Framtidens kök: 6 senaste trenderna från Milano-mässan 2018
Induktionshällar i trä och kök som inte syns är en del av framtidsvisionerna vi hittade på den heta köksmässan.
Futuristiska drömkök, smarta maskiner och matlagningstips från kända kockar fanns alla på plats under EuroCucina och FTK (Technology for the Kitchen), den delen av Salone del Mobile-mässan som vartannat år fokuserar på kök. Houzz var på jakt efter tecken på hur hemmets mest levande plats, köket, håller på att utvecklas. Det vi hittade var otroligt flexibla kombinationer, proffsapparater och vitvaror som anpassats till hemmakocken och fiffig ny teknik. Internationella köksdesigner har även fortsatt jobba med öppna planlösningar och hittat sätt att integrera köket med det övriga rummet, eller till och med dölja det helt. Här är 6 strömningar i köksvärlden du kommer få se mer av det närmaste året.
Ännu mer nytänkande var Elicas Monolight koncept. Det integrerar spisen i arbetsbänken av trä eller sten, med induktionshällen under en 5 millimeters yta.
“Vi jobbar fortfarande på den här prototypen, för att försäkra oss om att träet inte slår sig av värmen, eller missfärgas,” säger Fabrizio Crisà, chef på Elicas design center, i ett pressmeddelande. “Jag föreställde mig ett utrymme utan gränser och begränsningar, där teknologi går över i design för att erbjuda ett helt nytt sätt att jobba i köket. Även när det inte används är det här köket vackert att se på.”
Monolight köksprototyp, designad av Fabrizio Crisà för Elica
Experterna diskuterar: Är öppna planlösningar över?
“Vi jobbar fortfarande på den här prototypen, för att försäkra oss om att träet inte slår sig av värmen, eller missfärgas,” säger Fabrizio Crisà, chef på Elicas design center, i ett pressmeddelande. “Jag föreställde mig ett utrymme utan gränser och begränsningar, där teknologi går över i design för att erbjuda ett helt nytt sätt att jobba i köket. Även när det inte används är det här köket vackert att se på.”
Monolight köksprototyp, designad av Fabrizio Crisà för Elica
Experterna diskuterar: Är öppna planlösningar över?
2. Proffsens köksknep hittar hem
Fler apparater och tekniker som har sitt ursprung i restaurangkök håller nu på att flytta in i vanliga hem. Vi har tidigare sett SousVide tekniken, och nu kommer så kallade blast chillers, som fryser mat utan kristallisering och minimal effekt på smak och textur. Dessa finns nu för hushåll, och Electrolux BlastChiller har tre temperaturer: mjuk kyla på 5°C, hård kyla på, 3°C och shockfrysning på -18°C. Dessa aktiveras manuellt genom att man programmerar in vikten på det som ska frysas, eller automatiskt med en termometer som läser av temperaturen på insidan av maten.
KeepHeat ugnen från Hoover är en annan gränsöverskridare från kommersiella kök. Den bakar, men håller även mat varm länge på en konstant temperatur av 62°C. En tekniker i Hoovers monter på mässan berättade att mat som lagts i vacuum sedan kan hållas varm vid denna temperatur upp till två veckor.
Ugnen riktar sig främst mot dem som mest har tid att laga mat på helgerna och vill ha maten klar i flera dagar framöver, samt för de som vill ha mat redo att servera direkt när gästerna kommer.
BlastChiller av Electrolux
Fler apparater och tekniker som har sitt ursprung i restaurangkök håller nu på att flytta in i vanliga hem. Vi har tidigare sett SousVide tekniken, och nu kommer så kallade blast chillers, som fryser mat utan kristallisering och minimal effekt på smak och textur. Dessa finns nu för hushåll, och Electrolux BlastChiller har tre temperaturer: mjuk kyla på 5°C, hård kyla på, 3°C och shockfrysning på -18°C. Dessa aktiveras manuellt genom att man programmerar in vikten på det som ska frysas, eller automatiskt med en termometer som läser av temperaturen på insidan av maten.
KeepHeat ugnen från Hoover är en annan gränsöverskridare från kommersiella kök. Den bakar, men håller även mat varm länge på en konstant temperatur av 62°C. En tekniker i Hoovers monter på mässan berättade att mat som lagts i vacuum sedan kan hållas varm vid denna temperatur upp till två veckor.
