Alla kan elda – så får du fyr i kakelugnen
Med rätt teknik, torr ved och lite fokus kan vem som helst få eld i den suraste av kakelugnar.
Visst är det mysigt att sitta tillsammans framför en öppen eld, något vi gjort sedan urminnes tider. Men att få fyr på brasan i en kamin eller kakelugn är inte lätt om man aldrig gjort det förr, särskilt om man kommer till en hyrd stuga med en gammal skulptural trotjänare. Här kommer några grundläggande tips och råd – men kom ihåg att charmen med olika kakelugnar och kaminer är att de ofta har en helt egen personlighet, så man får vara lyhörd för olika egenskaper.
Veden hämtas i gjutjärnshållaren från Mölltorps gjuteri och elden sköts med redskap från Eldvarm.
SÅ HÄR ELDAR DU:
1. Först och främst, öppna alltid spjället. Lägg lättantändligt, torrt material som stickor, näver och tidningspapper mellan två liggande vedträn. Gör sedan en luftig stapel av liggande trän i tre lager. Tänd på det lättantändliga med långa tändstickor på 3-4 platser. Låt innerluckorna vara hel- eller halvöppna för att få drag. När elden börjat ta sig stänger du båda innerluckorna och låter de små dragluckorna, om såna finns, vara öppna.
Stäng spjället till hälften när brasan tagit sig ordentligt. Brasan ska brinna jämnt och inte för häftigt. Det reglerar du med spjället under tiden.
När veden brunnit ner, kolla att det inte är någon halvbränd ved kvar eller blå koloxidlågor. Det tar lång tid för elden att brinna ut, och gaserna är farliga så var försiktig. Om allt är som det ska, stäng spjället. Om det inte är det, låt det vara öppet och rör om för att få fart på elden så att allt brinner upp.
1. Först och främst, öppna alltid spjället. Lägg lättantändligt, torrt material som stickor, näver och tidningspapper mellan två liggande vedträn. Gör sedan en luftig stapel av liggande trän i tre lager. Tänd på det lättantändliga med långa tändstickor på 3-4 platser. Låt innerluckorna vara hel- eller halvöppna för att få drag. När elden börjat ta sig stänger du båda innerluckorna och låter de små dragluckorna, om såna finns, vara öppna.
Stäng spjället till hälften när brasan tagit sig ordentligt. Brasan ska brinna jämnt och inte för häftigt. Det reglerar du med spjället under tiden.
När veden brunnit ner, kolla att det inte är någon halvbränd ved kvar eller blå koloxidlågor. Det tar lång tid för elden att brinna ut, och gaserna är farliga så var försiktig. Om allt är som det ska, stäng spjället. Om det inte är det, låt det vara öppet och rör om för att få fart på elden så att allt brinner upp.
2. Veden måste vara helt torr, annars går mycket energi åt till att torka den innan den börjar brinna. Dessutom fastnar den som tjära och sot i skorstenen.
Träslagen delas in i fyra olika kategorier där översta raden brinner bäst:
Man kan gärna blanda ved för jämn värme och bättre kostnadseffektivitet. Det går också bra att elda med pellets om man har en kassett för det. Men man får aldrig elda med målat, limmat eller impregnerat virke. Det är farligt och olämpligt på flera sätt.
Träslagen delas in i fyra olika kategorier där översta raden brinner bäst:
- Rönn och bok
- Ek, ask och lönn
- Furu, klibbal och sälg
- Asp, gran och gråal
Man kan gärna blanda ved för jämn värme och bättre kostnadseffektivitet. Det går också bra att elda med pellets om man har en kassett för det. Men man får aldrig elda med målat, limmat eller impregnerat virke. Det är farligt och olämpligt på flera sätt.
3. Ha koll på luckor och spjäll. De runda luckorna på sidorna är sotningsluckor och du behöver inte bry dig om dem. Se till att hålla dem stängda bara. Det är bara spjället (som brukar vara en rörlig metallpinne högt upp på ugnen) som behöver regleras under eldningen, samt att luckorna stängs för att kakelugnen ska värmas upp så effektivt som möjligt.
4. Håll rent! Ta ut askan med jämna mellanrum, när ugnen är kall. Eftersom askan är varm länge krävs tåliga redskap. Det är också viktigt att inte ställa ut en hink med aska på trappan eller utmed huset på grund av värmen. Träaska kan man sprida över rosor och på komposten.
LÄS VIDARE: Intervju med heta företaget Eldvarm
LÄS VIDARE: Intervju med heta företaget Eldvarm
5. Och till sist en varning! Tänk på att inte lämna en öppen eld utan uppsikt, att inte stänga spjället innan elden brunnit ut och att kakelugnen är varm långt efter att du har slutat elda. Eldar du för hårt kan den i värsta fall spricka! Så ta det varligt, och njut av den knastrande brasan och den goda värmen som kakelugnen sprider långt efter det att elden brunnit ut.
Läs mer om kakelugnar:
Inred modernt med kakelugnar
Experten rådger: Lär känna din kakelugn
BERÄTTA!
Har du något tips på hur man får fyr i kakelugnen? Dela med dig i kommentarerna!
Inred modernt med kakelugnar
Experten rådger: Lär känna din kakelugn
BERÄTTA!
Har du något tips på hur man får fyr i kakelugnen? Dela med dig i kommentarerna!