Skulle du bjuda hem främlingar på middag? Vi hälsar på i 3 supper clubs
Dessa tre hemmakockar i Rom, London och Stockholm har hakat på supper-clubs trenden – vi undersöker hur fenomenet fungerar.
A
9 augusti 2016
Människor världen runt tycks mer villiga än någonsin att dela upplevelser, ytor och saker i sin vardag. Vi bor hemma hos främlingar istället för på hotellrum när vi reser, hyr cyklar istället för att köpa en egen och delar garderober och verktyg. Ett ökande antal människor delar även måltider – genom så kallade “supper clubs” i sina hem. Är det ekonomiska intressen, förändrade attityder, längtan efter social interaktion eller intresset för mat som driver på utvecklingen av hemma-restauranger runt världen? Vi hälsar på hemma hos tre middagsvärdar i London, Stockholm och Rom för att få svar på frågan.
STOCKHOLM, SVERIGE
Vem bor här: Anna Nilsson, jobbar som projektledare på en retailbyrå.
Hit bjuder hon människor: Till sin lägenhet på Södermalm i Stockholm.
Vem bor här: Anna Nilsson, jobbar som projektledare på en retailbyrå.
Hit bjuder hon människor: Till sin lägenhet på Södermalm i Stockholm.
När började du bjuda hem främlingar på middag?
“Jag fick idén när appen AirDine lanserades i Sverige i våras. Jag har haft fyra middagar hittills. När jag testade att bjuda in första gången var det med skräckblandad förtjusning. Det råkade vara påskhelg så ett par dagar innan lämnade en av de som först tackat ja återbud och plötsligt var det bara jag och en gäst. Det kändes sådär, men när ytterligare en person anmälde sig tänkte jag att risken att det ska vara två galningar är ganska liten och det slutade med att vi hade en jättetrevlig kväll! Jag, en 27 årig personlig tränare och en 53 årig kommunikationschef – alla tre väldigt olika men också förenade av matintresset och nyfikenhet.”
“Jag fick idén när appen AirDine lanserades i Sverige i våras. Jag har haft fyra middagar hittills. När jag testade att bjuda in första gången var det med skräckblandad förtjusning. Det råkade vara påskhelg så ett par dagar innan lämnade en av de som först tackat ja återbud och plötsligt var det bara jag och en gäst. Det kändes sådär, men när ytterligare en person anmälde sig tänkte jag att risken att det ska vara två galningar är ganska liten och det slutade med att vi hade en jättetrevlig kväll! Jag, en 27 årig personlig tränare och en 53 årig kommunikationschef – alla tre väldigt olika men också förenade av matintresset och nyfikenhet.”
Vad brukar du laga?
“Menyn varierar och jag gillar att blanda friskt! Ofta serverar jag små eller mellanstora rätter, det beror mest på att jag har svårt att bestämma mig för vad jag ska laga, då är det roligare att kunna bjuda på flera olika rätter så att man får smaka mer. Inspirationen hämtar jag från att surfa på olika matbloggar och hemsidor, läsa kokböcker, äta ute på restaurang, och på resor. Jag älskar enkel mat utomlands, där smakerna tas ut till max och framkallar magi på ett enkelt och genuint sätt. Klassisk ”streetfood” brukar vara en grundtanke i mina recept, sedan omformar jag dem till mina egna.”
“Menyn varierar och jag gillar att blanda friskt! Ofta serverar jag små eller mellanstora rätter, det beror mest på att jag har svårt att bestämma mig för vad jag ska laga, då är det roligare att kunna bjuda på flera olika rätter så att man får smaka mer. Inspirationen hämtar jag från att surfa på olika matbloggar och hemsidor, läsa kokböcker, äta ute på restaurang, och på resor. Jag älskar enkel mat utomlands, där smakerna tas ut till max och framkallar magi på ett enkelt och genuint sätt. Klassisk ”streetfood” brukar vara en grundtanke i mina recept, sedan omformar jag dem till mina egna.”
