Självförsörjande trädgård? Inspireras av dessa globala hemodlare
Från Stockholm till Tokyo har de här trädgårdsälskarna odlat upp sina gårdar, terasser och tak till gröna höjder.
Det ligger en särskild tillfredsställelse i att smaka på sötman och saftigheten hos en egenodlad tomat, eller att plocka ett salladshuvud direkt från grönsakslandet med morgondagg på bladen. De här tio hemodlarna från hela världen upplever den sensationen gång på gång, eftersom de alla har trädgårdar som ger dem färskvaror på bordet regelbundet. Ingen trädgård är den andre lik – här finns morötter och paprika som frodas på ett garagetak i Moskva och odlingsbäddar i korrugerad plåt som förskönar en gårdsplan i Sydney.
Glasflaskor har gjorts om till ljusstakar och hänger i ett plommonträd bakom Elin. Botten på varje flaska har ersatts med en metallplatta, där ett kort ljus sitter. En kedja säkrar plattan och leder till flaskhalsen och fortsätter upp och runt en gren i trädet.
Här växer: Björnbär, humle, plommon, kronärtskockor och brysselkål. Nästa säsong planerar Elin att odla mer örter. “Jag är fascinerad av hur många saker de kan användas till”, säger hon. “Av fläderblommor kan man göra ett läckert mousserande vin till exempel, och nässlor gör underverk för ditt hår.”
“Trädgården personifierar mig själv och mina erfarenheter, från växterna jag fortfarande experimenterar med, mer eller mindre framgångsrikt, till dem som nu verkligen frodas, som min Loch Ness´ björnbärsbuske.”
Se mer av denna trädgård
“Trädgården personifierar mig själv och mina erfarenheter, från växterna jag fortfarande experimenterar med, mer eller mindre framgångsrikt, till dem som nu verkligen frodas, som min Loch Ness´ björnbärsbuske.”
Se mer av denna trädgård
Strandodling i New York City
Var: Belle Harbor, New York, USA
Vem odlar här: Jacqueline Cashen, ägare av Big Dog Imprints; Gary Streisand, hennes fästman och några grannar
Storlek: Den främre trädgården är ca 45 kvadratmeter och en liten sidoträdgård är 8 kvadratmeter
Var: Belle Harbor, New York, USA
Vem odlar här: Jacqueline Cashen, ägare av Big Dog Imprints; Gary Streisand, hennes fästman och några grannar
Storlek: Den främre trädgården är ca 45 kvadratmeter och en liten sidoträdgård är 8 kvadratmeter
Jacqueline Cashens grannskap i stadsdelen Queens i New York City föröddes när orkanen Sandy slog till för tre år sedan. “Vi hade ett metertjockt täcke av sand som täckte tomten och gatorna”, säger hon. “Vi hade ingen elektricitet, ingen värme, inga gator att ta oss fram på.” I stället för att ersätta gräsmattan när sanden var borta bestämde hon sig för att återplantera den med ätbara grönsaker.
Nu, ett år efter den första planteringen, är trädgården, för Jacqueline en plats att samla sina vänner för att rensa ogräs, vattna och skörda.
“För mig var det här ett sätt att återuppbygga våra liv,” säger Jacqueline. Hennes dotter Michelle arbetar på Brooklyn Grange och Edgemere Farm, två stora urbana trädgårdar i New York City. “Hon hade ett stort inflytande och var till stor hjälp” säger Jacqueline.
Gröna fingrar? “Det är så svårt att få färska ekologiska råvaror här i Rockaways” säger Jacqueline. “Vi måste korsa flera broar för att komma till fastlandet, och det är besvärligt att komma till en hälsobutik.”
En typisk dag: “Bevattning, ogräsrensning och att själv må bra. Jag inspektera odlingarna för att ta bort döda blad eller dålig frukt och avlägsna det som skulle kunna bli mögligt eller sprida sjukdomar,” säger Jacqueline. “Komposten som vi har på bakgården sprids ut med jämna mellanrum för att ge tillbaka näring till växterna.” Det är ett tidskrävande jobb att binda upp tomaterna på spaljéer. ”Till det behövs fyra händer.”
Här växer: På den större främre odlingsytan finns bl a sockermajs, broccoli, bönor, zucchini, grönkål, mangold, paprika, blomkål, aubergine, potatis, rödbetor, morötter, ruccola, spenat, gurka, physalis och tomater. På den mindre odlingsytan växer fänkål, purjolök och diverse örter.
