Så får du kryddväxterna att leva längre i köket
Vilka sorter ska vara i solljus? Hur mycket ska jag vattna? Och är örterna från snabbköpet tillräckligt bra? Svaren hittar du här!
Färska örter är vackra att dekorera med, de luktar gott och de är fantastiska i matlagning. Men långt ifrån alla har möjlighet att odla dem i en egen örtagård utomhus, och då är det tur att de flesta örter kan klara sig inomhus – även de från stormarknaden. Men för att de inte ska sloka och kännas ledsna efter bara några dagar kan man behöva lite hjälp på traven. Houzz hjälper dig och ger tipsen för att du och dina örter ska ha en god och långsiktig relation i köket.
Plantera örter från snabbköpet
Örter från snabbköpet har tyvärr ofta kort livslängd eftersom de är tätt planterade i alltför små krukor där de kämpar om vatten, ljus och näringsämnen. Därför kan du enkelt utöka deras livstid, om du planterar dem i större krukor med bra jord. Separera gärna stjälkarna eller skotten åt, så att de har mer utrymme att växa och sprida ut sig – då får de mycket bättre förutsättningar för att leva längre.
TIPS:
Omplantera växterna i krukor med hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna bort.
Örter från snabbköpet har tyvärr ofta kort livslängd eftersom de är tätt planterade i alltför små krukor där de kämpar om vatten, ljus och näringsämnen. Därför kan du enkelt utöka deras livstid, om du planterar dem i större krukor med bra jord. Separera gärna stjälkarna eller skotten åt, så att de har mer utrymme att växa och sprida ut sig – då får de mycket bättre förutsättningar för att leva längre.
TIPS:
Omplantera växterna i krukor med hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna bort.
Odla örter själva
Som ett alternativ till örter från snabbköpet, kan du odla dina egna från scratch – det är bäst att börja med detta under våren. Fyll jord i krukan, platta till den lätt och vattna tills jorden är blöt. När jorden har torkat en aning, sprider du ut fröna – läs på förpackningen, hur tätt och hur djupt de ska sås – och sedan täcker du fröna med ytterligare ett tunt lager jord och vattnar försiktigt.
LÄS OCKSÅ: Matnyttig trädgårdssyssla: Skaffa en egen kryddodling
Som ett alternativ till örter från snabbköpet, kan du odla dina egna från scratch – det är bäst att börja med detta under våren. Fyll jord i krukan, platta till den lätt och vattna tills jorden är blöt. När jorden har torkat en aning, sprider du ut fröna – läs på förpackningen, hur tätt och hur djupt de ska sås – och sedan täcker du fröna med ytterligare ett tunt lager jord och vattnar försiktigt.
LÄS OCKSÅ: Matnyttig trädgårdssyssla: Skaffa en egen kryddodling
TIPS:
För att hjälpa plantorna på vägen kan du sätta krukorna under en glaskupa eller andra lösningar, som kan fungera som mini-växthus. Plantorna kommer att ha det varmt och skönt under kupan, och högre luftfuktighet är bra för deras tillväxt. När örterna grott till sig, kan du låta dem fortsätta växa utan kupan. Enkla glasburkar kan funka.
För att hjälpa plantorna på vägen kan du sätta krukorna under en glaskupa eller andra lösningar, som kan fungera som mini-växthus. Plantorna kommer att ha det varmt och skönt under kupan, och högre luftfuktighet är bra för deras tillväxt. När örterna grott till sig, kan du låta dem fortsätta växa utan kupan. Enkla glasburkar kan funka.
Lån från trädgården
Har du örter i trädgården, kan du låna en del av dem och sätta i krukor i köket – då har du alltid örter till hands när du står i mitt uppe i matlagningen. Men kom ihåg att det är en stor förändring för örter att komma in där temperaturen är högre och ljuset mer sparsamt, så börja med ett par stjälkar åt gången och håll ett öga på hur de trivs.
Har du örter i trädgården, kan du låna en del av dem och sätta i krukor i köket – då har du alltid örter till hands när du står i mitt uppe i matlagningen. Men kom ihåg att det är en stor förändring för örter att komma in där temperaturen är högre och ljuset mer sparsamt, så börja med ett par stjälkar åt gången och håll ett öga på hur de trivs.
