7 tips för fin festdukning på en liten budget
En stilren, naturlig dukning kan verkligen ge middagen det där lilla extra. Här visar vi lätta idéer för din nästa fest.
Låt dig inspireras av naturen och årstidernas skiftningar när du dukar bordet! De här 7 bilderna är bevis på att de enklaste sätten ofta är de bästa – använd dig av allt från blad till frukt, bär och trä för att få ett fint bord.
2. Dekorera med maten
Bra för den som har hungriga gäster – de kan äta så fort de satt sig ned! Var noggrann med att välja mat som är både dekorativ och tål att stå ute ett tag; på bilden är det en äppelkaka men en liten matpaj, kanske med chèvre, skulle också fungera bra.
Bra för den som har hungriga gäster – de kan äta så fort de satt sig ned! Var noggrann med att välja mat som är både dekorativ och tål att stå ute ett tag; på bilden är det en äppelkaka men en liten matpaj, kanske med chèvre, skulle också fungera bra.
3. Tänk på geometrin
Här tittar ormbunken fram under assietten, och dess böjda form matchar kanelbullens virvel fint. Det stilrena uttrycket påminner om dukningen på eleganta restauranger.
Behöver du hjälp med att styla hemmet inför en fest? Hitta homestagingexperter och stylister här!
Här tittar ormbunken fram under assietten, och dess böjda form matchar kanelbullens virvel fint. Det stilrena uttrycket påminner om dukningen på eleganta restauranger.
Behöver du hjälp med att styla hemmet inför en fest? Hitta homestagingexperter och stylister här!
4. Duka med en meny
Det är alltid trevligt att ha med en meny i dukningen, vare sig den är handskriven på ett fint kort eller, som här, på laserskuret trä. Att ha en meny gör gästerna mer förväntansfulla, och ger din fest eller middag en lyxig restaurangkänsla.
Se mängder av inspirerande svenska matsalar här
Det är alltid trevligt att ha med en meny i dukningen, vare sig den är handskriven på ett fint kort eller, som här, på laserskuret trä. Att ha en meny gör gästerna mer förväntansfulla, och ger din fest eller middag en lyxig restaurangkänsla.
Se mängder av inspirerande svenska matsalar här
5. Använd dekorativa servetter
Ta upp naturtemat även i materialen – linneservetter är fina till det mesta och passar bra mot trä och växtlighet. Du kan leka med olika vikningar och former; här ser servetten ut lite som ett näsduksspöke..!
LÄS MER: Fråga experten: Hur skapar man lyxig dukning på en liten budget?
Ta upp naturtemat även i materialen – linneservetter är fina till det mesta och passar bra mot trä och växtlighet. Du kan leka med olika vikningar och former; här ser servetten ut lite som ett näsduksspöke..!
LÄS MER: Fråga experten: Hur skapar man lyxig dukning på en liten budget?
6. Blommor – och bär
Att servera efterrättsbären i små, individuella skålar som på bilden gör dukningen lite färggladare och roligare. Till huvudrätten skulle man till exempel kunna ha färska örter i skålarna. Här har man också matchat undertallriken med servettmönstret för en fin färgdetalj.
Att servera efterrättsbären i små, individuella skålar som på bilden gör dukningen lite färggladare och roligare. Till huvudrätten skulle man till exempel kunna ha färska örter i skålarna. Här har man också matchat undertallriken med servettmönstret för en fin färgdetalj.
7. Enkla namnskyltar
En riktigt snygg dukningsdetalj är att göra utklippta namnskyltar för att visa var folk ska sitta. På bilden ser vi en i laserutskuret trä, men du kan klippa ut dem i papper eller tyg. Mer avancerat och roligare än att bara skriva namnet på ett kort.
BERÄTTA! Vad är ditt bästa och billigaste dukningsknep?
En riktigt snygg dukningsdetalj är att göra utklippta namnskyltar för att visa var folk ska sitta. På bilden ser vi en i laserutskuret trä, men du kan klippa ut dem i papper eller tyg. Mer avancerat och roligare än att bara skriva namnet på ett kort.
BERÄTTA! Vad är ditt bästa och billigaste dukningsknep?
Plocka in vackra ormbunksblad från trädgården och använd dem som bordstabletter – fräscht och fint. Till hösten kanske ett orange löv passar bra; till sommaren kan man lägga en liten bukett blommor på eller bredvid varje tallrik. Här har man lagt till några valnötter som en liten munsbit innan maten.