Trädgårdsexperten: Så lyckas du med din kryddodling
Att odla kryddor är både enkelt, dekorativt och användbart. Här är praktiska tips om hur du kommer igång och vad som är bra att tänka på.
Kryddväxter är härligt att odla och perfekt för matexperten, nybörjar-odlaren eller hälsogurun. Kryddor är vackra, nyttiga och drar till sig fjärilar och bin. Dessutom kräver de inte särskilt mycket skötsel. Antingen börjar du tidigt att förkultivera dem inomhus under mars-april, alternativt köper du färdiga plantor i handelsträdgården så snart risken för frost är över. Här kommer några kryddodlings-tips.
Placera varmt
Många kryddor kommer ursprungligen från Medelhavet och vill stå soligt. Det här är en basilika som heter ‘Mexican Cinnamon’. Basilikan är ettårig i Sverige och vill placeras på en vindstilla, varm plats. Den fungerar också bra att odla i växthus.
Många kryddor kommer ursprungligen från Medelhavet och vill stå soligt. Det här är en basilika som heter ‘Mexican Cinnamon’. Basilikan är ettårig i Sverige och vill placeras på en vindstilla, varm plats. Den fungerar också bra att odla i växthus.
Cortenstål
Placera kryddorna i ett vackert odlingskärl! Inspireras av cirkelns olika sektioner och hur vacker cortenstål blir i sin roströda färg. Dessutom är det praktiskt att få upp kryddorna en aning så att de nås på bekväm höjd.
Här finns trädgårdsexperter med bilder, omdömen och projekt – bara ett par klick bort!
Placera kryddorna i ett vackert odlingskärl! Inspireras av cirkelns olika sektioner och hur vacker cortenstål blir i sin roströda färg. Dessutom är det praktiskt att få upp kryddorna en aning så att de nås på bekväm höjd.
Här finns trädgårdsexperter med bilder, omdömen och projekt – bara ett par klick bort!
Tänk tvådimensionellt
Kryddor behöver inte jättestora och djupa jordar för att trivas utan klarar att stå i kruka i staden, på balkongen eller terrassen. Har man ont om utrymme kan man hänga upp krukor, eller ha kryddorna i amplar hängande ifrån taket –det mesta är möjligt.
Kryddor behöver inte jättestora och djupa jordar för att trivas utan klarar att stå i kruka i staden, på balkongen eller terrassen. Har man ont om utrymme kan man hänga upp krukor, eller ha kryddorna i amplar hängande ifrån taket –det mesta är möjligt.
Svenska favoriter
Dill och persilja är de vanligaste kryddorna i Sverige. Persiljan finns både som krusig och slätbladig, som syns på bilden. Persiljan är en tvåårig krydda som självsår sig om man lämnar den. En mångsidig krydda som användes flitigt i matlagning.
Dill och persilja är de vanligaste kryddorna i Sverige. Persiljan finns både som krusig och slätbladig, som syns på bilden. Persiljan är en tvåårig krydda som självsår sig om man lämnar den. En mångsidig krydda som användes flitigt i matlagning.
Stilig salvia
Salvia är ett stort släkte, här är en lilabladig variant som passar utomordentligt bra att plantera med perenner, prydnadsgräs, lavendel och andra torktåliga växter – men se till att den inte tar över, eftersom den sprider sig yvigt. Salvia är inte bara god att använda i matlagning, utan har ett stort prydnadsvärde också!
Salvia är ett stort släkte, här är en lilabladig variant som passar utomordentligt bra att plantera med perenner, prydnadsgräs, lavendel och andra torktåliga växter – men se till att den inte tar över, eftersom den sprider sig yvigt. Salvia är inte bara god att använda i matlagning, utan har ett stort prydnadsvärde också!
Kryddor året runt
Så snart det är frostfritt kan kryddorna odlas ute. Det varierar såklart en aning beroende på vart i Sverige man befinner sig, men håll maj månad som riktlinje. Njut av kryddorna färska under sommarmånaderna och frys in eller torka dem på eftersommaren så har du förråden fulla inför höst och vinter.
Läs massor av artiklar om trädgård, balkong och altan i Houzz magasin
Så snart det är frostfritt kan kryddorna odlas ute. Det varierar såklart en aning beroende på vart i Sverige man befinner sig, men håll maj månad som riktlinje. Njut av kryddorna färska under sommarmånaderna och frys in eller torka dem på eftersommaren så har du förråden fulla inför höst och vinter.
Läs massor av artiklar om trädgård, balkong och altan i Houzz magasin
Till mat, dryck och dessert
Citronmeliss och mynta är två friska, fleråriga kryddor som sprider sig snabbt – ofta för snabbt! Just de här kan därför vara bra att odla i kruka så att man enklare kan hålla koll på dem. Båda passar perfekt till sallader, fisk, desserter och svalkande drycker.
Citronmeliss och mynta är två friska, fleråriga kryddor som sprider sig snabbt – ofta för snabbt! Just de här kan därför vara bra att odla i kruka så att man enklare kan hålla koll på dem. Båda passar perfekt till sallader, fisk, desserter och svalkande drycker.
Odla vildvuxet
Kryddor behöver inte odlas för sig, de är jättevackra att plantera tillsammans med perenner. Testa att plantera dem i en stor rabatt eller på en mindre innergård, båda fungerar lika bra.
Kryddor behöver inte odlas för sig, de är jättevackra att plantera tillsammans med perenner. Testa att plantera dem i en stor rabatt eller på en mindre innergård, båda fungerar lika bra.
Familjeaktivitet
Den bästa aromen får kryddor i lucker, sandblandad jord som är lätt och släpper igenom vatten och sätts i ett soligt läge. Engagera barnen i kryddodlingen och ge dem en egen del, ett spännande sommarprojekt för hela familjen.
BERÄTTA!
Har du lyckats odla kryddor med framgång? Dela med dig nedan!
Den bästa aromen får kryddor i lucker, sandblandad jord som är lätt och släpper igenom vatten och sätts i ett soligt läge. Engagera barnen i kryddodlingen och ge dem en egen del, ett spännande sommarprojekt för hela familjen.
BERÄTTA!
Har du lyckats odla kryddor med framgång? Dela med dig nedan!
Rosmarin, timjan, salvia, gräslök, oregano, dill, persilja, mynta och basilika är några av de vanligaste kryddor vi odlar. Men nya sorter dyker upp hela tiden så håll utkik om du är intresserad av kryddor med twist – vad sägs till exempel om basilika med smak av kanel, lakrits eller citron?