“Det här är så mycket vackrare och mer användbart än en gräsmatta,” säger Jacqueline. Hon vill odla mer physalis, fler sorters sallat och majs och lära sig mer om bevattningssystem.
“Jag älskar den rofyllda känslan av att titta på hur ett frö blir en växt som vi sedan äter.”
Se mer av denna trädgård
Nu, ett år efter den första planteringen, är trädgården, för Jacqueline en plats att samla sina vänner för att rensa ogräs, vattna och skörda.
“För mig var det här ett sätt att återuppbygga våra liv,” säger Jacqueline. Hennes dotter Michelle arbetar på Brooklyn Grange och Edgemere Farm, två stora urbana trädgårdar i New York City. “Hon hade ett stort inflytande och var till stor hjälp” säger Jacqueline.
Gröna fingrar? “Det är så svårt att få färska ekologiska råvaror här i Rockaways” säger Jacqueline. “Vi måste korsa flera broar för att komma till fastlandet, och det är besvärligt att komma till en hälsobutik.”
En typisk dag: “Bevattning, ogräsrensning och att själv må bra. Jag inspektera odlingarna för att ta bort döda blad eller dålig frukt och avlägsna det som skulle kunna bli mögligt eller sprida sjukdomar,” säger Jacqueline. “Komposten som vi har på bakgården sprids ut med jämna mellanrum för att ge tillbaka näring till växterna.” Det är ett tidskrävande jobb att binda upp tomaterna på spaljéer. ”Till det behövs fyra händer.”
Här växer: På den större främre odlingsytan finns bl a sockermajs, broccoli, bönor, zucchini, grönkål, mangold, paprika, blomkål, aubergine, potatis, rödbetor, morötter, ruccola, spenat, gurka, physalis och tomater. På den mindre odlingsytan växer fänkål, purjolök och diverse örter.
“Det här är så mycket vackrare och mer användbart än en gräsmatta,” säger Jacqueline. Hon vill odla mer physalis, fler sorters sallat och majs och lära sig mer om bevattningssystem.
“Jag älskar den rofyllda känslan av att titta på hur ett frö blir en växt som vi sedan äter.”
Se mer av denna trädgård
Blommande kompost i Storbritannien
Var: London, England
Vem odlar här: Esiah Levy, som arbetar för Transport for London och är frilansande formgivare av köksträdgårdar
Storlek: 12,5 kvadratmeter
“Min trädgård var 90 procent gräsmatta när jag flyttade in”, säger Esiah Levy. Genom att använda sin egen variant på trädgårdsarbete utan grävning, lade han hästgödsel, kartong, kaffesump, kakaoskal och matjord, allt olika gratiskompost, ovanpå gräset. Han förvandlade gräsmattan till en fruktbar och produktiv trädgård, där det växer allt från päron till vitlök och quinoa.
“Detta har helt förvandlat trädgården som nu lockar bin, fjärilar, ekorrar, nyckelpigor, rödhakar och massor av spindlar”, säger Esiah. “Trädgården är verkligen min egen, och det bästa av allt, den ger mig mat nästan året om.”
Gröna fingrar? “Att köpa ekologisk frukt och grönsaker i en stormarknad blev så dyrt”. säger Esiah. “Genom att använda återvinningsbar kompost som kaffesump och kakaoskal, har jag insett att det knappt kostar ett dugg att odla min köksträdgård.
En typisk dag: “Jag sprider ut kompost ovanpå jorden när det behövs, lägger rutten, hackad frukt och grönsaker på komposthögen och kontrollerar pH-värdet i jorden. Jag sitter också och begrundar hur jag kan använda min trädgård som inspiration för att utforma köksträdgårdar åt privatkunder och för större boendeprojekt… “
Var: London, England
Vem odlar här: Esiah Levy, som arbetar för Transport for London och är frilansande formgivare av köksträdgårdar
Storlek: 12,5 kvadratmeter
“Min trädgård var 90 procent gräsmatta när jag flyttade in”, säger Esiah Levy. Genom att använda sin egen variant på trädgårdsarbete utan grävning, lade han hästgödsel, kartong, kaffesump, kakaoskal och matjord, allt olika gratiskompost, ovanpå gräset. Han förvandlade gräsmattan till en fruktbar och produktiv trädgård, där det växer allt från päron till vitlök och quinoa.
