Hur smakar din trädgård? Pröva 3 bakverk med blommor
Rosencupcakes eller pelargonkaka med glasyr? Här kommer recepten och en lista på allt gott som grönskar hemma hos dig.
Att njuta av mat eller bakverk med smak av trädgården under härliga sommardagar är något alldeles speciellt. Det är inte bara frukter, bär och grönsaker som man kan skörda och använda till bakning och matlagning – även blommor går utmärkt att garnera och smaksätta med. Här får du tips och recept!
Många av våra vanligaste trädgårdsväxter är inte bara vackra att se på, de fungerar också som härliga smaksättare i mat och bakverk. Förutom väldoftande och färgsprakande buketter som pryder bordet till sommarfesten kan du också dekorera sallader, pastarätter och drinkar med sommarblommorna. Eller varför inte bjuda på bakverk med en smak av blommor?
Ringblomma
Då bör du plocka dem
De flesta ätliga blommor är ettåringar som är enkla att driva upp från frö och inte kräver speciellt mycket engagemang för att trivas. Om man har möjlighet kan man placera de ätliga blommorna intill trädgårdslandet, så är de lätta att särskilja. Gemensamt för alla årliga blommor är att man ska ta bort alla gröna växtdelar, samt ståndare och pistiller, innan man äter dem. Men en del blad passar också som föda, till exempel på vissa doftpelargoner.
Då bör du plocka dem
De flesta ätliga blommor är ettåringar som är enkla att driva upp från frö och inte kräver speciellt mycket engagemang för att trivas. Om man har möjlighet kan man placera de ätliga blommorna intill trädgårdslandet, så är de lätta att särskilja. Gemensamt för alla årliga blommor är att man ska ta bort alla gröna växtdelar, samt ståndare och pistiller, innan man äter dem. Men en del blad passar också som föda, till exempel på vissa doftpelargoner.
Gurkört är en våra ätliga blommor i trädgården.
Några ätliga blommor:
Gurkört är dekorativ i såväl sallader som infrusen i isbitar. Den smakar lite svagt gurka. För att enkelt kunna plocka blommorna ska de vara helt utslagna, annars lossnar de inte från blomfästet.
Ringblommans färgrika kronblad gör sig vacker i sallader. De passar också bra att blanda i färdigkokt ris eller pasta.
Pensé och viol passar såväl färska i sallader, som kanderade på bakverk eller frysta i sommardrinken.
Några ätliga blommor:
Gurkört är dekorativ i såväl sallader som infrusen i isbitar. Den smakar lite svagt gurka. För att enkelt kunna plocka blommorna ska de vara helt utslagna, annars lossnar de inte från blomfästet.
Ringblommans färgrika kronblad gör sig vacker i sallader. De passar också bra att blanda i färdigkokt ris eller pasta.
Pensé och viol passar såväl färska i sallader, som kanderade på bakverk eller frysta i sommardrinken.
Lavendel
Lavendel har en relativt stark arom och gör sig därför bäst i bakverk och desserter, men kan också fungera i viss sorts mat. Blomman används efter att den torkats.
Rosor passar som ingrediens till både mat, dryck och bakverk. Rosenvatten kan tillredas och användas i bakverk och desserter. Det kan också fungera som smaksättning i vitvinsvinäger eller saft.
Liten tagetes har en kryddig smak och smakar även lite citron, vilket gör att den passar bra som krydda i mat, till exempel i såser eller marinader.
Behöver du hjälp med trädgården? Hitta experter här!
Lavendel har en relativt stark arom och gör sig därför bäst i bakverk och desserter, men kan också fungera i viss sorts mat. Blomman används efter att den torkats.
Rosor passar som ingrediens till både mat, dryck och bakverk. Rosenvatten kan tillredas och användas i bakverk och desserter. Det kan också fungera som smaksättning i vitvinsvinäger eller saft.
Liten tagetes har en kryddig smak och smakar även lite citron, vilket gör att den passar bra som krydda i mat, till exempel i såser eller marinader.
Behöver du hjälp med trädgården? Hitta experter här!
Penseér
Fånga aromen
För att ta tillvara på blommornas smak när den är som bäst bör du plocka dem när de är i knopp eller nyutslagna. Om blommorna är plockade i din egen trädgård, och har vuxit en bra bit ifrån vägen och avgaser, behöver du inte skölja dem och bättre behålla alla aromer. Om du ska skölja blommorna, gör det försiktigt i kallt vatten och låt dem sedan ligga och torka på ett papper. Det är bäst att skörda blommorna tidigt på dagen då lite av morgonens dagg ligger kvar och sommarhettan inte har hunnit ta bort en del av deras härliga arom. Kommer blommorna från den egna trädgården kan du också vara säker på att de inte är besprutade!
