Vasst i köket: Så förvarar du dina knivar på bästa sätt
Ibland kan det vara knivigt att få till bra förvaring för kökets vassaste redskap – men inte nu längre! Här är 11 smarta lösningar.
Bra knivar i köket är ofta en betydande och nödvändig investering för dig som älskar matlagning. Ta väl hand om dina knivar så kan de hålla livet ut. En ändamålsenlig förvaring, tillsammans med kärleksfull omvårdnad, håller knivarna i toppform. Houzz har tagit reda på det viktigaste du behöver veta om knivförvaring och skötsel.
På väggen
En klar förbättring är att lyfta upp knivblocket och hänga det på en list över bänken. Detta grepp frigör bänkyta och gör det också enklare att rengöra köksbänken efter avslutat arbete.
En klar förbättring är att lyfta upp knivblocket och hänga det på en list över bänken. Detta grepp frigör bänkyta och gör det också enklare att rengöra köksbänken efter avslutat arbete.
I smalt köksskåp
Ännu fiffigare är att ha knivblocket i köksskåpet. Det blir då enklare att hålla rent och torrt kring knivarna.
Ännu fiffigare är att ha knivblocket i köksskåpet. Det blir då enklare att hålla rent och torrt kring knivarna.
Liggande i låda
Det finns också särskilda lådinredningar som ser till att varje knivblad kan förvaras separat i ett eget spår. Knivförvaring i kökslåda med säkerhetsspärr är dessutom det säkraste förvaringsalternativet om det finns små barn i hushållet.
Det finns också särskilda lådinredningar som ser till att varje knivblad kan förvaras separat i ett eget spår. Knivförvaring i kökslåda med säkerhetsspärr är dessutom det säkraste förvaringsalternativet om det finns små barn i hushållet.
Nedsänkta spår
Använder du dina knivar ofta och vill ha dem lättare till hands än undanstoppade i en låda, då kan du göra nedsänkta spår i köksbänken. Direkt efter användning ska kniven sköljas av och torkas noga innan den ställs tillbaka i sitt spår. Detta är särskilt viktigt om kniven använts tillsammans med salt- eller syrarika livsmedel, som går illa åt rostfria material. Använd diskborste, ljummet vatten och ett milt handdiskmedel för rengöringen.
Använder du dina knivar ofta och vill ha dem lättare till hands än undanstoppade i en låda, då kan du göra nedsänkta spår i köksbänken. Direkt efter användning ska kniven sköljas av och torkas noga innan den ställs tillbaka i sitt spår. Detta är särskilt viktigt om kniven använts tillsammans med salt- eller syrarika livsmedel, som går illa åt rostfria material. Använd diskborste, ljummet vatten och ett milt handdiskmedel för rengöringen.
Varning för maskindisk
Knivar får aldrig maskindiskas! Maskindiskmedlet våtblästrar nämligen knivbladet och gör kniven slö. Eggen kan skada andra bestick som står nära, eller själv få sig en törn om den stöter ihop med andra saker av hårda material under diskningen.
Torkprogrammet i diskmaskinen kan också vara så hett att det påverkar härdningen av knivseggen. Håll alltså dina köksknivar borta från diskmaskinen.
Knivar får aldrig maskindiskas! Maskindiskmedlet våtblästrar nämligen knivbladet och gör kniven slö. Eggen kan skada andra bestick som står nära, eller själv få sig en törn om den stöter ihop med andra saker av hårda material under diskningen.
Torkprogrammet i diskmaskinen kan också vara så hett att det påverkar härdningen av knivseggen. Håll alltså dina köksknivar borta från diskmaskinen.
Mjukt underlag
Tänk på att underlaget du skär på, alltid ska vara mjukare än knivbladet. Skärbrädor och underlag av trä eller mjuk plast går bra, medan hårdplast, glas och marmor förstör knivseggen.
Här ett exempel på en elegant serie knivspår längst bak på köksbänken.
