Fråga experten: Allt man behöver veta om det platsbyggda köket
Vad innebär det egentligen att platsbygga ett kök? Vi har tagit reda på detta, och mycket mer, med hjälp av experten Barnekow Finsnickeri.
Öppna hyllor, skåp som passar ett snedtak, gärna ett skafferi upp till tak och en extra djup arbetsbänk vid fönstret… Ibland kan köksdrömmarna kännas många, och ouppnåeliga, när man tittar på standardköken och det utrymme man har hemma. Men faktum är att ett platsbyggt kök kan vara det som löser problemen och får drömmarna att uppfyllas. Vi har pratat med Fredrik Barnekow på Barnekow Finsnickeri för att ta reda på vad det egentligen innebär att skapa ett platsbyggt kök, vilka fördelar som finns men också vilka nackdelar.
Hur går man tillväga för att skapa dessa kök?
“Först och främst samtalar man med kunden och tar reda på dennes önskemål. Utefter dessa skapas sedan ett förslag i form av en ritning där stil, funktion och smarta lösningar presenteras – här tycker jag att det är extra viktigt att man får fram den känsla som kunden är ute efter utan att tumma på varken stil eller funktion. Därefter ger man ett prisförslag, och om allt godkänns av kunden påbörjar man sedan byggandet av köket. Hur köket konstrueras styrs mycket av just känslan och utseendet som kunden vill ha.”
“Först och främst samtalar man med kunden och tar reda på dennes önskemål. Utefter dessa skapas sedan ett förslag i form av en ritning där stil, funktion och smarta lösningar presenteras – här tycker jag att det är extra viktigt att man får fram den känsla som kunden är ute efter utan att tumma på varken stil eller funktion. Därefter ger man ett prisförslag, och om allt godkänns av kunden påbörjar man sedan byggandet av köket. Hur köket konstrueras styrs mycket av just känslan och utseendet som kunden vill ha.”
Fördelar med platsbyggda kök?
“Den främsta fördelen med ett platsbyggt kök är att kunden kan få det i princip helt skräddarsytt efter sin stil och sitt behov. Och får man ett kök som är precis så som man vill ha det trivs man oftast bättre och kan spendera mer tid i rummet.
En annan fördel är att man, med ett platsbyggt kök, kan utnyttja varje centimeter av det utrymme man har – ytor som tidigare inte gått att använda kan man nu nyttja med hjälp av nya, smarta lösningar.
Dessutom är ett platsbyggt kök så gott som underhållsfritt eftersom det skapas med sådan noggrannhet redan från början.”
“Den främsta fördelen med ett platsbyggt kök är att kunden kan få det i princip helt skräddarsytt efter sin stil och sitt behov. Och får man ett kök som är precis så som man vill ha det trivs man oftast bättre och kan spendera mer tid i rummet.
En annan fördel är att man, med ett platsbyggt kök, kan utnyttja varje centimeter av det utrymme man har – ytor som tidigare inte gått att använda kan man nu nyttja med hjälp av nya, smarta lösningar.
Dessutom är ett platsbyggt kök så gott som underhållsfritt eftersom det skapas med sådan noggrannhet redan från början.”
Nackdelar?
“Men om ett platsbyggt kök ändå måste underhållas eller bytas ut kan man stöta på problem. Det är nämligen rätt svårt att hitta reservdelar i vanliga butiker, man måste i princip alltid ta hjälp av möbelsnickare.”
“Men om ett platsbyggt kök ändå måste underhållas eller bytas ut kan man stöta på problem. Det är nämligen rätt svårt att hitta reservdelar i vanliga butiker, man måste i princip alltid ta hjälp av möbelsnickare.”
Vilka material kan man platsbygga i?
“Det finns inga begränsningar när det gäller material. Här kan man låta fantasin flöda fritt, och med fördel kombinera olika material med varandra.”
Hur tänker man med färg?
“Jag har märkt att allt fler inte bryr sig om att välja en färg som är anpassad för just kök – det vill säga att den ska vara slitstark och gå att torka av – istället väljer man en färg som är snygg. Men snickeriet i platsbyggda kök håller oftast väldigt hög kvalitet och därför tycker jag att det är viktigt att man bibehåller det på alla fronter, även när det gäller färgen.”
“Det finns inga begränsningar när det gäller material. Här kan man låta fantasin flöda fritt, och med fördel kombinera olika material med varandra.”
Hur tänker man med färg?
“Jag har märkt att allt fler inte bryr sig om att välja en färg som är anpassad för just kök – det vill säga att den ska vara slitstark och gå att torka av – istället väljer man en färg som är snygg. Men snickeriet i platsbyggda kök håller oftast väldigt hög kvalitet och därför tycker jag att det är viktigt att man bibehåller det på alla fronter, även när det gäller färgen.”
Skillnad i pris mot ett färdigt kök?
“Platsbyggda kök är överlag dyrare än icke platsbyggda kök. Detta beror främst på att man bygger köket från grunden och att man tar in personer för att designa, snickra ihop och montera.”
Vill du platsbygga? Här finns köksexperter!
“Platsbyggda kök är överlag dyrare än icke platsbyggda kök. Detta beror främst på att man bygger köket från grunden och att man tar in personer för att designa, snickra ihop och montera.”
Vill du platsbygga? Här finns köksexperter!
Hur lång tid tar det att skapa ett platsbyggt kök?
“Att tillverka ett platsbyggt kök, i normal storlek, på ett snickeri tar ungefär tre till fyra veckor, om allt klaffar som det ska. Själva monteringen av köket tar en vecka, tio dagar – då har man jobbat effektivt tycker jag.”
“Att tillverka ett platsbyggt kök, i normal storlek, på ett snickeri tar ungefär tre till fyra veckor, om allt klaffar som det ska. Själva monteringen av köket tar en vecka, tio dagar – då har man jobbat effektivt tycker jag.”
“Det är ett kök som är anpassat helt efter kundens önskemål. Vilken bänkskiva man ska ha, hur djupa lådorna ska vara, höjd på arbetsbänken, ja, allt skapas utefter kunden.”