Rum för mig: Värme och personlighet i Monika Ahlbergs kök
För kokbokspionjären Monika Ahlberg har känslan alltid visat vägen framåt, oavsett om det handlar om att driva café – eller renovera kök.
Det är något speciellt med gårdshus. Särskilt det här, ett stenkast från Djurgårdsbron och Gärdet i Stockholm. När man går igenom den första porten försvinner ljudet av enstaka bilar som kör i allén utanför, och en trappa upp i huset tvärs över gården bor Monika Ahlberg i en renoverad lägenhet som inte behöver lampor för att lysas upp en vårdag som den här, när solkatter leker över det målade trägolvet och får kristallkronornas prismor att glittra.
“Innan jag flyttade hit bodde jag i ett hus med en fantastisk trädgård ute på Djurgården. Jag trodde aldrig att jag skulle hitta något som kunde motsvara det, men den här lägenheten hade en ovanlig stillsamhet, varm energi och ett otroligt vackert ljusinsläpp. Jag kunde dessutom bygga balkong, där jag älskar att odla och pyssla med växter och blommor.”
“Innan jag flyttade hit bodde jag i ett hus med en fantastisk trädgård ute på Djurgården. Jag trodde aldrig att jag skulle hitta något som kunde motsvara det, men den här lägenheten hade en ovanlig stillsamhet, varm energi och ett otroligt vackert ljusinsläpp. Jag kunde dessutom bygga balkong, där jag älskar att odla och pyssla med växter och blommor.”
Precis som med allt annat Monika tar sig för, är den här lägenheten ett bevis på att resultatet blir bäst när hon gör det på sitt eget, egensinniga sätt.
“Jag har ofta en bild i huvudet från början, sedan är det bara att köra på för att försöka få till det. Många sa att de här golven var för slitna för att ha kvar, men jag tyckte de blev fina med lite vit målarfärg. Hela lägenheten var ett fallfärdigt dödsbo med nålfiltsmatta och sänkta tak när jag köpte den, men ljusinsläppet, kakelugnarna och det perfekta läget hade decennier av slitage tack och lov inte kunnat rå på.”
“Jag har ofta en bild i huvudet från början, sedan är det bara att köra på för att försöka få till det. Många sa att de här golven var för slitna för att ha kvar, men jag tyckte de blev fina med lite vit målarfärg. Hela lägenheten var ett fallfärdigt dödsbo med nålfiltsmatta och sänkta tak när jag köpte den, men ljusinsläppet, kakelugnarna och det perfekta läget hade decennier av slitage tack och lov inte kunnat rå på.”
Det var den egensinnigheten som fick Monika att bli en av landets bäst säljande kokboksförfattare genom tiderna och som satte Djurgårds-caféet i Rosendals Trädgård på hela Sveriges Stockholmskarta.
“Jag har ingen utbildning i att baka eller laga mat, däremot jobbade jag som dansare under flera år. Så det konstnärliga och estetiska har jag alltid haft i mig. Filosofin när jag drev Rosendal var att det skulle vara gott, vackert men också se ut och smaka hemmagjort. Det var ganska banbrytande på den tiden men alla vet ju att kakan som ser minst perfekt ut på fatet ofta är den godaste.”
“Jag har ingen utbildning i att baka eller laga mat, däremot jobbade jag som dansare under flera år. Så det konstnärliga och estetiska har jag alltid haft i mig. Filosofin när jag drev Rosendal var att det skulle vara gott, vackert men också se ut och smaka hemmagjort. Det var ganska banbrytande på den tiden men alla vet ju att kakan som ser minst perfekt ut på fatet ofta är den godaste.”
“Även om jag var amatör till en början lärde jag mig snabbt teknikerna för att baka snyggt och riktigt. Då blev jag istället tvungen att “justera” kakorna lite, få till asymmetrin och skavankerna, innan faten bars ut i caféet.”
Boken Rosendals Trädgårdscafé som släpptes 1994 kom att bli startskottet för den kokboksvåg som fortfarande tycks växa sig större och större för varje år som går. Monikas estetiska målbild är inte ovanlig att se i kokböcker idag, men var det då.
“Jag ville att boken skulle vara så stor att den inte gick in i en bokhylla, den skulle vara tryckt på så fint papper att varenda fläck skulle synas och inte bara innehålla recept utan teckningar och historier om caféet, maten och gästerna.”
“Jag ville att boken skulle vara så stor att den inte gick in i en bokhylla, den skulle vara tryckt på så fint papper att varenda fläck skulle synas och inte bara innehålla recept utan teckningar och historier om caféet, maten och gästerna.”
Och många är de gäster som genom åren besökt och ätit Monikas mat- och bakverk. På väggen i köket hänger hälsningar från vänner, foton och minnen. Det mesta i loppisfyndade inramningar.
“Jag tycks inte kunna gå förbi något som är vackert utan att få med mig det hem!” säger hon skrattandes och pekar på en lampa i fönstret som loppis-inhandlades nyligen trots uttalat köpstopp.
“Saxen tillhörde min pappa som var skräddare och bredvid sitter Glenns mammas gamla locktång. Allt här hemma bär på en liten historia.”
“Jag tycks inte kunna gå förbi något som är vackert utan att få med mig det hem!” säger hon skrattandes och pekar på en lampa i fönstret som loppis-inhandlades nyligen trots uttalat köpstopp.
“Saxen tillhörde min pappa som var skräddare och bredvid sitter Glenns mammas gamla locktång. Allt här hemma bär på en liten historia.”
Rebusen är tecknad av Marie-Louise Ekman.
Bredvid spisen finns en liten sink, en av idéerna i köket som Monika är mest nöjd med.