“Detta har helt förvandlat trädgården som nu lockar bin, fjärilar, ekorrar, nyckelpigor, rödhakar och massor av spindlar”, säger Esiah. “Trädgården är verkligen min egen, och det bästa av allt, den ger mig mat nästan året om.”
Gröna fingrar? “Att köpa ekologisk frukt och grönsaker i en stormarknad blev så dyrt”. säger Esiah. “Genom att använda återvinningsbar kompost som kaffesump och kakaoskal, har jag insett att det knappt kostar ett dugg att odla min köksträdgård.
En typisk dag: “Jag sprider ut kompost ovanpå jorden när det behövs, lägger rutten, hackad frukt och grönsaker på komposthögen och kontrollerar pH-värdet i jorden. Jag sitter också och begrundar hur jag kan använda min trädgård som inspiration för att utforma köksträdgårdar åt privatkunder och för större boendeprojekt… “
Här växer: Päron, äpplen, guava, svarta vinbär, jordgubbar, potatis, pumpa, kålrot, mangold, körsbär, quinoa, sojabönor, rabarber, vitlök, gräslök, krikon, persikor, plommon, granatäpple, hallon, lingon, fläder, gojibär, morötter, rödbetor, sparris, ärtor, tomater, björnbär, valnötter, grönkål lavendel (för att smaksätta kakor och även att locka pollinatörer till trädgården), krusbär, vinrankor, kvitten, rovor, lök, adzukibönor, svarta sköldpaddsbönor, aroniabär och kiwi. Nästa säsong han vill sätta Meader American persimon, fembladig akebia, Sternapiäpple, majs och First Berry” Full Moon”.
“När folk ser trädgården, kan de knappt förstå hur mycket jag har lyckats odla på ett så litet utrymme” säger Esiah. “Jag älskar också att jag kan skapa min trädgård som en konstnär gör en målning.”
Se mer av denna trädgård
“När folk ser trädgården, kan de knappt förstå hur mycket jag har lyckats odla på ett så litet utrymme” säger Esiah. “Jag älskar också att jag kan skapa min trädgård som en konstnär gör en målning.”
Se mer av denna trädgård
Takträdgård i Ryssland
Var: Moskva, Ryssland
Vem odlar här: Marina Ogneva, grafisk formgivare på ett olje- och gasbolag och hennes 5-åriga son
Storlek: 25 kvadratmeter
“Jag tillbringade min barndom i Sibirien och jag hämtar trädgårdskunnande och traditioner från min familj”, säger Marina Ogneva. Vad gäller hennes eget hem, som inte har plats för en omfattande köksträdgård, valde hon utrymmet ovanför garaget, och förvandlade det till ett utomhus-vardagsrum och en köksträdgård för sommarhalvåret.
“Idén fungerade riktigt bra”, säger hon. Upphöjda planteringslådor omger takets sidor, skyddat från vind och från alltför mycket sol, och hon kan komma åt trädgården direkt från köket och vardagsrummet.
Gröna fingrar? “När man tillbringar fem dagar i veckan i huvudstaden, behöver man verkligen komma bort från stadsmiljön på helgerna och arbeta i sin trädgård,” säger Marina. “Den är en ständig källa till glädje och umgänge för mig.”
Var: Moskva, Ryssland
Vem odlar här: Marina Ogneva, grafisk formgivare på ett olje- och gasbolag och hennes 5-åriga son
Storlek: 25 kvadratmeter
“Jag tillbringade min barndom i Sibirien och jag hämtar trädgårdskunnande och traditioner från min familj”, säger Marina Ogneva. Vad gäller hennes eget hem, som inte har plats för en omfattande köksträdgård, valde hon utrymmet ovanför garaget, och förvandlade det till ett utomhus-vardagsrum och en köksträdgård för sommarhalvåret.
“Idén fungerade riktigt bra”, säger hon. Upphöjda planteringslådor omger takets sidor, skyddat från vind och från alltför mycket sol, och hon kan komma åt trädgården direkt från köket och vardagsrummet.
Gröna fingrar? “När man tillbringar fem dagar i veckan i huvudstaden, behöver man verkligen komma bort från stadsmiljön på helgerna och arbeta i sin trädgård,” säger Marina. “Den är en ständig källa till glädje och umgänge för mig.”
