Electrolux Sverige
|
Sponsrat innehåll
Laga läcker och vacker mat med proffsens teknik – SousVide
Proffsens favoritmetod tar nu steget in i ditt kök med fantastiska resultat, säger stjärnkocken Edin Dzemat.
Sponsrat innehåll
Överallt hör man det talas om SousVide, en professionell matlagningsteknik som nu har gjort resan från restaurangköken och in i våra hem genom lätthanterade ångsugnar. Men hur fungerar tekniken, och gör SousVide verkligen att man kan tillverka mat på restaurangnivå hemma? En av de som förespråkar SousVide-ugnen är Edin Dzemat, stjärnkocken som varit kapten för Svenska Kocklandslaget (som fick silver i VM 2014) och som tilldelats en Rising Star 2014 i White Guide. I fjol vann han också Kockarnas Kamp på TV4, och i september öppnade han Brasserie by EDz på Kosta Boda Art Hotel. Vi pratade med Edin om fördelarna med SousVide, hans favoritmat att laga i ugnen, och hur lättanvända ångugnar egentligen är.
De flesta av oss har nog traditionella ugnar hemma, men i takt med att svenskar blir mer och mer intresserade av matlagning är det många som är öppna för att prova nya tillagningsmetoder. Det allra senaste? SousVide-tillagning i ångugn. “SousVide fungerar som så att man vakuumförpackar varan och försluter den i en påse, vilket gör att smaken och all arom stannar kvar i påsen. Det innebär också att maten kan tillagas på låg värme och får en godare smak. Om du till exempel kokar grönsaker i en kastrull försvinner en hel del av smaken; här stannar den kvar,” berättar Edin.
SousVide-ugnar skiljer sig från vanliga varmluftsugnar eftersom de är ångugnar, så man kokar maten i vakuumförpackningar i ugnen och temperaturen ska vara väldigt låg, bara 50° enligt Edin. Och det är en teknik som är vanlig i proffskök. “Ja, jag har använt den i många år. Det är inget nytt för restaurangkök, men däremot för hemmakök,” säger Edin.
På bilden syns Electrolux ångugn EOS880Z
På bilden syns Electrolux ångugn EOS880Z
Ångugnen ställer automatiskt in rätt mängd ånga, vilket ger maten en saftig konsistens. Men man kan använda den till annan matlagning också säger Edin. “Ugnen ångkokar ju maten men den använder också varmluft, så du kan även baka bröd i den om du vill.” Han påpekar att maten även får bättre hållbarhet. “Hanteringen av råvarorna är dessutom bättre – eftersom de tillagas i en försluten påse kommer det inte in bakterier, och maten behåller näringen.”
När man ska laga SousVide behöver man förutom ugnen också en vakuum-maskin som vakuumförpackar och försluter påsarna. “Det finns många olika varianter i olika prisklasser,” säger Edin. Och även om ångugnar är något som man förknippar med Michelinrestauranger och lyxigare maträtter, så är de lätta att använda även om man inte är proffskock. “Man behöver inte vara en vetenskapsman för att kunna använda den. Kan du använda apparna på din telefon klarar du att använda en SousVide ugn,” skämtar Edin.
Även om man kanske tror att skillnaden på en SousVide-ugn och en vanlig ugn är tydligast när man lagar kött – vem har inte råkat ut för att steken eller kycklingen blivit alldeles för torr i en varmluftsugn? – är det inte kött som Edin tycker bäst om att laga i ångugn. “SousVide funkar med precis allt – grönsaker, kött och fisk. En personlig favorit är sparris, som är fantastisk att tillaga i en SousVide ugn, i en påse med brynt smör och timjan. Det är bra att addera örter, vars smaker försvinner in i råvaran, och så kan man ta vara på smöret och använda till sås, till exempel.”
Edins avslutande åsikt om SousVide-matlagning? “Alla kan inte bli stjärnkockar – men man får mycket bättre resultat när man lagar mat såhär, och risken att misslyckas blir mycket mindre.”
Skriven av Houzz Sponsrade Artikel-redaktion
Skriven av Houzz Sponsrade Artikel-redaktion
Electrolux är en av världens ledande tillverkare av hushållsmaskiner. Med konsumentinsikt som utgångspunkt skapar... Läs mer
More Stories from This Pro
Läckraste sommardukningen är vacker, grön – och ätbar!
Dukningsexperten visar hur du skapar en fräsch, inspirerande dukning för sommarens sammankomster.
Läs artikeln
Ser så gott ut! Hade gärna skaffat en egen av dessa ugnar. Ser nyttigt ut också, en 'bra-för-figuren' måltid helt enkelt!
Ser lækkert ud! Må jeg helt klar prøve på et tidspunkt.