Odla själv: Kålen har blivit trendig
Den hälsosamma vitaminbomben kål är inte längre förpassad till julbordet utan kan uppskattas året runt, i maten och rabatterna.
Det är kul när nästintill bortglömda växter får ett uppsving – och kålen förtjänar det verkligen. Växten har flera fördelar, bland annat är den enkel att odla, stilig att se på och väldigt nyttig att äta. Det finns många olika sorter att välja mellan däribland tidig sommarkål, höstkål och vinterkål (som är lika grön och fast, frost och kyla till trots). Nu till julledighetens festligheter är kålen en utmärkt klassiker att använda i och kring julmaten, och dessutom kan du använda den som dekoration vid entrén och i trädgården.
Trendmedvetet val
Grönkålen, med sina krusade blad, är en riktigt trendig kål. Skörda den sent, efter de första frostnätterna, för då är den sprödare. Den är även en favorit hos rådjuren så tänk på att täcka den med fiberduk om det behövs. Grönkålen innehåller bland annat A-, E- och C-vitamin, kalcium och järn.
Grönkålen, med sina krusade blad, är en riktigt trendig kål. Skörda den sent, efter de första frostnätterna, för då är den sprödare. Den är även en favorit hos rådjuren så tänk på att täcka den med fiberduk om det behövs. Grönkålen innehåller bland annat A-, E- och C-vitamin, kalcium och järn.
Odla på olika platser
Kål bör inte odlas på samma plats år efter år, då utarmas jorden. Dessutom vill växten ha näringsrik jord, mycket kväve och kalium – det går åt mycket energi att producera de vackra stora bladen. PH-värdet bör vara kring 7-7,5.
Kål bör inte odlas på samma plats år efter år, då utarmas jorden. Dessutom vill växten ha näringsrik jord, mycket kväve och kalium – det går åt mycket energi att producera de vackra stora bladen. PH-värdet bör vara kring 7-7,5.
Blanda sorter
Här är ett exempel på en tilltalande kålkomposition med svartkål och savoykål i en och samma plantering. När du ska odla kålen är det viktigt att tänka på att den ska stå så här ljust och öppet för att inte angripas av ohyra.
Här är ett exempel på en tilltalande kålkomposition med svartkål och savoykål i en och samma plantering. När du ska odla kålen är det viktigt att tänka på att den ska stå så här ljust och öppet för att inte angripas av ohyra.
Prydnadskålen tar plats
Ett arrangemang av vacker prydnadskål i lila toner blir en pigg färgklick i mörkret eller mot den vita snön om den hunnit falla. Kål passar utmärkt att plantera i kruka och bör inte vattnas när temperaturen sjunker under 0 grader.
Ett arrangemang av vacker prydnadskål i lila toner blir en pigg färgklick i mörkret eller mot den vita snön om den hunnit falla. Kål passar utmärkt att plantera i kruka och bör inte vattnas när temperaturen sjunker under 0 grader.
Stiliga varianter
Prydnadskålen finns i många läckra varianter. Här är en riktigt fin prydnadskål med tydlig ådring. En av prydnadskålens fördelar är att den i stort sett står sig som den är när vi köper den, ingen skötsel som med sommarblommor alltså.
Prydnadskålen finns i många läckra varianter. Här är en riktigt fin prydnadskål med tydlig ådring. En av prydnadskålens fördelar är att den i stort sett står sig som den är när vi köper den, ingen skötsel som med sommarblommor alltså.
Skörda svartkålen
Svartkålen, en släkting till grönkålen, bör skördas sent – från september fram till jul beroende på vart i landet du bor och hur snabbt vintern kommer. Godast är den om den skördas efter några frostnätter.
Svartkålen, en släkting till grönkålen, bör skördas sent – från september fram till jul beroende på vart i landet du bor och hur snabbt vintern kommer. Godast är den om den skördas efter några frostnätter.
Perfekt för matlagning
Kålen är full med vitaminer och mineraler. Savoykål, brysselkål, grönkål och vitkål är några exempel på kål som kan användas till soppor, sallader och stuvningar. Det är enkelt att bli kung på att laga kål och bidra med nya idéer till julbordet.
Kålen är full med vitaminer och mineraler. Savoykål, brysselkål, grönkål och vitkål är några exempel på kål som kan användas till soppor, sallader och stuvningar. Det är enkelt att bli kung på att laga kål och bidra med nya idéer till julbordet.
Ät prydnaden
Kål är vackert att ha i mindre utrymmen som på exempelvis balkonger tillsammans med andra gröna kvistar och barrväxter. När du tröttnat på arrangemanget kan du faktiskt använda även prydnadskålen i matsammanhang, den är nämligen ätbar.
Kål är vackert att ha i mindre utrymmen som på exempelvis balkonger tillsammans med andra gröna kvistar och barrväxter. När du tröttnat på arrangemanget kan du faktiskt använda även prydnadskålen i matsammanhang, den är nämligen ätbar.
Brysselkål i Sverige
Det är inte helt ovanligt att brysselkålen dyker upp på julbordet. Kanske har den då odlats i någon av våra trädgårdar här i Sverige. Den tar lång tid på sig från frö, så man bör så den i februari/mars, för att sedan plantera ut den när nätterna är frostfria och skörda de krispiga, spänstiga små huvudena i oktober/november.
Det är inte helt ovanligt att brysselkålen dyker upp på julbordet. Kanske har den då odlats i någon av våra trädgårdar här i Sverige. Den tar lång tid på sig från frö, så man bör så den i februari/mars, för att sedan plantera ut den när nätterna är frostfria och skörda de krispiga, spänstiga små huvudena i oktober/november.
Hantera blomkålen
Blomkål kan odlas i hela landet men är en av de svårare sorterna, så läs på extra om du ger dig på denna sort. Den skördas när bladen börjar vika ut sig och bör tas om hand ganska snart, alternativt frysas in. Kanske kan vara värt att lägga till på “att-göra-listan” av nya, obeprövade projekt 2016?
Blomkål kan odlas i hela landet men är en av de svårare sorterna, så läs på extra om du ger dig på denna sort. Den skördas när bladen börjar vika ut sig och bör tas om hand ganska snart, alternativt frysas in. Kanske kan vara värt att lägga till på “att-göra-listan” av nya, obeprövade projekt 2016?
Lång historia
I Sverige har vi odlat kål sedan 1300-talet. Här är en bild på en vacker brysselkål från en kolonilott som frodades i journalisten Elin Unnes kolonilott i Stockholm i somras. Kål kan man odla med många andra grönsaker, men jordgubbar, potatis och lök bör man undvika att ha för nära.
Fler trädgårdstips för kalla månader hittar du här:
Passa på: Ta tillvara på hösten in i det sista
Frostnätter och dimridåer gör trädgården fängslande
November – Vad du kan göra i trädgården denna månad
I Sverige har vi odlat kål sedan 1300-talet. Här är en bild på en vacker brysselkål från en kolonilott som frodades i journalisten Elin Unnes kolonilott i Stockholm i somras. Kål kan man odla med många andra grönsaker, men jordgubbar, potatis och lök bör man undvika att ha för nära.
Fler trädgårdstips för kalla månader hittar du här:
Passa på: Ta tillvara på hösten in i det sista
Frostnätter och dimridåer gör trädgården fängslande
November – Vad du kan göra i trädgården denna månad
För dig som är estetiskt lagd och förundras över naturens egna mästerverk är det lätt att bli lockad av kålens vackra färger och former. För oss skandinaver, som gillar det enkla, sparsmakade och dessutom nyttiga, är kålen en perfekt växt.