Här växer: Tomater, pumpor, morötter, selleri, paprika, aubergine, kalebasser, ärtor, ruccola, basilika, koriander, dill och timjan. “Jag har även en liten vattenmelonplanta, men den har inte hunnit växa till sig än,"säger hon. “Vi får se om det blir varmt nog så att bildas god frukt i slutet av sommaren eller i början av hösten.” Nästa säsong planerar hon att driva upp sina grödor med frön som skördats från de egna planteringarna.
“Om man har en köksträdgård nära hemmet, har man inte behov av att köpa all mat,"säger Marina. “Det är också trevligt att ligga och sola sig bland den färska koriandern.”
Se mer av denna trädgård
“Om man har en köksträdgård nära hemmet, har man inte behov av att köpa all mat,"säger Marina. “Det är också trevligt att ligga och sola sig bland den färska koriandern.”
Se mer av denna trädgård
Korrugerad plåtodling i Sydney
Var: Hunters Hill, förort till Sydney, Australien
Vem odlar här: Melanie Rankin, fyrabarnsmor, med hunden Tops
Storlek: 50 kvadratmeter
Melanie Rankins köksträdgård ger inte bara mat åt hela familjen, utan är också en omtalad grön oas på den lugna gatan där de bor. Människor som tidigare var främlingar kommer nu förbi för en pratstund och ibland får de med sig av överskottet av frukt och grönsaker. De fem upphöjda trädgårdsbäddarna är tillverkade av korrugerad plåt och har förvandlat den tidigare ganska konventionella trädgården till en funktionell plats som många tycker om.
Gröna fingrar? “Jag odlar enbart för nöjet att äta det jag sår,” säger Melanie. “Jag älskar färsk frukt och grönsaker, och jag tyckte att det var lite av en utmaning att se om jag kunde odla min egen trädgård.”
En typisk dag: “Det är ovanligt att vi tillbringar en hel dag i trädgården. Den behöver ganska lite underhåll. När jag går förbi odlingarna, brukar jag i allmänhet bara ta bort ogräs, plocka larver ur kålsorterna och vattna där det verkar torrt. När vi ändrar grödor i en odlingsbädd inför en ny säsong, tar det en eftermiddag att lägga till nya lager av gödsel, hö och kompost på ställen som inte behöver grävas om. Sedan frösår vi i toppskiktet och vattnar rikligt.”
Var: Hunters Hill, förort till Sydney, Australien
Vem odlar här: Melanie Rankin, fyrabarnsmor, med hunden Tops
Storlek: 50 kvadratmeter
Melanie Rankins köksträdgård ger inte bara mat åt hela familjen, utan är också en omtalad grön oas på den lugna gatan där de bor. Människor som tidigare var främlingar kommer nu förbi för en pratstund och ibland får de med sig av överskottet av frukt och grönsaker. De fem upphöjda trädgårdsbäddarna är tillverkade av korrugerad plåt och har förvandlat den tidigare ganska konventionella trädgården till en funktionell plats som många tycker om.
Gröna fingrar? “Jag odlar enbart för nöjet att äta det jag sår,” säger Melanie. “Jag älskar färsk frukt och grönsaker, och jag tyckte att det var lite av en utmaning att se om jag kunde odla min egen trädgård.”
En typisk dag: “Det är ovanligt att vi tillbringar en hel dag i trädgården. Den behöver ganska lite underhåll. När jag går förbi odlingarna, brukar jag i allmänhet bara ta bort ogräs, plocka larver ur kålsorterna och vattna där det verkar torrt. När vi ändrar grödor i en odlingsbädd inför en ny säsong, tar det en eftermiddag att lägga till nya lager av gödsel, hö och kompost på ställen som inte behöver grävas om. Sedan frösår vi i toppskiktet och vattnar rikligt.”
Här växer: Zucchini, fem typer av sallad, grönkål, toskansk kål, broccoli, rödbetor, paprika, timjan, persilja, salvia, rosmarin, oregano, currybuske, krasse, sockerärter, pumpa, passionsfrukt, vitlök, purjolök och salladslök. Inför vårens plantering ska Melanie försöka sig på vattenmelon, cantaloupemelon, franska bönor, tomater, aubergine, majs, rädisor och mer citrusträd om det finns plats.
“Jag vill dela med mig till andra, visa folk hur lätt det kan vara att odla sin egen mat och lära av andra människor och deras trädgårdar.”
