Årets kökstrender: Allt du behöver veta om det trendigaste köket 2016
Vilka färger ska man välja och hur ska man förvara sakerna i köket i år? Experterna från Vedum, Himlekök och Moodhouse har koll på läget.
Trendhjulet fortsätter att snurra under 2016, även när det gäller köket. Vi har rådfrågat några av våra köksexperter för att ta reda på hur vi ska inreda våra kök i år, och vilka färger, material och köksprylar som kommer ses i hem runt om i landet. Svaren är både inspirerande och, i vissa fall, lite överraskande – vem kunde tro att en sous vide-kokare kommer stå högt upp på mångas önskelista?
Vilka köksprylar är inne?
Jenny Andersson, Vedum:
“Vi utrustar köket som aldrig förr. Vassa knivar, proffsiga köksmaskiner och produkter, som gör att vi känner oss som kockar i vårt eget kök, gillar vi mest just nu.”
Viktor Skoglund, Himlekök: “Sous vide-kokare och riktiga ångugnar. Vi blir allt mer kräsna vad gäller vår matlagning och vill ha restaurangnivå på maten hemma. 2016 är året då vi lär oss uppskatta perfekt krämiga ägg, och för det behöver man en sous vide-kokare.”
Lina Wolgast och Linda S. Österbom, Moodhouse:
“Snygga bruksföremål som skärbrädor, salt- och pepparkvarnar samt brickor. Dessa prylar står framme på köksbänken och i öppna hyllor och speglar kökets ägare samt karaktär. Vilka kokböcker du väljer att ha framme säger också mycket om vem du är, just nu har många Kinfolks böcker på display i sina kök.”
Jenny Andersson, Vedum:
“Vi utrustar köket som aldrig förr. Vassa knivar, proffsiga köksmaskiner och produkter, som gör att vi känner oss som kockar i vårt eget kök, gillar vi mest just nu.”
Viktor Skoglund, Himlekök: “Sous vide-kokare och riktiga ångugnar. Vi blir allt mer kräsna vad gäller vår matlagning och vill ha restaurangnivå på maten hemma. 2016 är året då vi lär oss uppskatta perfekt krämiga ägg, och för det behöver man en sous vide-kokare.”
Lina Wolgast och Linda S. Österbom, Moodhouse:
“Snygga bruksföremål som skärbrädor, salt- och pepparkvarnar samt brickor. Dessa prylar står framme på köksbänken och i öppna hyllor och speglar kökets ägare samt karaktär. Vilka kokböcker du väljer att ha framme säger också mycket om vem du är, just nu har många Kinfolks böcker på display i sina kök.”
Vilken är årets färg?
Lina Wolgast och Linda S. Österbom, Moodhouse: “På väggar är grått i olika nyanser det nya vita. Vad gäller köksluckor är trärena luckor i diverse träslag på frammarsch. Vi tror även att vi vågar använda mörkare färger på våra köksluckor, som svart och väldigt mörkt grå. Men även dova pasteller såsom lindblomsgrönt och smutsturkos kommer fortsätta att vara populärt.”
Jenny Andersson, Vedum: “Grått i alla nyanser, från det allra ljusaste tonerna till mer mustiga nyanser. En vacker ljus varmgrå färg är NCS S 1502-Y, den är sober och nordisk, vilket är helt rätt för den lantliga stilen.”
Viktor Skoglund, Himlekök: “Grönt i kombination med naturträ som ek och ask. Grönt är en otroligt vacker och harmonisk färg som gör sig perfekt på målade ytor, är lätt att matcha mot andra färger och är något nytt efter alla gråa kök.”
Lina Wolgast och Linda S. Österbom, Moodhouse: “På väggar är grått i olika nyanser det nya vita. Vad gäller köksluckor är trärena luckor i diverse träslag på frammarsch. Vi tror även att vi vågar använda mörkare färger på våra köksluckor, som svart och väldigt mörkt grå. Men även dova pasteller såsom lindblomsgrönt och smutsturkos kommer fortsätta att vara populärt.”
Jenny Andersson, Vedum: “Grått i alla nyanser, från det allra ljusaste tonerna till mer mustiga nyanser. En vacker ljus varmgrå färg är NCS S 1502-Y, den är sober och nordisk, vilket är helt rätt för den lantliga stilen.”