“När man bott och inrett kök i olika hem genom åren lär man sig på vägen vad som funkar bra. Den lilla diskhon vid spisen har visat sig vara förvånansvärt användningsbar! Perfekt att hälla av kokvatten i eller fylla kastrullerna. Jag visste också att jag ville ha en induktionsspis med vred, det var lättare sagt än gjort att hitta men Electrolux hade en. Jag har också köpt extra djup kyl och frys från dem och en ångugn som faktiskt används ofta!”
“När man bott och inrett kök i olika hem genom åren lär man sig på vägen vad som funkar bra. Den lilla diskhon vid spisen har visat sig vara förvånansvärt användningsbar! Perfekt att hälla av kokvatten i eller fylla kastrullerna. Jag visste också att jag ville ha en induktionsspis med vred, det var lättare sagt än gjort att hitta men Electrolux hade en. Jag har också köpt extra djup kyl och frys från dem och en ångugn som faktiskt används ofta!”
Två trotjänare som används flitigt i köket är stavmixern och assistenten. De står alltid redo intill arbetsytan som Monika valde att ta fram genom att bygga ut köket mot väggen i trapphuset. “Där satte jag också in ett litet, litet fönster som visade sig bli en dyr historia men jag är glad att jag fullföljde idén för nu får ytan och den delen av köket in ännu mer härligt dagsljus.”
Köksstommarna är specialbeställda av Marbodal.
“Hos dem kunde jag anpassa köket utifrån egna mått, det passade ju någon som mig med många idéer och särskilda önskemål som handen i handsken.”
Alla hängande kastruller, slevar och redskap bidrar till en hemtrevlig känsla och fyller dessutom en praktisk funktion.
“Man når allt inom en armslängd och får bra överblick över vad man har….”
“Hos dem kunde jag anpassa köket utifrån egna mått, det passade ju någon som mig med många idéer och särskilda önskemål som handen i handsken.”
Alla hängande kastruller, slevar och redskap bidrar till en hemtrevlig känsla och fyller dessutom en praktisk funktion.
“Man når allt inom en armslängd och får bra överblick över vad man har….”
… Eller, det man har i lägenheten vill säga:
“Jag har samlat på mig hur mycket porslin som helst genom åren! Mycket ryms i mina djupa överskåp men det finns fem gånger mer i källaren.”
Den vackra keramiken med gulddetaljer specialgjorde Monikas vän Charlotta Unger när Monika lagade maten åt styrelsen för Gastronomiska akademien med Kungen i sällskapet förra året.
“Jag har samlat på mig hur mycket porslin som helst genom åren! Mycket ryms i mina djupa överskåp men det finns fem gånger mer i källaren.”
Den vackra keramiken med gulddetaljer specialgjorde Monikas vän Charlotta Unger när Monika lagade maten åt styrelsen för Gastronomiska akademien med Kungen i sällskapet förra året.
Sedan drygt tre år tillbaka driver Monika caféet på Thielska galleriet, ute på Djurgården. Parallellt med det släpper hon kokböcker, bloggar och håller föreläsningar. Men att få ta sig ut till caféet på Djurgården och stöka runt i köket och träffa gäster fyller en stor och viktig del i hennes liv:
“Jag älskar variationen och det som alltid drivit mig är att skapa saker. När jag blir påmind om hur många olika saker jag gjort i mitt yrkesliv tror jag knappt att det är sant, för mig känns det som att jag aldrig bytt jobb utan gjort samma sak hela tiden. Jag skapar hela tiden någonting, men i olika former och skepnad.”
Klänning, Camilla Thulin.
“Jag älskar variationen och det som alltid drivit mig är att skapa saker. När jag blir påmind om hur många olika saker jag gjort i mitt yrkesliv tror jag knappt att det är sant, för mig känns det som att jag aldrig bytt jobb utan gjort samma sak hela tiden. Jag skapar hela tiden någonting, men i olika former och skepnad.”
Klänning, Camilla Thulin.
Men om det är något som inte bytt skepnad genom åren är det kaklet på köksväggarna.
“Det har fått följa med i mina tre senaste hem, jag älskar det! Det är ett mexikanskt handmålat kakel. Jag har köpt till nya plattor i omgångar. Senaste gången lyckades jag hitta en leverantör i England som sålde dem.”
Mycket riktigt, när man tittar nära ser man hur kvadraterna skiftar utseende. Här och där sitter plattor som är några nyanser mörkare, med begynannde ådring i kanterna.
“Det ska inte vara för perfekt,” säger Monika med ett leende.
Läs mer:
Bokskogen omsluter det charmiga lägenhetshuset i Skåne
På personlig resa i smyckesdesignerns stockholmshem
Varm vind i hjärtat av Gamla stan
“Det har fått följa med i mina tre senaste hem, jag älskar det! Det är ett mexikanskt handmålat kakel. Jag har köpt till nya plattor i omgångar. Senaste gången lyckades jag hitta en leverantör i England som sålde dem.”
Mycket riktigt, när man tittar nära ser man hur kvadraterna skiftar utseende. Här och där sitter plattor som är några nyanser mörkare, med begynannde ådring i kanterna.
“Det ska inte vara för perfekt,” säger Monika med ett leende.
Läs mer:
Bokskogen omsluter det charmiga lägenhetshuset i Skåne
På personlig resa i smyckesdesignerns stockholmshem
Varm vind i hjärtat av Gamla stan
Köket används av: Kokboksförfattaren och matskribenten Monika Ahlberg, partnern Glenn Schiller och hennes barn William, Beata och Rakel. Monika driver Thielska Galleriets café på Djurgården i Stockholm, bloggar och är aktuell med kokboken Mingelrätter och smörgåstårtor.
Plats: Östermalm i Stockholm.