Design av liten radhusträdgård

Här är allt nyanlagt och inte riktigt klart ännu. Husets fasad har fått ny färg. Odlingslådorna är alla platsbyggda för att få rätt format och rätt höjd.
Silverpäronträden kommer att klippas hårt, för att bilda tät krona. Detta för att skapa insynsskydd till matplatsen.

Foto och designer: Eira Fogelberg

Inspiration för en funkis trädgård —  Houzz
Relaterade fotoämnen
Detta foto har 1 fråga
Milla Milla skrev:4 juni 2018

Se vad Houzz-redaktörerna säger:

cajsacarlson
Cajsa Carlson la till detta i Experttips: Vilka växter är fina att kombinera i pallkragen?15 maj 2018

Vilka växter fungerar bra ihop om man vill ha en pallkrage med bara prydnadsväxter?Jessica: “En favorit är sommarljus, gaura lindheimeri, en skir vacker sommarblomma som blir lite högre och svävande. Som kantväxt kan man plantera en lite lägre och buskigare planta, till exempel lavendel. Då får man även en härlig doft. Eller varför inte plantera rosenskära, cosmos bipinnatus, tillsammans med snötörel, euphorbia ’Diamond Frost’, som blommar hela sommaren?”

cajsacarlson
Cajsa Carlson la till detta i Före och efter: Är det verkligen samma rum?9 mars 2018

Efter: Nu är det en ren paradisträdgård! Att plantera i pallkragar gav trädgården ett lyft, och att lådorna är olika höga och står omlott hjälper också till att skydda mot insyn.BERÄTTA! Vilken förvandling tycker du är mest imponerande, och varför?

saranorrman
Sara Norrman la till detta i Fråga experten: 9 misstag att undvika när du anlägger ny trädgård1 sep. 2017

2. Samla växternaDet kan vara frestande att köpa plantor och placera ut dem lite här och där i den nya trädgården. Men enstaka, spridda plantor som nästan ser ut att sträcka sig efter varandra skapar inte harmoni i trädgården, säger de två experterna. “Plantera hellre tätt på färre platser, så får du ett mer färdigt och helgjutet intryck,” säger båda. “Pallkragar är ett bra exempel. Kuber med växter, till exempel formklippta träd och buskar, ser eleganta ut och är lätta att sköta eftersom formen är skarpt definierad,” påpekar Anne.Sök inspiration bland över 1 miljon sköna trädgårdsbilder

maja_mortensen
Maja Mortensen la till detta i Experterna tipsar: Så lyckas du med pallkragen och köksträdgården10 maj 2017

Nästan alla grönsaker trivs i en pallkrage, men somliga sorter har mer nytta av att stå tillsammans än andra. Vibeke säger att det till exempel är bra att plantera lök tillsammans med morötter, eftersom löken håller borta morotslarver. Därför kan det löna sig att fråga försäljaren om det finns några bra regler för just de sorter du väljer.“Potatis ska man vara speciellt uppmärksam på. Det finns många potatissjukdomar, och man bör inte plantera potatis i samma bädd år efter år. Jag råder dig att ändra bädd varje år, så att det går fyra år innan man sätter potatis i samma bädd,” säger Vibeke.

cajsacarlson
Cajsa Carlson la till detta i 10 idéer från små svenska trädgårdar2 maj 2017

4. Plantera i lådorOm du vill göra det ännu enklare för dig, ställ ut lådor eller pallkragar i trädgården och plantera i dem. Du kan byta ut växterna i pallkragarna efter säsong, och på så sätt få chansen att odla både blommor och grönsaker på en liten yta.LÄS MER: Före och efter: Från trist uteplats till paradisträdgård i radhus

cajsacarlson
Cajsa Carlson la till detta i Före och efter: Från trist uteplats till paradisträdgård i radhus16 jan. 2017

EfterParet ville att trädgården skulle vara lättskött och snygg året om. “Även insynsskydd var viktigt – det är ju en radhusträdgård och folk går förbi utanför. Häckhöjden var begränsad till 1.2 meter, så vi kunde inte ha så hög häck, utan valde istället att sätta lådor i olika höjder som ligger omlott, vilket gör att folk inte kan se rakt in. Vi satte också upp spaljéer,” berättar Eira. Uppdragsgivarna ville även att trädgården skulle ha sociala ytor där man kan sitta och mysa med gäster, samt plats för odling. Båda har trädgårdsvana och har varit husägare hela livet.

cajsacarlson
Cajsa Carlson la till detta i Bildskönt: 16 altaner för livsnjutaren5 jan. 2017

12. En radhusträdgård i Malmö med liten altan och stor växtglädje.

Detta kommenterar "Houzzers" på:

ysolvinger
Yvonne Sölvinger la till detta i Idéer från ysolvinger21 mars 2018

ide till trädgård med plattor och grus

linda_sjokvist
linda_sjokvist la till detta i Idéer från linda_sjokvist15 mars 2018

Odlingslådor i modern miljö. Träden är tänkta att få en tät krona som bildar en vägg/insynsskydd mellan matplatsen och odlingen.

Personer som gillar det här fotot gillar även
Design av liten radhusträdgård
Design av liten radhusträdgård, 1 år senare
Design av liten radhusträdgård, 1 år senare
Villa M
Elegant family garden, Sweden
Design av liten radhusträdgård, 1 år senare
Villa M
Design av liten radhusträdgård
Sverige
Skräddarsy min upplevelse genom att använda cookies

Genom att fortsätta använda vår hemsida eller app samtycker du till att Houzz-gruppen använder cookies och liknande teknologi för att förbättra vår produkt och service, ge mig relevant innehåll och göra min upplevelse personlig. Mer info.