Placera örter rätt
Örter växer bäst i ljuset, så placera dem så att de vetter västerut på fönsterbrädan om du har chansen. Speciellt basilika, rosmarin och timjan kräver mycket sol. Vintern kan vara svår för många örter, eftersom de inte får så mycket naturligt ljus under de mörka månaderna. Då kan det vara bra att ställa örterna precis vid fönstret, så får de det lilla ljus som ändå finns.
TIPS:
Var noga med att vrida på örtkrukorna regelbundet, annars kan få ett osymmetriskt utseende eftersom de automatiskt söker sig mot ljuset och därför kan börja luta.
Örter växer bäst i ljuset, så placera dem så att de vetter västerut på fönsterbrädan om du har chansen. Speciellt basilika, rosmarin och timjan kräver mycket sol. Vintern kan vara svår för många örter, eftersom de inte får så mycket naturligt ljus under de mörka månaderna. Då kan det vara bra att ställa örterna precis vid fönstret, så får de det lilla ljus som ändå finns.
TIPS:
Var noga med att vrida på örtkrukorna regelbundet, annars kan få ett osymmetriskt utseende eftersom de automatiskt söker sig mot ljuset och därför kan börja luta.
Hur örter vattnas
Örter bör vattnas regelbundet, men var noga med att inte ge dem för mycket vätska. Ett bra tips är att sätta örterna i diskhon och låta dem suga vatten i 10-15 minuter – vattnet bör helst vara ljummet, eftersom växterna kan få en chock av för kallt vatten. Ju varmare temperaturen i rummet där de står är, desto mer vatten behöver örterna. Använder du lerkrukor, kräver växterna lite extra vatten, eftersom en del av vattnet avdunstar i den typen av krukor.
Örter bör vattnas regelbundet, men var noga med att inte ge dem för mycket vätska. Ett bra tips är att sätta örterna i diskhon och låta dem suga vatten i 10-15 minuter – vattnet bör helst vara ljummet, eftersom växterna kan få en chock av för kallt vatten. Ju varmare temperaturen i rummet där de står är, desto mer vatten behöver örterna. Använder du lerkrukor, kräver växterna lite extra vatten, eftersom en del av vattnet avdunstar i den typen av krukor.
Gödningsmedel
Örter mår riktigt bra av lite gödsel – särskilt på våren när de behöver näring. Använd ett gödselmedel avsett för ätbara grödor, men var försiktig – om de får för mycket, kan det påverka smaken.
Örter mår riktigt bra av lite gödsel – särskilt på våren när de behöver näring. Använd ett gödselmedel avsett för ätbara grödor, men var försiktig – om de får för mycket, kan det påverka smaken.
LÄS OCKSÅ: Fira terrakottakrukans dag
Dekorativa namn
Om du har många olika örter, kan det vara en god idé att göra små skyltar till dem, så att det inte råder några tvivel om vad som är vad. Du kan snabbt skapa fina skyltar genom att skära ut kartong eller dekorativa presentpapper och sedan göra ett hål för ett snöre som du kan knyta runt krukan. En annan lösning är fästa papper på trägrillspett som du kan trycka ner i jorden.
Om du har många olika örter, kan det vara en god idé att göra små skyltar till dem, så att det inte råder några tvivel om vad som är vad. Du kan snabbt skapa fina skyltar genom att skära ut kartong eller dekorativa presentpapper och sedan göra ett hål för ett snöre som du kan knyta runt krukan. En annan lösning är fästa papper på trägrillspett som du kan trycka ner i jorden.
BERÄTTA!
Brukar du ha färska örter i köket? Vilken krydda är din favorit?
Brukar du ha färska örter i köket? Vilken krydda är din favorit?
Alla örter är inte lämpade för inomhusbruk, så välj rätt från början. Några som trivs på fönsterbrädet är basilika, timjan och rosmarin eftersom de inte tål frost – men också citronmeliss, lagerblad, mejram, mynta, persilja, gräslök och salvia är bra val.
LÄS OCKSÅ: Krydda ditt kök – smart förvaring för färska och torra kryddor