Ugnen riktar sig främst mot dem som mest har tid att laga mat på helgerna och vill ha maten klar i flera dagar framöver, samt för de som vill ha mat redo att servera direkt när gästerna kommer.
BlastChiller av Electrolux
Sanwa Company visade kompakta kök som passar i både stora och små rum. Den vägghängda modellen på bilden har till och med en köksfläkt, och prislappen är låg om man jämför med andra modeller på marknaden, ca 16,800kr (1,600 euro). En annan variant finns på hjul, kan även användas utomhus och har plats för ett litet kylskåp.
SC 01 vägghängt kök från Sanwa Company
SC 01 vägghängt kök från Sanwa Company
Denna vägghängda variant has ritats med rullstolsburna i åtanke, och kan höjas eller sänkas med en knapptryckning.
AC 01 justerbart kompakt kök från Sanwa Company, designat av YutoRie
Inspireras av vårt bildgalleri med miljontals kök
AC 01 justerbart kompakt kök från Sanwa Company, designat av YutoRie
Inspireras av vårt bildgalleri med miljontals kök
Köket har även en panel som kan fällas ner för att dölja köket och förvandla enheten till ett skrivbord eller sideboard.
4. Superorganiserade köksutrymmen
När köken övergår i vardagsrum med öppna planlösningar, blir allt synligt och behovet av ordning och reda desto större. Enligt Houzz stora köksundersökning 2018 U.S. Houzz Kitchen Trends är stökiga köksytor ett stort bekymmer för flertalet svaranden – andra problem i köket kommer långt efter.
Avdelare i lådor, flaskhållare, tallriksställ, handdukshängare och annat blir alltmer del av kökets ursprungsdesign snarare än något som läggs till efteråt. Ernestomedas lösning är att gömma undan allt bakom dörrar som när köket är öppet skjuts undan helt.
Inside System, en skräddarsydd enhet med ett K-Lab kök, båda av Ernestomeda
När köken övergår i vardagsrum med öppna planlösningar, blir allt synligt och behovet av ordning och reda desto större. Enligt Houzz stora köksundersökning 2018 U.S. Houzz Kitchen Trends är stökiga köksytor ett stort bekymmer för flertalet svaranden – andra problem i köket kommer långt efter.
Avdelare i lådor, flaskhållare, tallriksställ, handdukshängare och annat blir alltmer del av kökets ursprungsdesign snarare än något som läggs till efteråt. Ernestomedas lösning är att gömma undan allt bakom dörrar som när köket är öppet skjuts undan helt.
Inside System, en skräddarsydd enhet med ett K-Lab kök, båda av Ernestomeda
SapienStone och TPB Top Porzelanik Barcelona visade också deras TPB Tech-integrerade induktionshäll och arbetsyta.
5. High-tech ugnar och spisar
Dialog-ugnen lanserades i september på IFA-mässan i Berlin och har ett helt nytt sätt att tillaga mat.
När användaren har valt på skärmen vilken sorts mat som ska lagas skickar två sensorer elektromagnetiska vågor på olika frekvenser. De känner av vikten på maten som ska tillagas, justerar energinivån och distribuerar vågorna dit de behövs under tillagningsprocessen. Det betyder att ugnen kan tillaga en rätt med flera olika ingredienser samtidigt.
Du kanske tycker att det här låter som en mikrovågsugn, men det finns flera skillnader, även om tekniken är besläktad. “Våglängderna är olika, effektiviteten är annorlunda och hur man använder ugnen är även det ett annat sätt,” säger Carlo Santeroni, produktrepresentant från Miele. “Namnet Dialog kommer sig av att ugnen ‘konverserar’ med maten, medan en vanlig mikro bara håller en monolog.”
Dialog ugn av Miele
Dialog-ugnen lanserades i september på IFA-mässan i Berlin och har ett helt nytt sätt att tillaga mat.
När användaren har valt på skärmen vilken sorts mat som ska lagas skickar två sensorer elektromagnetiska vågor på olika frekvenser. De känner av vikten på maten som ska tillagas, justerar energinivån och distribuerar vågorna dit de behövs under tillagningsprocessen. Det betyder att ugnen kan tillaga en rätt med flera olika ingredienser samtidigt.
Du kanske tycker att det här låter som en mikrovågsugn, men det finns flera skillnader, även om tekniken är besläktad. “Våglängderna är olika, effektiviteten är annorlunda och hur man använder ugnen är även det ett annat sätt,” säger Carlo Santeroni, produktrepresentant från Miele. “Namnet Dialog kommer sig av att ugnen ‘konverserar’ med maten, medan en vanlig mikro bara håller en monolog.”