Hur skulle du beskriva en typisk supper club-middag hos dig?
“Jag börjar med att bjuda på en välkomstdrink när gästerna kommer, i början är det alltid lite kallprat. Min lägenhet är ganska personligt inredd. Eftersom jag är ganska allergisk mot ‘Stockholmsvitt’ finns det istället många prylar och resesouvenirer som snabbt brukar bli ett samtalsämne. Därefter bjuds folk till det dukade bordet där det ligger en skriven meny på varje plats och där jag går igenom kvällens regler.”
“Jag börjar med att bjuda på en välkomstdrink när gästerna kommer, i början är det alltid lite kallprat. Min lägenhet är ganska personligt inredd. Eftersom jag är ganska allergisk mot ‘Stockholmsvitt’ finns det istället många prylar och resesouvenirer som snabbt brukar bli ett samtalsämne. Därefter bjuds folk till det dukade bordet där det ligger en skriven meny på varje plats och där jag går igenom kvällens regler.”
Regler…?
“Ja, för det första får ingen gå in i köket. Det brukar kunna bli ganska rörigt där inne när jag är igång. Dessutom hjälper man ju inte till att duka av bordet på en restaurang, så varför skulle man göra det hos mig? En annan regel är att de inte behöver äta om de inte tycker att det är gott. De betalar ju faktiskt för det jag lagar och då är det helt upp till var och en om man vill äta upp eller inte. Om jag bara bjuder kompisar på middag spelar det inte så stor roll om jag skulle råka bränna biffen, de äter och är lika glada ändå. Här är det en annan grej. På varje plats ligger det också tomtebloss. När som helst under middagen får man tända sitt bloss och då har man ordet. Så oavsett om man vill byta samtalsämne, tacka för maten eller få sitt sagt i en diskussion – är det bara att tända tomteblosset.”
“Ja, för det första får ingen gå in i köket. Det brukar kunna bli ganska rörigt där inne när jag är igång. Dessutom hjälper man ju inte till att duka av bordet på en restaurang, så varför skulle man göra det hos mig? En annan regel är att de inte behöver äta om de inte tycker att det är gott. De betalar ju faktiskt för det jag lagar och då är det helt upp till var och en om man vill äta upp eller inte. Om jag bara bjuder kompisar på middag spelar det inte så stor roll om jag skulle råka bränna biffen, de äter och är lika glada ändå. Här är det en annan grej. På varje plats ligger det också tomtebloss. När som helst under middagen får man tända sitt bloss och då har man ordet. Så oavsett om man vill byta samtalsämne, tacka för maten eller få sitt sagt i en diskussion – är det bara att tända tomteblosset.”
Varför bjuder du hem människor?
“Två anledningar – maten och mötena med människor. Jag är uppvuxen i Skåne med en mamma som alltid lagade mat från grunden med riktiga råvaror och en pappa som var lantbrukare så intresset för bra mat har jag fått med mig hemifrån. Nyfikenheten har nog också alltid funnits. I Stockholm kan jag uppleva att många bara umgås med likasinnade, de här middagarna blir ett sätt att testa något nytt, och kanske få sin världsbild lite utvidgad. Dessutom förenar maten människor, och det är kul för mig att testa nya idéer i köket och dessutom få en mer ärlig bedömning.”
“Två anledningar – maten och mötena med människor. Jag är uppvuxen i Skåne med en mamma som alltid lagade mat från grunden med riktiga råvaror och en pappa som var lantbrukare så intresset för bra mat har jag fått med mig hemifrån. Nyfikenheten har nog också alltid funnits. I Stockholm kan jag uppleva att många bara umgås med likasinnade, de här middagarna blir ett sätt att testa något nytt, och kanske få sin världsbild lite utvidgad. Dessutom förenar maten människor, och det är kul för mig att testa nya idéer i köket och dessutom få en mer ärlig bedömning.”