Viktor Skoglund, Himlekök: “Grönt i kombination med naturträ som ek och ask. Grönt är en otroligt vacker och harmonisk färg som gör sig perfekt på målade ytor, är lätt att matcha mot andra färger och är något nytt efter alla gråa kök.”
Trendigaste materialen?
Jenny Andersson, Vedum: “Målade luckor, oavsett om de är i lantlig stil eller enkla släta. Stenskivor och ljusa bänkskivor som liknar carraramarmor, till exempel kompositstenen London grey, samt mässingdetaljer fortsätter att vara inne.”
Viktor Skoglund, Himlekök: “Alla typer av naturmaterial där man gärna blandar målade ytor med oljade träytor är hett just nu. Man börjar mer och mer uppskatta massivträ, och klassiskt oljade ekbänkskivor gör comeback. Natursten och marmor fortsätter att vara populärt men man blandar gärna upp det mer med exempelvis en hel rostfri diskbänk och arbetsytor i trä.”
Lina Wolgast och Linda S. Österbom, Moodhouse: “På köksbänken fortsätter natursten såsom marmor att vara populärt. Även kompositmaterial som Silestone kommer bli allt vanligare. Dessa material blir ännu mer kompakta och tåligare, och kan gjutas i stora storlekar. De kan därför även med fördel användas som stänkskydd.”
Jenny Andersson, Vedum: “Målade luckor, oavsett om de är i lantlig stil eller enkla släta. Stenskivor och ljusa bänkskivor som liknar carraramarmor, till exempel kompositstenen London grey, samt mässingdetaljer fortsätter att vara inne.”
Viktor Skoglund, Himlekök: “Alla typer av naturmaterial där man gärna blandar målade ytor med oljade träytor är hett just nu. Man börjar mer och mer uppskatta massivträ, och klassiskt oljade ekbänkskivor gör comeback. Natursten och marmor fortsätter att vara populärt men man blandar gärna upp det mer med exempelvis en hel rostfri diskbänk och arbetsytor i trä.”
Lina Wolgast och Linda S. Österbom, Moodhouse: “På köksbänken fortsätter natursten såsom marmor att vara populärt. Även kompositmaterial som Silestone kommer bli allt vanligare. Dessa material blir ännu mer kompakta och tåligare, och kan gjutas i stora storlekar. De kan därför även med fördel användas som stänkskydd.”
Hur ska köket utformas i år?
Viktor Skoglund, Himlekök: “Köket ska vara praktiskt men finns det utrymme så försöker man gärna gömma hushållsmaskiner och annat i praktiska skafferiskåp medan man låter glas, koppar och annat porslin stå framme på öppna hyllor. Gärna att man sätter av en sektion av köket till högskåp med bland annat kyl, frys och skafferiskåp, och låter övriga sektioner vara fyllda med öppna hyllor.”
Lina Wolgast och Linda S. Österbom, Moodhouse:
“Köksöar är fortfarande väldigt populära och kommer fortsätta att vara det en lång tid framöver. I villor är det vanligt att en köksö ritas in, men på senare tid förekommer det även mer i lägenheter. Vi har stött på flera kunder som har köpt nyproducerade lägenheter utan köksö, men där de vill rita in en i efterhand. Vi upplever också att färre vill ha helt öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, att man vill ha köket lite lagom avskilt. Överskåpen lämnar plats åt fria väggar eller öppna hyllplan.”
Jenny Andersson, Vedum: “Köket ska utformas efter ens personliga behov – inte för litet och inte onödigt stort. Funktionsväggar med ugn, integrerad kyl och frys samt en upphöjd diskmaskin vill vi gärna ha. Bra avställningsytor, extra djupa bänkskåp och helst lite färre väggskåp i kombination med öppna dekorskåp är helt rätt just nu. Dessutom är köksön här för att stanna.”
Viktor Skoglund, Himlekök: “Köket ska vara praktiskt men finns det utrymme så försöker man gärna gömma hushållsmaskiner och annat i praktiska skafferiskåp medan man låter glas, koppar och annat porslin stå framme på öppna hyllor. Gärna att man sätter av en sektion av köket till högskåp med bland annat kyl, frys och skafferiskåp, och låter övriga sektioner vara fyllda med öppna hyllor.”
