörrar, snickerier? Hur många rum som ska färdigställas och vill du att rummen ska vara olika? Golvet är enhetligt och då kan väggarna vara det också.Om skalan är subtil så får väggfärgen ha en svag/olika nyans i olika rum utan att det blir för rörigt. Taken behöver inte vara vita, man kan måla ton i ton.

  Utgå från det du inte ska/vill ändra. Är det bara golv eller är det något mer? Ska det vita kaklet i köket vara kvar på väggen? Det finns något mönster på kaklet, om du gillar det kan du hämta färgnyanserna från det också.


  Ku kanske föredrar nyanser med mer kulör än de jag har föreslagit. detgår ju bra men det blir ett annat utryck som bör understödja den valda stilen så att det inte blir för mycket pop.

  Definiera gärna ramen för tid- och pengar investering. Exakt vad ska målas och när och av vem.  Textilier

  Val av alla textilier ska passa in i din färgsättningsskala. Det förstärker helhetsuttrycket mer än vad man tror. Även din badrock kan matcha, det ger faktiskt en lyxig och behaglig känsla.


  Resurser

  Det kan ibland vara värt och anlita en duktig "skandinavisk" architekt som kan hjälpa dig med att ta fram en helhetlig färgskala och komma med värdefulla tips på hur du kan jobba med färgen i ett rum.

  Kevin McCloud har givit ut böcker med förslag på många fina färgkombinationer att välja på. Färgen ska framhäva stilen. Utseende på möblerna spelar in också. Ska några möbler målas? Man kan använda kontrastfärg på enstaka pjäser.


  Personligen skulle jag måla köksluckorna i en snäll olivgrön nyans inklusive sockel för att skapa kontrast mot golvet samt en 'kontrast-övergång till bänkskivan. Ser det inte bra ut kan man måla sockel mörkare brun/ terrakotta så att det sätter sig.


  Blankt vit kakel på väggarna förbryllar. Varför är det kaklat så högt? Kanske kan man behålla en något lägre rad i samma höjd och måla resten av väggen i en mjuk gulbeige nyans. Här kan man plocka nyanserna från kakel dekoren om den ska vara kvar.


  Proportioner och detaljer

  Köksön är bra att ha men skulle kunna bli snyggare med lite annorlunda proportion på "underrede". Det finns också snyggare barstolar. Detaljerna är viktiga eftersom de bygger upp det totala utrycket.

  Lycka till. Jag håller tummarna så att det blir fint. Grattis till huset.

Sponsored

Reload the page to not see this specific ad anymore

Sverige
Skräddarsy min upplevelse genom att använda cookies

Houzz använder cookies och liknande teknik för att anpassa min upplevelse med relevant innehåll och det bästa Houzz produkter och tjänster kan erbjuda mig. Genom att klicka 'Acceptera' accepterar jag detta, så som det vidare beskrivs i Houzz Cookie Policy. Jag kan avvisa icke-essentiella cookies genom att klicka 'Administrera preferenser'.