Dialog ugn av Miele
Utveckling inom induktionsteknik för spisar och ugnar presenterades också på mässan. Siemens visade hällen flexMotion som kommer ihåg temperaturen du använt, även om du flyttar kastrullerna mellan de olika hällarna. Det finns också en inbyggd fläkt och en uppsamlare om man spiller vätska.
“Ånga och matos som följer med matlagningen tar ett tag att suga upp i en vanlig köksfläkt,” säger Giuseppe Rago från BSH Home Appliances Group. “Detta kan till exempel hända om man har en väldigt hög kastrull. Men den här fläkten är så effektiv, med ett integrerat ventilationssystem som kan filtrera upp till 690 kubikmeter per timme. Därför passar den mycket bra i stora, öppna områden.”
Induktionsspis med integrerad InductionAir filtersystem från Siemens
“Ånga och matos som följer med matlagningen tar ett tag att suga upp i en vanlig köksfläkt,” säger Giuseppe Rago från BSH Home Appliances Group. “Detta kan till exempel hända om man har en väldigt hög kastrull. Men den här fläkten är så effektiv, med ett integrerat ventilationssystem som kan filtrera upp till 690 kubikmeter per timme. Därför passar den mycket bra i stora, öppna områden.”
Induktionsspis med integrerad InductionAir filtersystem från Siemens
6. Uppkopplade kök
Köksföretag satsar mer och mer på smart hemmateknik, som blir billigare med tiden. Det finns redan nu appar som gör att man kan se vad som finns i kylen, och vad som fattas, att man kan sätta på ugnen eller tvättmaskinen på distans.
I år har Smeg uppdaterat sin SmegConnect app med en vinkyl. Appen gör att man kan ändra temperatur, ha koll på antal flaskor och göra inköp. Den knyter även samman med italienska matsajter där man kan lära mer om vin. Spännande samarbeten mellan mat- och teknikföretag kommer säkert följa på detta.
Sist med inte minst, den första generationen uppkopplade kök har använt sig av mobiler och plattor som kontaktyta, men skärmar som byggs in i själva köksapparaten blir allt vanligare. De blir även större, intuitiva och färgstarka, så man till exempel kan titta på matlagningsvideor på dem.
Företaget Candy har omvandlat luckan på sin Watch&Touch-ugn till en uppkopplad skärm, där man kan kan söka efter recept och se på instruktionsfilm.
SmegConnect, är en Smeg iOS och Android app för mobiler och plattor
BERÄTTA! Känns dessa uppfinningar kul och spännande? Eller nöjer du dig med gamla beprövade tekniker i köket?
Köksföretag satsar mer och mer på smart hemmateknik, som blir billigare med tiden. Det finns redan nu appar som gör att man kan se vad som finns i kylen, och vad som fattas, att man kan sätta på ugnen eller tvättmaskinen på distans.
I år har Smeg uppdaterat sin SmegConnect app med en vinkyl. Appen gör att man kan ändra temperatur, ha koll på antal flaskor och göra inköp. Den knyter även samman med italienska matsajter där man kan lära mer om vin. Spännande samarbeten mellan mat- och teknikföretag kommer säkert följa på detta.
Sist med inte minst, den första generationen uppkopplade kök har använt sig av mobiler och plattor som kontaktyta, men skärmar som byggs in i själva köksapparaten blir allt vanligare. De blir även större, intuitiva och färgstarka, så man till exempel kan titta på matlagningsvideor på dem.
Företaget Candy har omvandlat luckan på sin Watch&Touch-ugn till en uppkopplad skärm, där man kan kan söka efter recept och se på instruktionsfilm.
SmegConnect, är en Smeg iOS och Android app för mobiler och plattor
BERÄTTA! Känns dessa uppfinningar kul och spännande? Eller nöjer du dig med gamla beprövade tekniker i köket?
Kök i öppna planlösningar blir mer och mer integrerade i den allmänna inredningen. Skafferier och skåp matchar möblerna i vardagsrummet, och köksöar liknar alltmer stora bord, skapade av ett och samma material.
Stosa har till exempel integrerat en gasspis och en diskho i stål i en grå laminatyta, som övergår i mat- eller arbetsbord.
Natural och Color Trend av Stosa