Blir det många diskussioner?
“Ja faktiskt! Det är en av de sakerna som jag älskar mest med det här. Att främmande människor med olika åldrar, bakgrund, yrken och personlighet måste interagera med varandra. Det blir lite som en dokusåpa och när de vanliga beröringspunkterna inte finns där kommer man snabbt in i nya samtalsbanor som man inte skulle prata om annars. Till skillnad från vad man pratar om med vänner kommer man här in på helt andra saker som fobier och politik. Man tvingas tänja på sociala gränser. Om det blir för hetsigt kan jag som värdinna alltid bryta av med en sval mangosorbé.”
LÄS MER: 6 smarta och ekonomiska idéer att sno från restaurangköken
“Ja faktiskt! Det är en av de sakerna som jag älskar mest med det här. Att främmande människor med olika åldrar, bakgrund, yrken och personlighet måste interagera med varandra. Det blir lite som en dokusåpa och när de vanliga beröringspunkterna inte finns där kommer man snabbt in i nya samtalsbanor som man inte skulle prata om annars. Till skillnad från vad man pratar om med vänner kommer man här in på helt andra saker som fobier och politik. Man tvingas tänja på sociala gränser. Om det blir för hetsigt kan jag som värdinna alltid bryta av med en sval mangosorbé.”
LÄS MER: 6 smarta och ekonomiska idéer att sno från restaurangköken
Varför tror du att supper clubs blivit så populära?
“Dels tror jag att det är en motreaktion mot alla chattar och anonyma forum på nätet. Nu vill vi ses IRL igen! Och tillfällen som innebär att man får träffa nya människor, är vi svenskar rätt svältfödda på. Det är lätt att gå ut bland folk, men då umgås man fortfarande bara med sina vänner och bekanta som man redan känner. Här kan man få smaka spännande, hemlagad mat utan att själv stå vid spisen. Jag hoppas att fler upptäcker charmen med det här!”
“Dels tror jag att det är en motreaktion mot alla chattar och anonyma forum på nätet. Nu vill vi ses IRL igen! Och tillfällen som innebär att man får träffa nya människor, är vi svenskar rätt svältfödda på. Det är lätt att gå ut bland folk, men då umgås man fortfarande bara med sina vänner och bekanta som man redan känner. Här kan man få smaka spännande, hemlagad mat utan att själv stå vid spisen. Jag hoppas att fler upptäcker charmen med det här!”
LONDON, ENGLAND
Vem bor här: Kocken och matskribenten Luiz Hara, som driver bloggen The London Foodie och har skrivit kokboken Nikkei Cuisine: Japanese Food the South American Way.
Hit bjuder han människor: Hem till sitt hus i Islington, norra London, England.
Ungefärlig kostnad för en middag: £45 (515kr) plus dricks, ta med eget dricka
Vem bor här: Kocken och matskribenten Luiz Hara, som driver bloggen The London Foodie och har skrivit kokboken Nikkei Cuisine: Japanese Food the South American Way.
Hit bjuder han människor: Hem till sitt hus i Islington, norra London, England.
Ungefärlig kostnad för en middag: £45 (515kr) plus dricks, ta med eget dricka
Varför började du med supper-clubs?
“Jag jobbade på en investmentbank i Londons finansiella distrikt under många år, men 2011 sa jag upp mig för att ägna mig åt mitt stora intresse för mat och vin. Vid den tidpunkten hade jag redan drivit min blogg The London Foodie i tre år och kände att det var dags att fördjupa mina kunskaper inom matlagning. Jag åkte först till Tokyo för att utvecklas inom japansk kokkonst och därefter tillbaka till England och tog examen från Le Cordon Bleu. Med de erfarenheterna i bagaget kände jag att det var dags att börja praktisera det jag lärt mig och på så sätt började jag bjuda hem andra matintresserade på middag. Första gången kom 14 personer, sedan har det bara vuxit… nu kommer det 30 personer på varje middag.”