Lina Wolgast och Linda S. Österbom, Moodhouse:
“Köksöar är fortfarande väldigt populära och kommer fortsätta att vara det en lång tid framöver. I villor är det vanligt att en köksö ritas in, men på senare tid förekommer det även mer i lägenheter. Vi har stött på flera kunder som har köpt nyproducerade lägenheter utan köksö, men där de vill rita in en i efterhand. Vi upplever också att färre vill ha helt öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, att man vill ha köket lite lagom avskilt. Överskåpen lämnar plats åt fria väggar eller öppna hyllplan.”
Jenny Andersson, Vedum: “Köket ska utformas efter ens personliga behov – inte för litet och inte onödigt stort. Funktionsväggar med ugn, integrerad kyl och frys samt en upphöjd diskmaskin vill vi gärna ha. Bra avställningsytor, extra djupa bänkskåp och helst lite färre väggskåp i kombination med öppna dekorskåp är helt rätt just nu. Dessutom är köksön här för att stanna.”
Vilken typ av förvaring ska man ha i köket i år?
Lina Wolgast och Linda S. Österbom, Moodhouse:
“Lådor istället för de klassiska skåpen är här för att stanna. De är lätta att hitta i och det blir bättre ordning. Nackdelen är att det kan vara svårt att stapla högre saker såsom tillbringare med mera. Detta avhjälps lätt genom att planera in ett skafferi i köket där större köksattiraljer kan förvaras. Denna typ av förvaring efterfrågas allt oftare, allt ifrån ett klassiskt högskåp till större ”walk in skafferi”.”
Jenny Andersson, Vedum: “Satsa på bra utdragslådor i bänkskåpen. Se till att anpassa lådorna med inredning som passar det du ska förvara där. Lådor ger dig bättre överblick och bättre tillgänglighet. Satsa lite extra pengar på det och du får ett mycket mer funktionellt kök.”
Viktor Skoglund, Himlekök: “Skafferiskåp och bänkfasta överskåp är underbara att ha när det kommer till att förvara torrvaror och gömma undan hushållsmaskiner. Annars är det eftersträvansvärt att ha så många bänkskåp som möjligt med lådförvaring istället för luckor då det är så otroligt mycket mer praktiskt att komma åt i en låda.”
Lina Wolgast och Linda S. Österbom, Moodhouse:
“Lådor istället för de klassiska skåpen är här för att stanna. De är lätta att hitta i och det blir bättre ordning. Nackdelen är att det kan vara svårt att stapla högre saker såsom tillbringare med mera. Detta avhjälps lätt genom att planera in ett skafferi i köket där större köksattiraljer kan förvaras. Denna typ av förvaring efterfrågas allt oftare, allt ifrån ett klassiskt högskåp till större ”walk in skafferi”.”
Jenny Andersson, Vedum: “Satsa på bra utdragslådor i bänkskåpen. Se till att anpassa lådorna med inredning som passar det du ska förvara där. Lådor ger dig bättre överblick och bättre tillgänglighet. Satsa lite extra pengar på det och du får ett mycket mer funktionellt kök.”
Viktor Skoglund, Himlekök: “Skafferiskåp och bänkfasta överskåp är underbara att ha när det kommer till att förvara torrvaror och gömma undan hushållsmaskiner. Annars är det eftersträvansvärt att ha så många bänkskåp som möjligt med lådförvaring istället för luckor då det är så otroligt mycket mer praktiskt att komma åt i en låda.”
Viktor Skoglund, projektledare, Himlekök: “Den stora trenden fortsätter att vara det rustika där man blandar inspiration från både restaurangvärlden och traditionella lantkök.”
Jenny Andersson, konceptansvarig, Vedum: “Retrokök och den lantliga stilen är hett just nu. Men även det industriella och avskalade har sin klara plats. Oavsett vilken stil det är ska det gärna vara ett kök som är designmedvetet och ton-i-ton, oavsett om man väljer ljusare eller mörkare kök.”
Lina Wolgast och Linda S. Österbom, inredare, Moodhouse: “Det beror mycket på vilken övrig stil som finns i bostaden, men detaljerna är en viktig trend oavsett vad. I detaljerna hittar vi mycket naturmaterial i form av trä, läder och sten.”