När du plockar ätliga blommor ska du naturligtvis vara säker på att det är blommor som går att äta. För barnfamiljer är det också en trygghet att bara ha ätliga blommor i trädgården, eftersom barn ofta är nyfikna och gärna testar att stoppa saker i munnen. Däremot kan det vara bra att inte introducera barnen till att blommorna är ätliga. För riktigt små barn kan det vara svårt att hålla isär vad som är ätligt eller inte, då de kommer i kontakt med växter på andra ställen.
Fånga aromen
För att ta tillvara på blommornas smak när den är som bäst bör du plocka dem när de är i knopp eller nyutslagna. Om blommorna är plockade i din egen trädgård, och har vuxit en bra bit ifrån vägen och avgaser, behöver du inte skölja dem och bättre behålla alla aromer. Om du ska skölja blommorna, gör det försiktigt i kallt vatten och låt dem sedan ligga och torka på ett papper. Det är bäst att skörda blommorna tidigt på dagen då lite av morgonens dagg ligger kvar och sommarhettan inte har hunnit ta bort en del av deras härliga arom. Kommer blommorna från den egna trädgården kan du också vara säker på att de inte är besprutade!
När du plockar ätliga blommor ska du naturligtvis vara säker på att det är blommor som går att äta. För barnfamiljer är det också en trygghet att bara ha ätliga blommor i trädgården, eftersom barn ofta är nyfikna och gärna testar att stoppa saker i munnen. Däremot kan det vara bra att inte introducera barnen till att blommorna är ätliga. För riktigt små barn kan det vara svårt att hålla isär vad som är ätligt eller inte, då de kommer i kontakt med växter på andra ställen.
Av rosorna i trädgården kan du göra både kanderade rosenblad eller rosenvatten.
Njut av blommorna länge
Precis som allt annat som skördas i trädgården, smakar också blommor som bäst när de är färska. Men det går att förvara dem på olika sätt för att kunna njuta av dem när sommarmånaderna är förbi. Att kandera blomblad från exempelvis rosor eller penseér är ett sätt att göra blommorna hållbara. Det blir dessutom en väldigt vacker dekoration på tårtor och bakverk. Ett annat sätt att bevara dem är att frysa dem. Gurkört till exempel kan du frysa som den är eller lägga som dekoration i iskuber.
Att göra rosenvinäger av vitvinsvinäger och rosenblad eller att lägga torkad lavendel i socker är ett annat sätt att konservera blommorna. Man kan även torka blomblad från exempelvis ringblomma, ros eller blad från smultron. De kan sedan blandas med hett vatten och drickas som de är, eller blandas i te som extra smaksättare.
LÄS MER: 8 tips på svenska ätbara blommor till sommarmiddagen
Njut av blommorna länge
Precis som allt annat som skördas i trädgården, smakar också blommor som bäst när de är färska. Men det går att förvara dem på olika sätt för att kunna njuta av dem när sommarmånaderna är förbi. Att kandera blomblad från exempelvis rosor eller penseér är ett sätt att göra blommorna hållbara. Det blir dessutom en väldigt vacker dekoration på tårtor och bakverk. Ett annat sätt att bevara dem är att frysa dem. Gurkört till exempel kan du frysa som den är eller lägga som dekoration i iskuber.
Att göra rosenvinäger av vitvinsvinäger och rosenblad eller att lägga torkad lavendel i socker är ett annat sätt att konservera blommorna. Man kan även torka blomblad från exempelvis ringblomma, ros eller blad från smultron. De kan sedan blandas med hett vatten och drickas som de är, eller blandas i te som extra smaksättare.
LÄS MER: 8 tips på svenska ätbara blommor till sommarmiddagen
Rosencupcakes blir en hit till sommarfikat.
Rosencupcakes
100 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk rosenvatten
Frosting
100 g Philadelphiaost
50 g smör, rumstempererat
5 dl florsocker
1 droppe karamellfärg
1 tsk vaniljsocker
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Smält smör och rör ner tillsammans med mjölken. Tillsätt rosenvattnet. Blanda bakpulver och vetemjöl och rör ner. Placera ut muffinsformar på en plåt eller använd en muffinsplåt och ställ pappersformar i. Grädda i 175 grader i 10-15 minuter. Muffinsen ska vara helt torra inuti när dom är färdiga. Ta ut dem ur ugnen och låt svalna. För frosting, blanda smör, florsocker och vaniljsocker och vispa. Rör sedan ned Philadelphiaosten. Droppa i karamellfärg. Spritsa frosting och garnera med ett kanderat rosenblad. Passar perfekt som en somrig dessert efter maten!