“Jag jobbade på en investmentbank i Londons finansiella distrikt under många år, men 2011 sa jag upp mig för att ägna mig åt mitt stora intresse för mat och vin. Vid den tidpunkten hade jag redan drivit min blogg The London Foodie i tre år och kände att det var dags att fördjupa mina kunskaper inom matlagning. Jag åkte först till Tokyo för att utvecklas inom japansk kokkonst och därefter tillbaka till England och tog examen från Le Cordon Bleu. Med de erfarenheterna i bagaget kände jag att det var dags att börja praktisera det jag lärt mig och på så sätt började jag bjuda hem andra matintresserade på middag. Första gången kom 14 personer, sedan har det bara vuxit… nu kommer det 30 personer på varje middag.”
Har du porslin och sittplatser till 30 gäster?
“Nu har jag det – men den samlingen har vuxit den också! Jag gillar att blanda vintageporslin och modern mat och föredrar att köpa matstolar, bestick, dekorationer, tallrikar och glas i antikbutiker, på loppisar och fynda mindre saker på resor.”
“Nu har jag det – men den samlingen har vuxit den också! Jag gillar att blanda vintageporslin och modern mat och föredrar att köpa matstolar, bestick, dekorationer, tallrikar och glas i antikbutiker, på loppisar och fynda mindre saker på resor.”
Vad brukar du laga?
“Den exakta menyn är alltid en överraskning för gästerna, men vanligtvis bjuder jag på 8-10 rätter men under varierande teman. Jag växte upp i São Paulo, Brasilien, med japanska och italienska föräldrar så det matarvet har definitivt påverkat och inspirerat mig till att laga mycket japanskt, brasilianskt och nikkai. Men eftersom jag är skolad i klassisk fransk kokkonst, brukar jag ibland slänga in inslag av det också.”
“Den exakta menyn är alltid en överraskning för gästerna, men vanligtvis bjuder jag på 8-10 rätter men under varierande teman. Jag växte upp i São Paulo, Brasilien, med japanska och italienska föräldrar så det matarvet har definitivt påverkat och inspirerat mig till att laga mycket japanskt, brasilianskt och nikkai. Men eftersom jag är skolad i klassisk fransk kokkonst, brukar jag ibland slänga in inslag av det också.”
Vilka samtalsämnen brukar uppstå kring matbordet?
“Självklart mat. Många av mina gäster är inbitna foodies. Sedan jag startade min blogg för sju år sedan har läsare från hela världen hittat dit och också besökt mina supper clubs när de varit i London. Dessutom är den här staden i sig en smältdegel för olika kulturer, återkommande nationaliteter på mina middagar kan vara Australiensare, Brasilianare, Singaporianer – för att nämna några. Av den anledningen blir det också mycket snack om resor och restaurangupplevelser utomlands – “har ni ätit där eller testat det” och så vidare.
“Självklart mat. Många av mina gäster är inbitna foodies. Sedan jag startade min blogg för sju år sedan har läsare från hela världen hittat dit och också besökt mina supper clubs när de varit i London. Dessutom är den här staden i sig en smältdegel för olika kulturer, återkommande nationaliteter på mina middagar kan vara Australiensare, Brasilianare, Singaporianer – för att nämna några. Av den anledningen blir det också mycket snack om resor och restaurangupplevelser utomlands – “har ni ätit där eller testat det” och så vidare.
Med tanke på att du är kockutbildad – har du funderat på att öppna en “riktig” restaurang?
“Jag har fått frågan förut, men en av de bästa sakerna med supper clubs är den sociala interaktionen och möjligheten att lära känna nya människor. Det är framförallt det som skiljer den här typen av event från restaurangbesök, där någon med största sannolikhet skulle tro att du vore knäpp om du lutade dig över till grannbordet och började prata. Jag vill fortsätta ha middagarna här hemma för att kunna behålla kontrollen över menyn och själva bjudningarna.”
