1. Fasad

1 248 982 foton på hus

Ibland sägs det att det är utsidan som ger insidan en chans, och vad man än tycker om det uttrycket, så stämmer det på sätt och vis, i alla fall när det kommer till ett hus eller en lägenhet. Fasaden är trots allt det första som man ser, och den ger på många sätt en inblick i vad som kan finns inuti bostaden också. När det kommer till villor och lägenheter, så kan nog de allra flesta av oss hålla med om att det också stämmer. Ett hus med en riktigt snygg fasad gör oss nyfikna på innehållet, och ärligt talat så är det sällan som man blir besviken på hur det ser ut när man kommer in i det. Och vem vill inte bo i ett sådant hus egentligen?

Hur mycket underhåll behöver en fasad?


För att fasaden på ens hus ska se bra ut år efter år så behöver man såklart ta hand om den. Lite beroende på vilket material man har på sin bostad, och om det är ett fritidshus, ett radhus eller en stuga så behöver man underhålla den mer eller mindre. Ett bostadshus som man bor i permanent vill man kanske ta hand om lite mer än ett timmerhus som står på samma tomt som ens sommarställe, om man säger så. Men en konkret sak kan vi i alla fall komma fram till, och det är att en putsad fasad behöver mindre innehåll än en målad träfasad. Lite beroende på vilken färg man väljer så kan man behöva måla om ganska ofta, och det ska man vara medveten om när man bygger sitt egna arkitektritade hus. I slutändan är dock det viktigaste att alltid välja det material som känns rätt!

Stenhus eller träfasad?


Att välja material på huset är inte alltid det lättaste, det finns ju så himla mycket att välja bland! För inte bara är fasaden något som ska smycka huset, den finns först och främst till för att skydda mot väder och vind. Så vilken ytterpanel ska man då egentligen satsa på? Det beror dels på om det är en herrgård eller sommarstuga som man ska bygga, och dels vad man faktiskt tycker är snyggt. Det är nämligen så att nästan alla husfasader faktiskt fyller sin funktion, så beroende på om man vill bygga ett trähus eller en villa i sten, så väljer man fasadpanel efter det. Sen finns det även de tillfällen då man flyttar in i till exempel ett radhus och inte direkt kan göra något åt fasaden på det stora hela, men en väl underhållen fasad är alltid en bra fasad.

Låt dig inspireras av bilder på hus här på Houzz

Oavsett om du söker inspiration för en renovering av hus eller ska bygga ett snyggt designat hus från början så har Houzz 1 248 982 foton från de bästa designer, inredare, och arkitekter i landet, exempelvis Schüco Sverige och TG Home. Titta på foton med olika färger och stilar när du letar efter inredning för hus som inspirerar dig. Spara dem i en idébok eller kontakta experten bakom projektet för att se vilka designidéer de har för ditt hem. Upptäck även det fina fotogalleriet med bilder av hus fyllt av idéer och få reda på mer om exakt varför Houzz är den bästa hemsidan för renovering och design.
Sverige
Skräddarsy min upplevelse genom att använda cookies

Genom att fortsätta använda vår hemsida eller app samtycker du till att Houzz-gruppen använder cookies och liknande teknologi för att förbättra vår produkt och service, ge mig relevant innehåll och göra min upplevelse personlig. Mer info.