Rosencupcakes
100 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk rosenvatten
Frosting
100 g Philadelphiaost
50 g smör, rumstempererat
5 dl florsocker
1 droppe karamellfärg
1 tsk vaniljsocker
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Smält smör och rör ner tillsammans med mjölken. Tillsätt rosenvattnet. Blanda bakpulver och vetemjöl och rör ner. Placera ut muffinsformar på en plåt eller använd en muffinsplåt och ställ pappersformar i. Grädda i 175 grader i 10-15 minuter. Muffinsen ska vara helt torra inuti när dom är färdiga. Ta ut dem ur ugnen och låt svalna. För frosting, blanda smör, florsocker och vaniljsocker och vispa. Rör sedan ned Philadelphiaosten. Droppa i karamellfärg. Spritsa frosting och garnera med ett kanderat rosenblad. Passar perfekt som en somrig dessert efter maten!
Kanderade rosenblad
Skölj eventuellt rosenbladen och låt dem torka på ett papper. Pensla sedan på äggvita och doppa i strösocker. Lägg på ett bakplåtspapper och låt torka i en timme.
Rosenvatten
100 g rosenblad
25 dl vatten
Hacka kronbladen och lägg dem i en stor bunke. Koka upp vatten och häll över rosenbladen. Låt det stå över natten. Sila bort rosenbladen. Häll upp i flaskor, förslut och förvara i kylskåp.
I vårt bildarkiv kan du beundra hundratusentals trädgårdar.
Skölj eventuellt rosenbladen och låt dem torka på ett papper. Pensla sedan på äggvita och doppa i strösocker. Lägg på ett bakplåtspapper och låt torka i en timme.
Rosenvatten
100 g rosenblad
25 dl vatten
Hacka kronbladen och lägg dem i en stor bunke. Koka upp vatten och häll över rosenbladen. Låt det stå över natten. Sila bort rosenbladen. Häll upp i flaskor, förslut och förvara i kylskåp.
I vårt bildarkiv kan du beundra hundratusentals trädgårdar.
Pelargonkaka med glasyr är både enkel och snabb att baka.
Pelargonkaka med glasyr
2 ägg
100 g smör
2,5 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk saft från färsk citron
3 dl grädde
10 blad från pelargon, Dr Westerlund
Glasyr
2,5 dl florsocker
2 msk vatten
1 droppe karamellfärg
Rör ihop smör, strösocker och vaniljsocker poröst. Tillsätt äggen och blanda. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner. Häll i grädden och blanda till en jämn smet och addera därefter citronsaften. Hacka pelargonbladen fint och rör ner i smeten. Smöra och bröa en rund form. Häll i smeten och grädda i 175 grader i 20-25 minuter tills kakan känns fast och inte kladdig i mitten.
Ta ut kakan och låt den svalna. Blanda ihop vatten, florsocker och karamellfärg tills du får en jämn glasyr. Ringla över kakan och låt svalna. Om du vill ha mer pelargonsmak på din kaka kan du även tillsätta hackade pelargonblad i glasyren.
Bjud in till fika i bersån och njut av en god kaka!
BERÄTTA! Har du ett bra blomsterrecept? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!
Pelargonkaka med glasyr
2 ägg
100 g smör
2,5 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk saft från färsk citron
3 dl grädde
10 blad från pelargon, Dr Westerlund
Glasyr
2,5 dl florsocker
2 msk vatten
1 droppe karamellfärg
Rör ihop smör, strösocker och vaniljsocker poröst. Tillsätt äggen och blanda. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner. Häll i grädden och blanda till en jämn smet och addera därefter citronsaften. Hacka pelargonbladen fint och rör ner i smeten. Smöra och bröa en rund form. Häll i smeten och grädda i 175 grader i 20-25 minuter tills kakan känns fast och inte kladdig i mitten.
Ta ut kakan och låt den svalna. Blanda ihop vatten, florsocker och karamellfärg tills du får en jämn glasyr. Ringla över kakan och låt svalna. Om du vill ha mer pelargonsmak på din kaka kan du även tillsätta hackade pelargonblad i glasyren.
Bjud in till fika i bersån och njut av en god kaka!
BERÄTTA! Har du ett bra blomsterrecept? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!