Kommentarer
Electrolux Sverige
|
Sponsrat innehåll
Läckraste sommardukningen är vacker, grön – och ätbar!
Dukningsexperten visar hur du skapar en fräsch, inspirerande dukning för sommarens sammankomster.
Sponsrat innehåll
Catharina Lindeberg-Bernhardsson är en av Sveriges mest anlitade bordsdekoratörer, under namnet Catharina Dukar. Här visar hon hur hon skapat en grön och vacker vårdukning med hjälp av dekorativa primörer, och ger råd för hur man kan variera dukningen så att den passar bra till andra tillfällen också.
Såhär intetsägande såg bordet ut innan dukningen som Catharina gjorde för Electrolux. “En dukning lyfter middagen eftersom den är det första du ser när du kommer till bordet. Är det en fin dukning gör den dig glad och förväntansfull, och sedan är det ju en bonus om maten är god också! Det blir en fest för ögat i kombination med smaklökarna,” säger Catharina. “Första intrycket är viktigt, precis som när man träffar människor – tänk på skillnaden om man kommer till en fest och det är två marschaller utanför dörren, jämfört med hur läckert det är om man möts av 20.”
Det krävs mindre än man tror för att få till en imponerande dukning. Catharina börjar med det som sen blir huvudpunkten på matbordet, ett blomsterarrangemang med – sparris? Jovisst, primören är både vacker och läcker. “Fyll ett glas med vatten för blomman att stå i. Sätt en gummisnodd runtom som ska fästa primörerna.”
“Jag valde sparris för att det är en vårdukning, och det var en maträtt med lax och primörer, så det var redan sparris i maten,” berättar Catharina. “Jag gör ofta så, jag plockar upp temat och kombinerar maten och dukningen. Här sätter man rå sparris runt glaset och bryter av den längst ner, så att det blir jämt. Säkra sparrisstjälkarna med ett gummiband, och knyt sedan ett finare snöre runt så gummibandet inte syns. Man kan äta den råa sparrisen också, så även dukningen blir en del av smakupplevelsen!”
“Jag valde sparris för att det är en vårdukning, och det var en maträtt med lax och primörer, så det var redan sparris i maten,” berättar Catharina. “Jag gör ofta så, jag plockar upp temat och kombinerar maten och dukningen. Här sätter man rå sparris runt glaset och bryter av den längst ner, så att det blir jämt. Säkra sparrisstjälkarna med ett gummiband, och knyt sedan ett finare snöre runt så gummibandet inte syns. Man kan äta den råa sparrisen också, så även dukningen blir en del av smakupplevelsen!”
Vilka blommor man väljer är upp till en själv. “Från början valde jag anemoner; på bilden är det stjärnlök, ornithogalum. Man kan välja andra vita blommor om man vill, vitt passar fint till det gröna.”
“Vi satte också flera små glasvaser på bordet med mindre vita blommor i. Det är bra att ha mycket saker på bordet.”
Även resten av dukningen är gastronomisk. “Jag valde att strö ut sockerärtor och lime på bordet, så att gästerna verkligen kan använda dukningen. Det sätter igång samtal när man sträcker sig efter en lime, till exempel. Det är också ett lätt sätt att duka på – man plockar på sig vårprimörerna till dukningen i grönsaksdisken samtidigt som man köper ingredienserna till maten.”
“Här ser vi blåbärsris, jag använder det ofta eftersom det finns året runt i skogen och alltid är grönt. När riset har blad är de väldigt täckande. Man kan köpa en enkel vit bukett rosor eller tulpaner i blomsterbutiken, ta en näve blåbärsris och placera runt blommorna i, så har man en snygg bukett. Det är ett enkelt och kostnadsfritt alternativ. Vill man att det ska få blad är det bara att sätta riset i vatten, så får det blad på några dagar.” För den som inte bor nära en skog med blåbärsris har Catharina ett smart tips: “Ett alternativ är att köpa lökar med blast, som knipplök eller salladslök, klippa av själva löken och använda de gröna bladen! Jag använder också savoykål ofta. Den är vacker för sig själv på bordet, men du kan också ta bort bladen i mitten på kålen och istället sätta i fuktad oasis. Där sticker du sedan ner rosor. Tänkt på att ha två savoykål, det blir tråkigt med bara en! Det ser man ju också i de här bilderna, mängden på bordet gör dukningen. Det gäller att ha många högar med lime och grönsaker.”
Catharina ger också exempel på en festdukning för den som redan börjat planera sommarens fester. “Om man till exempel vill göra en version av dukningen till sommaren kan man välja klassiska midsommarblommor, blåklint och prästkragar, som man klipper av och sätter i små snapsglas. Och så kan man placera jordgubbar i eleganta stilleben på bordet, och även dekorera med jordgubbsblasten. Använd även snapsglas i olika höjd – det ger energi till bordet att duka på olika höjd, och gör att ögat följer med i dukningen. Ställ snapsglasen mellan jordgubbarna.”
SE MER!
Se hur du gör den här kreativa dukningen, och få mer tips om hur du kan äta och leva väl hos Electrolux.
Skriven av Houzz Sponsrade Artikel-redaktion
SE MER!
Se hur du gör den här kreativa dukningen, och få mer tips om hur du kan äta och leva väl hos Electrolux.
Skriven av Houzz Sponsrade Artikel-redaktion
Electrolux är en av världens ledande tillverkare av hushållsmaskiner. Med konsumentinsikt som utgångspunkt skapar... Läs mer
More Stories from This Pro
Laga läcker och vacker mat med proffsens teknik – SousVide
Proffsens favoritmetod tar nu steget in i ditt kök med fantastiska resultat, säger stjärnkocken Edin Dzemat.
Läs artikeln