“Dessutom är det väldigt hedrande för mig att människor ger mig tilliten att laga mat åt dem, att de vågar vara öppna och testa nya smaker. Det sociala är såklart också en stor del. Det är alltid tillfredställande att se en blandad grupp främmande människor mötas, byta telefonnummer och ha en trevlig kväll tillsammans ätandes min mat. Genom åren har dessutom många av gästerna blivit nära vänner till mig. På nyårsafton förra året stannade jag faktiskt upp och tittade mig omkring bland alla vänner och insåg att flera av mina käraste vänner har jag lärt känna på supper clubs.”
“Jag har fått frågan förut, men en av de bästa sakerna med supper clubs är den sociala interaktionen och möjligheten att lära känna nya människor. Det är framförallt det som skiljer den här typen av event från restaurangbesök, där någon med största sannolikhet skulle tro att du vore knäpp om du lutade dig över till grannbordet och började prata. Jag vill fortsätta ha middagarna här hemma för att kunna behålla kontrollen över menyn och själva bjudningarna.”
“Dessutom är det väldigt hedrande för mig att människor ger mig tilliten att laga mat åt dem, att de vågar vara öppna och testa nya smaker. Det sociala är såklart också en stor del. Det är alltid tillfredställande att se en blandad grupp främmande människor mötas, byta telefonnummer och ha en trevlig kväll tillsammans ätandes min mat. Genom åren har dessutom många av gästerna blivit nära vänner till mig. På nyårsafton förra året stannade jag faktiskt upp och tittade mig omkring bland alla vänner och insåg att flera av mina käraste vänner har jag lärt känna på supper clubs.”
ROM, ITALIEN
Vem bor här: Journalisten och kocken Cecilia Scaldaferri, som driver bloggen Cecilia the Kitchen Witch.
Hit bjuder hon människor: Till en liten lägenhet i Ostiense, södra Rom, Italien.
Ungefärlig kostnad för en middag: 35-40 euro (ca 350kr) för för- och varmrätt, dessert, vin och drinkar. appetizer, first and main courses
Vem bor här: Journalisten och kocken Cecilia Scaldaferri, som driver bloggen Cecilia the Kitchen Witch.
Hit bjuder hon människor: Till en liten lägenhet i Ostiense, södra Rom, Italien.
Ungefärlig kostnad för en middag: 35-40 euro (ca 350kr) för för- och varmrätt, dessert, vin och drinkar. appetizer, first and main courses
Hur är det att bjuda hem främlingar på middag?
“Jag är alltid lite nervös innan! Första gången jag bjöd hem folk var förra sommaren, i samband med att jag startade min matblogg. Att öppna upp sitt hem för främlingar är inte helt lätt… Jag vet ingenting om dem; vilka de är, vad de gör, vad de förväntar sig från mig. Kommer de tycka om det jag lagar? Vad kommer de tycka om mitt hem som i mitt fall är väldigt personligt inrett och på många sätt speglar mig? Allt sätts på prov. Men som tur är brukar nervositeten bara hålla i sig några minuter precis i början av kvällen. Så fort isen är bruten brukar allt flyta på väldigt bra! Vi pratar, äter, dricker och har trevligt.”
“Jag är alltid lite nervös innan! Första gången jag bjöd hem folk var förra sommaren, i samband med att jag startade min matblogg. Att öppna upp sitt hem för främlingar är inte helt lätt… Jag vet ingenting om dem; vilka de är, vad de gör, vad de förväntar sig från mig. Kommer de tycka om det jag lagar? Vad kommer de tycka om mitt hem som i mitt fall är väldigt personligt inrett och på många sätt speglar mig? Allt sätts på prov. Men som tur är brukar nervositeten bara hålla i sig några minuter precis i början av kvällen. Så fort isen är bruten brukar allt flyta på väldigt bra! Vi pratar, äter, dricker och har trevligt.”
