6 smarta och ekonomiska idéer att sno från restaurangköken
Kök på restaurang är ofta utformade för att fungera effektivt och smart – så varför inte sno några av idéerna till ditt eget hemmakök?
Har du någonsin kikat in i ett restaurangkök under rusning så vet du att det är stimmigt, koncentrerat och att det ångar och slamras i ett rasande tempo. Att laga, ibland hundratals rätter per dag, kräver ett kök som pallar trycket och är utformat för att användas intensivt kväll efter kväll. Marknaden för köksutrustning har utvecklats mycket och säljer idag dyra maskiner med avancerade funktioner, som vänder sig till hemmakockar. Här kommer några tips hämtade från restaurangkök som ska underlätta. Med det sagt krävs inte tjocka plånböcker, här kommer snarare konkreta och funktionella idéer att antingen applicera vid nästa köksrenovering eller enkla detaljer som mer eller mindre kan tillämpas direkt.
Ha redskapen redo
De pannor, kastruller och kokkärl som ingår i kockens artilleri brukar kallas batterie de cuisine. Eftersom hastighet värderas i restaurangkök används nästan uteslutande pannor som kan gå från häll till ugn tack vare ugnssäkra handtag. Därför är vacker gammal köksutrustning i koppar och gjutjärn inte bara dekorativa, de tål att ställas in i ugnen också. Koppar leder och fördelar dessutom värme bra och är lättdiskad. Se alltså till att ha bra utrustning och, framförallt, att ha den lättillgänglig. Häng upp den på väggen vid spisen eller placera knivarna på ett ställ ovanför arbetsbänken.
De pannor, kastruller och kokkärl som ingår i kockens artilleri brukar kallas batterie de cuisine. Eftersom hastighet värderas i restaurangkök används nästan uteslutande pannor som kan gå från häll till ugn tack vare ugnssäkra handtag. Därför är vacker gammal köksutrustning i koppar och gjutjärn inte bara dekorativa, de tål att ställas in i ugnen också. Koppar leder och fördelar dessutom värme bra och är lättdiskad. Se alltså till att ha bra utrustning och, framförallt, att ha den lättillgänglig. Häng upp den på väggen vid spisen eller placera knivarna på ett ställ ovanför arbetsbänken.
Köksö eller lång arbetsbänk
Placeringen och designen av storkök är planerade för att användas av flera kockar samtidigt med mycket rörelser och smidiga passager. Det är en bra tanke att utgå ifrån, även i planeringen av våra egna kök. Någon kan hacka något här, någon annan kan röra i grytorna där. Fri rörelse kring arbetsstationerna är nödvändigt för att undvika kollisioner när man bär varma, tunga eller vassa föremål. Många restaurangkök är utformade med en lång, fristående köksbänk där flera kockar kan jobba sida vid sida. Om utrymmet i hemmaköket är begränsat kan en köksö vara ett bra alternativ med liknande funktion. Dessutom trevlig att umgås vid för besökande gäster innan måltiden.
Placeringen och designen av storkök är planerade för att användas av flera kockar samtidigt med mycket rörelser och smidiga passager. Det är en bra tanke att utgå ifrån, även i planeringen av våra egna kök. Någon kan hacka något här, någon annan kan röra i grytorna där. Fri rörelse kring arbetsstationerna är nödvändigt för att undvika kollisioner när man bär varma, tunga eller vassa föremål. Många restaurangkök är utformade med en lång, fristående köksbänk där flera kockar kan jobba sida vid sida. Om utrymmet i hemmaköket är begränsat kan en köksö vara ett bra alternativ med liknande funktion. Dessutom trevlig att umgås vid för besökande gäster innan måltiden.
Rätt utrustning
I restaurangkök är stationerna uppdelade, antingen jobbar man i kall- eller varmköket. I våra hemmakök är såklart arbetsuppgifterna inte uppdelade, men likväl kan köken vara lika öppna som på restaurang. Eftersom allt fler hem får en öppen planlösning mellan köket och andra delar av hemmet är det viktigt att anpassa utrustningen efter aktiviteterna i rummet. Om man investerar i en rejäl spis är det smart att även satsa på en fläkt som spelar i samma liga och kan suga upp allt matos innan det sprider sig i resten av lägenheten eller huset.
I restaurangkök är stationerna uppdelade, antingen jobbar man i kall- eller varmköket. I våra hemmakök är såklart arbetsuppgifterna inte uppdelade, men likväl kan köken vara lika öppna som på restaurang. Eftersom allt fler hem får en öppen planlösning mellan köket och andra delar av hemmet är det viktigt att anpassa utrustningen efter aktiviteterna i rummet. Om man investerar i en rejäl spis är det smart att även satsa på en fläkt som spelar i samma liga och kan suga upp allt matos innan det sprider sig i resten av lägenheten eller huset.
Flexibel kran
Ett köksinslag som spridit sig från restaurangerna hem till våra egna diskhoar är långa, flexibla högtryckskranar. De sköljer effektivt bort matrester som bränts fast, rengör kärl och kan förlängas för att skölja av stora ytor och fylla stora behållare med vatten.
Ett köksinslag som spridit sig från restaurangerna hem till våra egna diskhoar är långa, flexibla högtryckskranar. De sköljer effektivt bort matrester som bränts fast, rengör kärl och kan förlängas för att skölja av stora ytor och fylla stora behållare med vatten.
Skärbrädor redo
Alltfler hemmakockar ger sig på avancerade maträtter, ett steg i riktningen mot att bli en sann mästerkock är att även satsa på hygienen. Restaurangköken städas grundligt efter varje arbetsdag och varje station har sina egna knivar och skärbrädor. På hemkunskapen får man tidigt lära sig att separera skärbrädor för fågel. Ta det ett steg längre och anpassa skärbrädorna efter all typ av matlagning. Det finns särskilda brädor med skåror som ska samla upp köttsaft och vätska från grönsaker och frukt – införskaffa det! Skärbrädor i trä är praktiska och kan smörjas in med olja vid behov men undvik vegetabiliska varianter som riskerar att härskna över tid. När skärbrädorna inte används kan de prydligt dekorera köksbänken.
Alltfler hemmakockar ger sig på avancerade maträtter, ett steg i riktningen mot att bli en sann mästerkock är att även satsa på hygienen. Restaurangköken städas grundligt efter varje arbetsdag och varje station har sina egna knivar och skärbrädor. På hemkunskapen får man tidigt lära sig att separera skärbrädor för fågel. Ta det ett steg längre och anpassa skärbrädorna efter all typ av matlagning. Det finns särskilda brädor med skåror som ska samla upp köttsaft och vätska från grönsaker och frukt – införskaffa det! Skärbrädor i trä är praktiska och kan smörjas in med olja vid behov men undvik vegetabiliska varianter som riskerar att härskna över tid. När skärbrädorna inte används kan de prydligt dekorera köksbänken.
Storkök är ofta i rostfritt stål av en anledning. Varma formar och kärl som tas ut ur ugnen kan placeras på bänkskivan utan att förstöra ytan och degar kan kavlas direkt på bänken. Liksom alla andra material kräver rostfritt stål underhåll, det fixar du lätt med speciella rengöringsmedel som finns i affären. Materialet är dessutom hygieniskt och mer eller mindre oförstörbart, vilket gör att det kan kosta lite. Och kom ihåg att även om det är ett tåligt material ska du helst använda skärbräda när du hackar saker, främst för att inte göra knivarna slöa.