Se mer av denna trädgården
“Jag vill dela med mig till andra, visa folk hur lätt det kan vara att odla sin egen mat och lära av andra människor och deras trädgårdar.”
Se mer av denna trädgården
Grönt med helhetssyn i Italien
Var: Landsbygden i närheten av Turin, Italien
Vem odlar här: Angelica Meschini, mamma, hemmafru och skräddare på deltid
Storlek: 25 kvadratmeter
“Jag har alltid drömt om att ha en egen köksträdgård, men drömmen kunde inte bli verklighet förrän vi flyttade till landsbygden”, säger Angelica Meschini. “När jag var liten bodde jag också på landet och mjölkade kor och gick med min far runt risfälten.”
Under sitt första odlingsår förlorade hon allt till sniglarna, men hon försökte igen med planteringar i nya, upphöjda odlingsbäddar som maken byggde av trä från en gammal bro, och genom att använda biodynamiska och ekologiska brukarmetoder. “Jag måste säga att de fungerar perfekt, nu är det bara några enstaka sniglar som fortfarande går på växterna,"säger hon.
Gröna fingrar? “Vi vill kunna ge bättre mat åt vår familj och leva i takt med och närmare naturen.”
En typisk dag: Varje dag är annorlunda, beroende på vilken tid på året det är, och kan då innebära sådd, omplantering eller skörd. “Varje dag måste jag förstås hålla efter trädgården genom att ta bort döda blad och vattna,” säger Angelica.
Var: Landsbygden i närheten av Turin, Italien
Vem odlar här: Angelica Meschini, mamma, hemmafru och skräddare på deltid
Storlek: 25 kvadratmeter
“Jag har alltid drömt om att ha en egen köksträdgård, men drömmen kunde inte bli verklighet förrän vi flyttade till landsbygden”, säger Angelica Meschini. “När jag var liten bodde jag också på landet och mjölkade kor och gick med min far runt risfälten.”
Under sitt första odlingsår förlorade hon allt till sniglarna, men hon försökte igen med planteringar i nya, upphöjda odlingsbäddar som maken byggde av trä från en gammal bro, och genom att använda biodynamiska och ekologiska brukarmetoder. “Jag måste säga att de fungerar perfekt, nu är det bara några enstaka sniglar som fortfarande går på växterna,"säger hon.
Gröna fingrar? “Vi vill kunna ge bättre mat åt vår familj och leva i takt med och närmare naturen.”
En typisk dag: Varje dag är annorlunda, beroende på vilken tid på året det är, och kan då innebära sådd, omplantering eller skörd. “Varje dag måste jag förstås hålla efter trädgården genom att ta bort döda blad och vattna,” säger Angelica.
Här växer: Aubergine, paprika, kronärtskocka, kål, savojkål, broccoli, selleri, jordgubbar, hallon, blåbär, gojibär och örter som persilja, basilika, koriander, mynta och rosmarin.
“Jag älskar att se växtcykeln under de olika säsongerna, för mig speglar det människans livscykel.”
Se mer av denna trädgården
“Jag älskar att se växtcykeln under de olika säsongerna, för mig speglar det människans livscykel.”
Se mer av denna trädgården
Terrass med örter i Frankrike
Var: Orsay, söder om Paris, Frankrike
Vem odlar här: Philippe Grolier, fotograf och arkitekt
Storlek: 5 kvm
Philippe Grolier använder sin terrass till att odla ätbart grönt som han inte har i trädgården på andra sidan huset. Marockansk mynta, smågräslök från Danmark, kruspersilja, thailändsk basilika, TomTato (en växt som ger både potatis och tomater) och jordgubbar hör till de växter han gror i behållare på terrassen.
Gröna fingrar? “Vi har tre barn och vill verkligen äta ekologiskt och leva självförsörjande på grönt,” säger Philippe.
En typisk dag: “Jag gillar att vakna tidigt på helgerna,"säger Philippe, eftersom han föredrar temperaturen under morgontimmarna. “Det är massor av fåglar och ljuset är fint.” Han kontrollerar grönsakerna för att se om sniglarna har orsakat någon skada under natten och vattnar det ätbara gröna medan han dricker sitt kaffe. “Jag vilar under eftermiddagen när det är som varmast, och går tillbaka ut i trädgården före middagen för att plocka grönsaker och koka dem.”