Vad brukar du laga?
“Jag brukar självklart alltid ha italienska specialiteter på menyn men jag gillar att ta traditionella rätter och ge dem en ny twist. Till exempel kan jag bjuda på lasagne, men med sparris, pinjenötter och citron – det är fantastiskt gott! Jag brukar också alltid utgå från vad som är i säsong och eftersom jag bor ett stenkast ifrån en av Roms mest karaktäristiska marknader, Testaccio, brukar jag besöka den på morgonen för att köpa ingredienser till kvällens supper club.”
“Jag brukar självklart alltid ha italienska specialiteter på menyn men jag gillar att ta traditionella rätter och ge dem en ny twist. Till exempel kan jag bjuda på lasagne, men med sparris, pinjenötter och citron – det är fantastiskt gott! Jag brukar också alltid utgå från vad som är i säsong och eftersom jag bor ett stenkast ifrån en av Roms mest karaktäristiska marknader, Testaccio, brukar jag besöka den på morgonen för att köpa ingredienser till kvällens supper club.”
Får gästerna gå omkring i alla rum hemma hos dig?
“Eftersom lägenheten är så liten, bara 45 kvadrat, är det svårt att skärma av. Det är ett vardagsrum uppdelat av en bokhylla mot köket vilket gör att jag kan vara tillsammans med gästerna i vardagsrummet samtidigt som jag lagar mat, utan att de behöver se stöket i köket. Förutom det, är det bara mitt sovrum med en garderob och badrum. Så gästerna får vara överallt.
“Eftersom lägenheten är så liten, bara 45 kvadrat, är det svårt att skärma av. Det är ett vardagsrum uppdelat av en bokhylla mot köket vilket gör att jag kan vara tillsammans med gästerna i vardagsrummet samtidigt som jag lagar mat, utan att de behöver se stöket i köket. Förutom det, är det bara mitt sovrum med en garderob och badrum. Så gästerna får vara överallt.
Behövde du kompletterings-shoppa något när du började med dina supper clubs?
“När jag drog igång behövde jag köpa några nya glas och extra bestick. Men jag såg det dessutom som en härlig ursäkt för att få köpa hem lite nya tallrikar, grytor och redskap också.”
LÄS MER: Lev som en italienare med livsglädje, mat och snygg design
“När jag drog igång behövde jag köpa några nya glas och extra bestick. Men jag såg det dessutom som en härlig ursäkt för att få köpa hem lite nya tallrikar, grytor och redskap också.”
LÄS MER: Lev som en italienare med livsglädje, mat och snygg design
Vad gillar du mest med supper clubs?
“Jag älskar att ha gäster sittandes runt bordet och äta, prata, dela passionen för mat, resetips, filmer och böcker. De första gångerna hade jag främst utländska turister på mina middagar. Det var ett medvetet val eftersom jag är journalist och skriver om utrikespolitik och är fascinerad av att lära känna människor från andra länder. De kan dela med sig av hur de lever och tänker och på så sätt öppna upp mina ögon för hur det är att bo på andra platser.
“Samtidigt har de Italienska gästerna också börjat hitta hit, tack vare att ordet har spridit sig. Om de inte bor i Rom, brukar de alltid fråga om lokala tips, sådant som inte står i guideböckerna. Jag delar mer än gärna med mig och låter alla som vill få ta del av “mitt” Rom,” avslutar Cecilia.
BERÄTTA!
Har du någonsin bjudit hem främlingar på middag? Vad är dina erfarenheter?
“Jag älskar att ha gäster sittandes runt bordet och äta, prata, dela passionen för mat, resetips, filmer och böcker. De första gångerna hade jag främst utländska turister på mina middagar. Det var ett medvetet val eftersom jag är journalist och skriver om utrikespolitik och är fascinerad av att lära känna människor från andra länder. De kan dela med sig av hur de lever och tänker och på så sätt öppna upp mina ögon för hur det är att bo på andra platser.