Tänk på att underlaget du skär på, alltid ska vara mjukare än knivbladet. Skärbrädor och underlag av trä eller mjuk plast går bra, medan hårdplast, glas och marmor förstör knivseggen.
Här ett exempel på en elegant serie knivspår längst bak på köksbänken.
Håll eggen i toppskick
Underhåll din kniv genom att bryna den regelbundet, men lämna den då och då på service hos en skicklig knivslipare för att hålla eggen i toppskick. Olika knivar har olika vinkel på eggen för att fungera optimalt och det kan vara svårt att få till på egen hand.
Underhåll din kniv genom att bryna den regelbundet, men lämna den då och då på service hos en skicklig knivslipare för att hålla eggen i toppskick. Olika knivar har olika vinkel på eggen för att fungera optimalt och det kan vara svårt att få till på egen hand.
List på väggen
Magnetlisten är ett annat populärt sätt att förvara knivarna lättillgängligt men i god ordning. Magnetlist fungerar inte för keramiska knivar, så för dessa måste du ordna en alternativ förvaring.
Magnetlisten är ett annat populärt sätt att förvara knivarna lättillgängligt men i god ordning. Magnetlist fungerar inte för keramiska knivar, så för dessa måste du ordna en alternativ förvaring.
I skåp
Vill man ändå ha knivarna utom synhåll och i säkerhet, kan magnetlisten installeras i ett köksskåp.
Vill man ändå ha knivarna utom synhåll och i säkerhet, kan magnetlisten installeras i ett köksskåp.
Torka av ordentligt
Använder du magnetlist måste du se till att dina knivar är absolut torra när de hängs på magnetlisten! Minsta fukt kan leda till rostskador på din kniv. Det samma gäller om du lägger en fuktig kniv mot annan metall, till exempel låter en nydiskad kniv ligga blöt på diskbänken.
Använder du magnetlist måste du se till att dina knivar är absolut torra när de hängs på magnetlisten! Minsta fukt kan leda till rostskador på din kniv. Det samma gäller om du lägger en fuktig kniv mot annan metall, till exempel låter en nydiskad kniv ligga blöt på diskbänken.
Undvik rost
Även så kallade ‘rostfria’ stål kan drabbas av rost. Första stadiet är brunrost som du tar bort med metallputs, polergummi eller putsduk. Får processen fortsätta övergår den ytliga brunrosten i svartrost som gör gropar i stålet, och den kan inte poleras bort, så var uppmärksam på fläckar på köksknivarna.
BERÄTTA!
Hur förvarar du dina köksknivar idag? Funderar du på att förbättra förvaringen? Dela gärna med dig av tips och tankar i kommentarerna.
Läs mer:
Maxa förvaringen med smarta köksskåp – här är 16 inspirerande varianter
Krydda ditt kök – smart förvaring för färska och torra kryddor
15 superorganiserade skafferier att drömma om
Även så kallade ‘rostfria’ stål kan drabbas av rost. Första stadiet är brunrost som du tar bort med metallputs, polergummi eller putsduk. Får processen fortsätta övergår den ytliga brunrosten i svartrost som gör gropar i stålet, och den kan inte poleras bort, så var uppmärksam på fläckar på köksknivarna.
BERÄTTA!
Hur förvarar du dina köksknivar idag? Funderar du på att förbättra förvaringen? Dela gärna med dig av tips och tankar i kommentarerna.
Läs mer:
Maxa förvaringen med smarta köksskåp – här är 16 inspirerande varianter
Krydda ditt kök – smart förvaring för färska och torra kryddor
15 superorganiserade skafferier att drömma om
Så här ser det vanligen ut hos de flesta av oss. Knivar förvaras i ett separat knivblock på köksbänken. Kanske inte optimalt, men betydligt bättre än att ha knivarna löst liggande i en kökslåda. Det sistnämnda är en säker garanti för förstörda knivar som blir slöa och riskerar att få hack i eggen.