Var: Orsay, söder om Paris, Frankrike
Vem odlar här: Philippe Grolier, fotograf och arkitekt
Storlek: 5 kvm
Philippe Grolier använder sin terrass till att odla ätbart grönt som han inte har i trädgården på andra sidan huset. Marockansk mynta, smågräslök från Danmark, kruspersilja, thailändsk basilika, TomTato (en växt som ger både potatis och tomater) och jordgubbar hör till de växter han gror i behållare på terrassen.
Gröna fingrar? “Vi har tre barn och vill verkligen äta ekologiskt och leva självförsörjande på grönt,” säger Philippe.
En typisk dag: “Jag gillar att vakna tidigt på helgerna,"säger Philippe, eftersom han föredrar temperaturen under morgontimmarna. “Det är massor av fåglar och ljuset är fint.” Han kontrollerar grönsakerna för att se om sniglarna har orsakat någon skada under natten och vattnar det ätbara gröna medan han dricker sitt kaffe. “Jag vilar under eftermiddagen när det är som varmast, och går tillbaka ut i trädgården före middagen för att plocka grönsaker och koka dem.”
Här växer: “Under sommaren odlar jag tomater att laga mat på och lägga in.” Han har också aubergine och örter som basilika, gräslök och rosmarin. Nästa säsong planerar han att plantera kål och svarta och röda vinbär.
“Trädgård eller terrass, det finns ingen gräns för var man kan odla sin egen mat.”
Se mer av denna trädgården
“Trädgård eller terrass, det finns ingen gräns för var man kan odla sin egen mat.”
Se mer av denna trädgården
Åretruntskörd för en familj i Spanien
Var: Barcia, i Asturien, norra Spanien
Vem odlar här: Moisés Álvarez, kommunalanställd, och María del Valle, tjänsteman och deras fyra söner
Storlek: Cirka 3,000 kvadratmeter
”Min trädgård är mer en hobby än arbete för mig”, säger Moisés Álvarez. “Även om det är ett hårt jobb, är det också jättekul och mycket givande.”
Han och María del Valle köpte trädgårdsmark cirka 5 kilometer från sitt hem för ett och ett halvt år, för att odla grönsaker som täcker familjens behov under halva året. “Moisés älskar tomatsås, och han ser alltid till att odla tillräckligt med tomater för hela året”, säger Maria. Familjen konserverar också ärtor och brysselkål för att äta utanför säsong.
Gröna fingrar? De var roade av att odla grönsaker i krukor på sin terrass och köpte odlingsmark för att kunna utöka sina odlingar med fler grödor.
En typisk dag: Familjen tillbringar det mesta av sin tid i trädgården på helgerna. “På morgonen gör vi normalt det tuffaste jobbet som är ogräsrensning och att kultivera marken, säger Moisés. Sen följer lunch lagad av något i den gröna, rika floran. “Vi tillbringar också mycket tid med att plocka sniglar, maskar och en mängd olika skadeinsekter som kan förstöra skörden.”
Var: Barcia, i Asturien, norra Spanien
Vem odlar här: Moisés Álvarez, kommunalanställd, och María del Valle, tjänsteman och deras fyra söner
Storlek: Cirka 3,000 kvadratmeter
”Min trädgård är mer en hobby än arbete för mig”, säger Moisés Álvarez. “Även om det är ett hårt jobb, är det också jättekul och mycket givande.”
Han och María del Valle köpte trädgårdsmark cirka 5 kilometer från sitt hem för ett och ett halvt år, för att odla grönsaker som täcker familjens behov under halva året. “Moisés älskar tomatsås, och han ser alltid till att odla tillräckligt med tomater för hela året”, säger Maria. Familjen konserverar också ärtor och brysselkål för att äta utanför säsong.
Gröna fingrar? De var roade av att odla grönsaker i krukor på sin terrass och köpte odlingsmark för att kunna utöka sina odlingar med fler grödor.
En typisk dag: Familjen tillbringar det mesta av sin tid i trädgården på helgerna. “På morgonen gör vi normalt det tuffaste jobbet som är ogräsrensning och att kultivera marken, säger Moisés. Sen följer lunch lagad av något i den gröna, rika floran. “Vi tillbringar också mycket tid med att plocka sniglar, maskar och en mängd olika skadeinsekter som kan förstöra skörden.”
Här växer: Gröna bönor, solrosor, tomater, sallad, rödbetor, potatis, rädisor, vitlök, paprika, fabes (en traditionell böna från norra Spanien), kål, lök, majs, pumpa och purjolök
“Vi vet exakt var allt vi äter kommer från,"säger Maria, och de älskar tanken på att deras barn kan växa upp med den bästa maten.