“Samtidigt har de Italienska gästerna också börjat hitta hit, tack vare att ordet har spridit sig. Om de inte bor i Rom, brukar de alltid fråga om lokala tips, sådant som inte står i guideböckerna. Jag delar mer än gärna med mig och låter alla som vill få ta del av “mitt” Rom,” avslutar Cecilia.
BERÄTTA!
Har du någonsin bjudit hem främlingar på middag? Vad är dina erfarenheter?
Liknande artiklar
Vardagsrum
Vilka gröna växter kan jag ha som tål att stå mörkt?
Älskar du gröna växter men har knapert med dagsljus? Experten tipsar om 6 krukväxter som frodas även i mörker.
Läs artikeln
Livsstil
Så får du svalare hemma – utan luftkonditionering
Håller du på att få värmeslag, men har ingen lust att köpa en AC? Här är tipsen på hur du kan svalka dig.
Läs artikeln
Livsstil
Säg det med blommor – fyll hemmet med buketter och grönska
Från enkla kvistar till maffiga blomsterarrangemang – så kan du ha vackra snittblommor i alla rum, säger inredaren.
Läs artikeln
Stanna hemma
8 saker du har tid för just nu
Av Stina Lodén
Koppla på din mindfulness och njut av att ta tag i de där projekten som aldrig blir av. Rensa, pyssla och njut.
Läs artikeln
Stanna hemma
Djurvänner – visa oss era älsklingar!
Lägg upp en bild av ditt husdjur, som just nu kanske hjäper dig må bra hemma mer än någonsin.
Läs artikeln
Pyssla hemma
Tråkigt? Inte då – här är 10 sätt att aktivera barnen hemma
Av Stina Lodén
Håll barnen aktiva med en välbalanserad mix av pyssel, mys och rörelse så håller du även ditt eget humör under kontroll.
Läs artikeln
Stanna hemma
Fira våren virtuellt – påskpynt som ser snyggt ut på distans
Av Nina Quist
Ska du ha digitala gäster under påskhelgen? Så här fixar du en bakgrund till datorn eller paddan som ger festkänsla.
Läs artikeln
Livsstil
Dekorera påskäggen extra vackert i år
Av Sara Norrman
Det är inte svårt att fixa fina ägg till påsk, och du behöver inte köpa massa dyra (och onödiga) tillbehör.
Läs artikeln
Livsstil
Enkla tips så din middagsbjudning blir något alldeles extra
Planera noga så får du till en festupplevelse för dina gäster som de kommer prata om länge.
Läs artikeln
Hållbarhet
Vårstädning – men vad ska du göra av sakerna du rensar ut?
Ska du sälja, donera eller återvinna? 3 experter visar hur du gör dig av med onödiga grejor på ett hållbart sätt.
Läs artikeln
We two Kiwis were living in the UK for a year and attended two 'pop up' dinners.The first was brilliant,a Grand Designs house,lovely hosts and 25 of us sat down in their long living area,changing seats as each course ended.The Poms were intrigued that we would come to something where we knew no one and seemed very curious about us.The second was in our village, not so sophisticated, people who we found less socially adept. However we still enjoyed meeting new people.I think it is a brilliant idea.Its great to mix with new people,especially if you can move around between courses and possibly make new acquaintances.Good way to freshen up social life and do something out of routine.
just hosted one supper club myself. they were all people i knew which is more nerve wracking in a way because of expectations and all but far less scary because i wasnt hosting strangers. i was grateful to Cecilia for admitting she was really nervous because if i ever get strangers to my supperclubs i will be a nervous wreck. i love this article, gaining inspiration for myself. i had so much fun doing the supper, as it enables me to scratch a serious cooking itch and stretch out of my comfort zone, while doing it at home with almost no startup cost.