Fem myter om hur du ska förvara vin
En vinkällare behöver inte vara så komplicerad som man tror, säger experten, och slår hål på dessa seglivade myter.
Han tar samtidigt kål på myten om att temperaturen i ett underjordiskt rum automatiskt är bättre än temperaturen i ett rum som ligger ovan jord: “I praktiken finns det ingen fördel med att en vinkällare ligger under jord, det löser inte automatiskt alla problem. Varken temperaturen eller luftfuktigheten är konstant under jord, så om man vill ha kontroll på temperaturen i sin vinkällare måste den gå att reglera, oavsett vilken våning vinlagringen ligger på.”
2. Förvaringstemperatur och serveringstemperatur är samma sak
Det är särskilt ett missförstånd om vinförvaring som Jan stöter på hela tiden, och det är att vin alltid ska förvaras vid samma temperatur som det ska serveras. “Många vet inte att vin ska förvaras och drickas vid två olika temperaturer. Allt vin har en optimal förvaringstemperatur på 12 grader – oavsett om vi talar om rödvin, vitt vin, dessertvin, portvin, champagne eller specialöl,” säger han.
Om man skaffar sig en vinkällare med klimatreglering ska temperaturen alltid ställas på 12 grader.
LÄS MER: 11 smarta sätt att förvara ditt vin
Det är särskilt ett missförstånd om vinförvaring som Jan stöter på hela tiden, och det är att vin alltid ska förvaras vid samma temperatur som det ska serveras. “Många vet inte att vin ska förvaras och drickas vid två olika temperaturer. Allt vin har en optimal förvaringstemperatur på 12 grader – oavsett om vi talar om rödvin, vitt vin, dessertvin, portvin, champagne eller specialöl,” säger han.
Om man skaffar sig en vinkällare med klimatreglering ska temperaturen alltid ställas på 12 grader.
LÄS MER: 11 smarta sätt att förvara ditt vin
“Av samma anledning betraktas alltså inte vinrum och vinskåp som står framme i restauranger som vinkällare, enligt vår terminologi. Det beror på att flaskorna där håller serveringstemperatur, så att de kan tas ut och serveras direkt,” berättar Jan.
I privathem är den optimala lösningen ofta att ha en vinkällare med en temperatur på 12 grader kompletterat med ett mindre vinskåp i köket, där man kan ha drickklart vin liggande med serveringstemperatur, förklarar han.
I privathem är den optimala lösningen ofta att ha en vinkällare med en temperatur på 12 grader kompletterat med ett mindre vinskåp i köket, där man kan ha drickklart vin liggande med serveringstemperatur, förklarar han.
3. Ett rum med klimatreglering behöver inte isoleras
Många tror att man kan reglera temperaturen i en vinkällare utan att isolera den först. Men eftersom det är ett kylrum – bara inte riktigt lika kallt som ett kylskåp – är isolering ett måste, och det blir de flesta, inklusive arkitekter och entreprenörer, överraskade av att höra, berättar Jan. “När man kyler ner den ena sidan av en vägg som inte isolerats bildas kondens på den andra sidan, och då riskerar man att få mögel och svamp. Det har jag sett hos en del privatpersoner, som gillar DIY och har installerat klimatreglering i sina vinkällare utan att isolera först.”
Dessutom blir själva nedkylningen av vinkällaren dyr i eldrift, om rummet inte är isolerat. “Det är som att kyla ner eller värma upp ett hus som inte är isolerat,” säger experten.
Se tiotusentals inspirerande vinkällare i vårt bildarkiv
Många tror att man kan reglera temperaturen i en vinkällare utan att isolera den först. Men eftersom det är ett kylrum – bara inte riktigt lika kallt som ett kylskåp – är isolering ett måste, och det blir de flesta, inklusive arkitekter och entreprenörer, överraskade av att höra, berättar Jan. “När man kyler ner den ena sidan av en vägg som inte isolerats bildas kondens på den andra sidan, och då riskerar man att få mögel och svamp. Det har jag sett hos en del privatpersoner, som gillar DIY och har installerat klimatreglering i sina vinkällare utan att isolera först.”
Dessutom blir själva nedkylningen av vinkällaren dyr i eldrift, om rummet inte är isolerat. “Det är som att kyla ner eller värma upp ett hus som inte är isolerat,” säger experten.
Se tiotusentals inspirerande vinkällare i vårt bildarkiv
4. Dyrt vin är känsligare än billigt
Man har självklart en god anledning att sköta om en flaska vin för 5 000 kronor mer noga än en för 50 kronor. Men när det handlar om hur vin påverkas av värme, kyla, torka eller fukt är det – i motsats till vad många tror – ingen skillnad på hur ömtåliga de två flaskorna är. “Ett dyrt vin är inte mer utsatt än ett billigt vad gäller temperatur och luftfuktighet,” fastslår Jan.
Man har självklart en god anledning att sköta om en flaska vin för 5 000 kronor mer noga än en för 50 kronor. Men när det handlar om hur vin påverkas av värme, kyla, torka eller fukt är det – i motsats till vad många tror – ingen skillnad på hur ömtåliga de två flaskorna är. “Ett dyrt vin är inte mer utsatt än ett billigt vad gäller temperatur och luftfuktighet,” fastslår Jan.
5. Vin tål inte ljus
Om du har hört att vin på lång sikt tar skada av att utsättas för ljus, så är du inte ensam om det – det är en utbredd myt, berättar vinexperten. “Vin tar ingen skada av synligt ljus, men precis som människor tar det skada av UV-ljus. Så ljus är alltså inte förbjudet, men UV-ljus är oacceptabelt,” säger Jan. Av den anledningen bör en vinkällare med glasvägg ha ett inbyggt UV-filter i glaset, och belysningen i vinkällaren ska vara LED-ljus.
“LED-ljus är den enda ljuskällan som inte avger UV-strålar. Till och med stearinljus och lysrör gör det,” berättar han.
Om du har hört att vin på lång sikt tar skada av att utsättas för ljus, så är du inte ensam om det – det är en utbredd myt, berättar vinexperten. “Vin tar ingen skada av synligt ljus, men precis som människor tar det skada av UV-ljus. Så ljus är alltså inte förbjudet, men UV-ljus är oacceptabelt,” säger Jan. Av den anledningen bör en vinkällare med glasvägg ha ett inbyggt UV-filter i glaset, och belysningen i vinkällaren ska vara LED-ljus.
“LED-ljus är den enda ljuskällan som inte avger UV-strålar. Till och med stearinljus och lysrör gör det,” berättar han.
Här finns svenska experter på vinkällare
BERÄTTA! Hur förvarar du vin hemma hos dig? Dela med dig i kommentarerna!
BERÄTTA! Hur förvarar du vin hemma hos dig? Dela med dig i kommentarerna!
Nej, bara för att det heter ‘vinkällare’ betyder det inte att rummet automatiskt måste ligga i källaren, eller att man kallar det något annat om det ligger högre upp i huset.
“Många tror att de inte kan ha en vinkällare eftersom de inte har en källare. Men begreppet vinkällare är den överordnade termen för ett avgränsat rum med det rätta vinklimatet, oavsett hur stort det är och oavsett var i huset det ligger,” säger Jan Sørensen, vd och grundare av Vintagekeeping, som i 25 år har specialiserat sig på att installera vinkällare både i Danmark och utomlands.