Se mer av denna trädgård
“Vi vet exakt var allt vi äter kommer från,"säger Maria, och de älskar tanken på att deras barn kan växa upp med den bästa maten.
Se mer av denna trädgård
Utbildningsodling i Japan
Var: Zama, Kanagawa nära Tokyo, Japan
Vem odlar här: Shoji Mimura, företagsanställd med fru och två barn
Storlek: 6 kvadratmeter
Den här köksträdgården är en del av Hoshinotani Danchi, ett nyligen renoverat huskomplex i Zama som tidigare var personalbostäder för ett av Tokyos största pendeltågsföretag. Arkitektfirman Blue studio ligger bakom renoveringen som också inkluderade skapandet av köksträdgårdar för invånarna.
Shoji Mimuras familj har odlat här i ungefär i tre månader och är en av 31 familjer som har ett grönsaksland i anläggningen. De flesta av hyresgästerna odlar för första gången. De får hjälp och undervisning av två trädgårdsexperter som håller workshops och ger råd i trädgårdarna. Alla redskap som odlarna behöver finns att låna.
Gröna fingrar? ”Våra barn är inte så särskilt förtjusta i grönsaker, så jag hoppades att de skulle börja gilla det om de odlade själva”, säger Shoji Mimura.
Var: Zama, Kanagawa nära Tokyo, Japan
Vem odlar här: Shoji Mimura, företagsanställd med fru och två barn
Storlek: 6 kvadratmeter
Den här köksträdgården är en del av Hoshinotani Danchi, ett nyligen renoverat huskomplex i Zama som tidigare var personalbostäder för ett av Tokyos största pendeltågsföretag. Arkitektfirman Blue studio ligger bakom renoveringen som också inkluderade skapandet av köksträdgårdar för invånarna.
Shoji Mimuras familj har odlat här i ungefär i tre månader och är en av 31 familjer som har ett grönsaksland i anläggningen. De flesta av hyresgästerna odlar för första gången. De får hjälp och undervisning av två trädgårdsexperter som håller workshops och ger råd i trädgårdarna. Alla redskap som odlarna behöver finns att låna.
Gröna fingrar? ”Våra barn är inte så särskilt förtjusta i grönsaker, så jag hoppades att de skulle börja gilla det om de odlade själva”, säger Shoji Mimura.
Shoji Mimura till vänster och trädgårdsexperten Kenichi Masuda
Här odlas: Grön paprika, äggplanta, tomater, gurka och majs. Till vintern planerar de att odla kinakål och japanska vita rädisor.
“Alla odlare håller skördefest tillsammans på uteplatsen bredvid trädgården en gång per säsong. Då har vi väldigt roligt,” säger Shoji Mimura.
“Alla odlare håller skördefest tillsammans på uteplatsen bredvid trädgården en gång per säsong. Då har vi väldigt roligt,” säger Shoji Mimura.
Grön avkoppling i Tyskland
Var: Köln, Tyskland
Vem odlar här: Sandra Geeck, marknadschef och mat-och trädgårdsbloggare
Storlek: 50 kvadratmeter
Sandra Geeck hyrde den här tomten av en professionell jordbrukare för fyra år sedan. Inför starten av säsongen, som varar från maj till november, bereder bonden jorden genom att plöja fältet. “Det är då mitt arbete börjar,” säger Sandra. “Jag sår lite nytt, börjar vattna, rensar ogräs, planterar och slutligen får jag skörda.”
Hon får plats med tillräckligt med grönsaker för två till tre personer att äta under säsongen, prövar att sätta nya plantor och lägger sedan regelbundet upp inlägg om vad hon odlar och lär sig på Grüne Liebe, hennes trädgårdsblogg. “Jag gillar att äta grönsaker mycket mer nu, eftersom jag vet exakt var de kommer ifrån och hur mycket arbete som ligger bakom en portion handspritade ärtor”, säger hon.
Gröna fingrar? “På min balkong planterade jag förut grönsaker för ett litet mellanmål, som tomater och örter. Men en dag var det helt enkelt för litet för alla mina gröna behov.”
