Förvarar du frukt och grönt på fel sätt?
Det är läckert och färgrikt att ha tomater, äpplen och bananer framme i köket – men hur ska du se till att de håller sig på bästa sätt?
Päron bör förvaras i kyla
Utmaningen är att vi ofta glömmer bort frukten bakom kylskåpsdörren, samt att den kan vara kall att bita i direkt. En lösning är att ta fram några frukter i taget och göra ett litet vackert stilleben av dem som på bilden här. Det gör det lättare att sätta tänderna i dem när suget uppstår och de värdefulla vitaminbomberna går inte till spillo.
LÄS MER: Så får du kryddväxterna att leva längre i köket
Utmaningen är att vi ofta glömmer bort frukten bakom kylskåpsdörren, samt att den kan vara kall att bita i direkt. En lösning är att ta fram några frukter i taget och göra ett litet vackert stilleben av dem som på bilden här. Det gör det lättare att sätta tänderna i dem när suget uppstår och de värdefulla vitaminbomberna går inte till spillo.
LÄS MER: Så får du kryddväxterna att leva längre i köket
Här är ett fiffigt sätt att lagra frukt och grönsaker – om du äter en hel del! De öppna behållarna ger samtidigt en god överblick över när det är sista chansen att sätta tänderna i de olika färgglada frukterna.
Den knepiga avokadon
Avokado är en av våra mest komplexa frukter, för det är verkligen svårt att veta när den är absolut perfekt. Öppna den en dag för tidigt, och den är stenhård – vänta en dag för mycket och det kan vara för sent. Avokado är snyggt att ha i en fruktskål, och här ska de ligga tills de är mogna. Då kan du lägga dem i kylskåpet och därmed förlänga hållbarheten några dagar. Men lägger du dem i kylen från början kan du få en avokado med sorgligt trist och trådigt fruktkött.
Den knepiga avokadon
Avokado är en av våra mest komplexa frukter, för det är verkligen svårt att veta när den är absolut perfekt. Öppna den en dag för tidigt, och den är stenhård – vänta en dag för mycket och det kan vara för sent. Avokado är snyggt att ha i en fruktskål, och här ska de ligga tills de är mogna. Då kan du lägga dem i kylskåpet och därmed förlänga hållbarheten några dagar. Men lägger du dem i kylen från början kan du få en avokado med sorgligt trist och trådigt fruktkött.
Lök gillar mörker
Vi tenderar att slänga in en påse lök från affären i grönsakslådan i kylen, men här ska de egentligen inte ligga. Det är bäst att ta lökarna ur plastpåsen och förvara dem torrt, mörkt och svalt som i denna behändiga låda. Förvaras den på rätt sätt kan lök hålla sig upp till sex månader.
Vi tenderar att slänga in en påse lök från affären i grönsakslådan i kylen, men här ska de egentligen inte ligga. Det är bäst att ta lökarna ur plastpåsen och förvara dem torrt, mörkt och svalt som i denna behändiga låda. Förvaras den på rätt sätt kan lök hålla sig upp till sex månader.
Aldrig banan i kylskåp
Få människor älskar bruna bananer, och därför kan det vara frestande att tro att de håller bättre och längre i kylen – men kylskåpet gör dem faktiskt bruna snabbare och smaken blir trist. Lägg dem på en tallrik i det kallaste hörnet i köket, optimalt är 12-14 grader, men vanlig rumstemperatur kan gå. Och får du ändå bananer med mörka fläckar, är det en utmärkt ursäkt för att baka en kaka. Bananer är nämligen perfekta att ersätta socker med i både pannkakor och klassiska mjuka kakor.
Få människor älskar bruna bananer, och därför kan det vara frestande att tro att de håller bättre och längre i kylen – men kylskåpet gör dem faktiskt bruna snabbare och smaken blir trist. Lägg dem på en tallrik i det kallaste hörnet i köket, optimalt är 12-14 grader, men vanlig rumstemperatur kan gå. Och får du ändå bananer med mörka fläckar, är det en utmärkt ursäkt för att baka en kaka. Bananer är nämligen perfekta att ersätta socker med i både pannkakor och klassiska mjuka kakor.
Ha tomaterna framme
Vi vet alla hur det känns att sätta tänderna i en stor vacker tomat bara för att mötas av en urvattnad och intetsägande smak. Det är ofta vad som händer när tomater förvaras i kylskåp, för här stannar mognandet och resultatet är en ganska tråkig smak. Därför bör tomaten lagras i rumstemperatur, då du också kan njuta av den vackra färgen. Har du flera olika sorters tomater, är det fint att lägga upp dem som på denna färgstarka tallriken.
Vi vet alla hur det känns att sätta tänderna i en stor vacker tomat bara för att mötas av en urvattnad och intetsägande smak. Det är ofta vad som händer när tomater förvaras i kylskåp, för här stannar mognandet och resultatet är en ganska tråkig smak. Därför bör tomaten lagras i rumstemperatur, då du också kan njuta av den vackra färgen. Har du flera olika sorters tomater, är det fint att lägga upp dem som på denna färgstarka tallriken.
Äpplen hålls för sig själva
Äpplen är vackra och perfekta att dekorera med som i detta kakfat. De bör helst inte förvaras tillsammans med andra frukter och grönsaker eftersom de utsöndrar ett ämne – etylen – som främjar mognad av andra frukter och grönsaker.
TIPS! Vill du att din avokado mognar snabbt, kan du lägga den i skålen med mogna äpplen eller tomater, som också utsöndrar etylen.
LÄS MER: Smakfullt kök med torkade kryddor som tål att visas upp
Äpplen är vackra och perfekta att dekorera med som i detta kakfat. De bör helst inte förvaras tillsammans med andra frukter och grönsaker eftersom de utsöndrar ett ämne – etylen – som främjar mognad av andra frukter och grönsaker.
TIPS! Vill du att din avokado mognar snabbt, kan du lägga den i skålen med mogna äpplen eller tomater, som också utsöndrar etylen.
LÄS MER: Smakfullt kök med torkade kryddor som tål att visas upp
Vissa frukter och grönsaker håller sig bäst i kylen, medan andra tar direkt skada av att ligga i kylskåpet. Här serverar vi goda råd om bra och praktisk förvaring för den gröna och sköna maten.