Det är mycket som lockar oss uppe i norr med medelhavets kultur. Från medelhavsinredning till mat och dryck. Något som såklart inte är så konstigt. Länderna kring medelhavet har en väldigt speciell inredning, som även skiljer sig åt från land till land. Inredning som fascinerar, fängslar och får oss att drömma oss bort till varmare breddgrader. Men hur ser inredningen egentligen ut kring medelhavet? Den här texten kommer handla om italiensk, grekisk och spansk inredning – eller kort och gott medelhavsinredning. Läs vidare och låt dig inspireras till att få ditt vardagsrum eller kök att likna en grekisk taverna, en spansk bodega eller en italiensk trattoria.

Om vi börjar med Italien, hur ser italiensk inredning ut?


Ser man på klassisk italiensk inredningsstil så är det mycket trä. I italienska kök till exempel är skåpluckorna ofta gjorda i mörkare träslag. Man kan nästan säga att det är något av en rustik känsla. Samma sak gäller egentligen italienska badrum och badrumsmöbler också. Tänk speglar och dörrknoppar med mycket detaljer.

Modern italiensk stil, design och möbeldesign skiljer sig dock inte alls mycket från skandinavisk design. Mycket avskalat, gråskalor och raka linjer. Kanske är det inspirerat av den italienska futurismen?

Grekisk inredning då, hur är den?


Tänk mycket vitt och mycket sten. Helst ska det ju också ackompanjeras av en sjöutsikt och en perfekt sandstrand utanför sovrumsfönstret, men det är såklart långt ifrån alla greker som har det så hemma.

Till sist, spansk inredning, hur kan den se ut?


Även om den inte är från Spanien skulle det kännas konstigt att prata om spanska möbler utan att nämna den danska designklassikern 'Den Spanska Stolen'. Den designades av den danska designgurun Børge Mogensen som fick inspiration till den under en resa till Spanien 1958.

Annars är spansk inredning ganska typisk för den sorts inredning som är populär vid medelhavet. Mycket trä och mycket detaljer, som exempelvis vackert kakel.

Vad är så kallade medelhavskrukor?


Medelhavskrukor är perfekta som trädgårdskrukor, även i vårt kallare klimat, och kan stå ute året runt eftersom deras speciella terrakotta klarar av vinterns kallare temperaturer. De passar även inomhus eftersom alla växter trivs i terrakottakrukor som andas. Terrakotta kommer för övrigt från italienskan och betyder ordagrant 'bränd jord'.

Vi hoppas att du har lärt dig något och att du kanske vågar prova på så kallad medelhavsstil. Sådär i början rekommenderar vi att du kanske provar några enstaka detaljer istället för att göra om inredningen i hela huset, för att se om du gillar stilen. Lycka till och mycket nöje!
Sverige
Skräddarsy min upplevelse genom att använda cookies

Genom att fortsätta använda vår hemsida eller app samtycker du till att Houzz-gruppen använder cookies och liknande teknologi för att förbättra vår produkt och service, ge mig relevant innehåll och göra min upplevelse personlig. Mer info.