En typisk dag: Geecks dag börjar med en cykeltur till sin trädgård. “När jag väl är framme i området, sätter jag på mig mina trädgårdsskor och tar en trevlig promenad genom min täppa. Jag smakar på tomater eller physalis och tar bilder av köksträdgården för min blogg “, säger hon. Sen är det dags att börja jobba. Hon rensar ogräs, luckrar jorden, avlägsnar döda växter och avslutar dagen genom att fylla sin cykelkorg med grönsaker före cykelturen hem.
Var: Köln, Tyskland
Vem odlar här: Sandra Geeck, marknadschef och mat-och trädgårdsbloggare
Storlek: 50 kvadratmeter
Sandra Geeck hyrde den här tomten av en professionell jordbrukare för fyra år sedan. Inför starten av säsongen, som varar från maj till november, bereder bonden jorden genom att plöja fältet. “Det är då mitt arbete börjar,” säger Sandra. “Jag sår lite nytt, börjar vattna, rensar ogräs, planterar och slutligen får jag skörda.”
Hon får plats med tillräckligt med grönsaker för två till tre personer att äta under säsongen, prövar att sätta nya plantor och lägger sedan regelbundet upp inlägg om vad hon odlar och lär sig på Grüne Liebe, hennes trädgårdsblogg. “Jag gillar att äta grönsaker mycket mer nu, eftersom jag vet exakt var de kommer ifrån och hur mycket arbete som ligger bakom en portion handspritade ärtor”, säger hon.
Gröna fingrar? “På min balkong planterade jag förut grönsaker för ett litet mellanmål, som tomater och örter. Men en dag var det helt enkelt för litet för alla mina gröna behov.”
En typisk dag: Geecks dag börjar med en cykeltur till sin trädgård. “När jag väl är framme i området, sätter jag på mig mina trädgårdsskor och tar en trevlig promenad genom min täppa. Jag smakar på tomater eller physalis och tar bilder av köksträdgården för min blogg “, säger hon. Sen är det dags att börja jobba. Hon rensar ogräs, luckrar jorden, avlägsnar döda växter och avslutar dagen genom att fylla sin cykelkorg med grönsaker före cykelturen hem.
Här växer: Potatis, morötter, lök, sötpotatis, pumpa, kronärtskocka, aubergine, physalis, lila blomkål och ätbara blommor. Nästa år vill hon odla tomater, gurkor och jordmandel.
“Jag älskar att komma ut ur staden,” säger Sandra. “För mig är det ren avkoppling att arbeta i trädgården och, om man så vill, ett hälsosamt träningspass.”
Se mer av detta projekt
BERÄTTA!
Har du en egen köksträdgård? Dela gärna med dig av den och skicka ett foto med kommentarer och berätta vilken stad, region eller land du bor i.
“Jag älskar att komma ut ur staden,” säger Sandra. “För mig är det ren avkoppling att arbeta i trädgården och, om man så vill, ett hälsosamt träningspass.”
Se mer av detta projekt
BERÄTTA!
Har du en egen köksträdgård? Dela gärna med dig av den och skicka ett foto med kommentarer och berätta vilken stad, region eller land du bor i.
Var: Söderbrunn, Stockholm, Sverige
Vem odlar här: Elin Unnes, musikjournalist
Storlek: 120 kvadratmeter
Elin Unnes hittade den här kolonilotten för sex somrar sedan då den var i ett bedrövligt skick, helt övervuxen. “Så vi tänkte att det ju inte kunde bli sämre. Min pappa byggde vårt trädgårdsskjul med utgångspunkt från några vackra återvunna dörrar”, säger hon, och hon har också själv bidragit med stolar och ett bord från Massproductions, en favorit bland möbelformgivarna.
“Jag har ingen egentlig utbildning i trädgårdsskötsel, men jag utvecklade en besatthet för allt växande långt innan jag ens hade den minsta gröna plätt att odla på.” Elin berättar att hon brukade besöka trädgårdar i pauserna mellan att skriva recensioner av konserter och musikfestivaler i sitt journalistarbete, samt skrev sin blogg.
Gröna fingrar? “Jag har aldrig gillat gulliga, ordnade trädgårdar fulla av blommor och dekorativa plantor. Jag ville odla saker som jag verkligen kunde smaka på. “ Denna inställning mynnade ut i boken The Secret Gardener.
En typisk dag: Våren och sommaren är den tid på året då allting händer i en trädgård. “Jag tycker också om att komma hit på vintern, även om jag bara dricker en kopp kaffe i snön och matar fåglarna,"säger Elin.