Världens julmat – från kaviar till kalkon
Vad finns på julbordet i Italien, Japan eller Ryssland? Inspireras av ett internationellt smörgåsbord från Houzz.
Vad vore julen utan skinka och doften av pepparkakor i ugnen? Eller handlar den om ostron och smaken av rostade kastanjer? Reta aptiten och bli inspirerad av den här matresan runt jorden inför jul och nyår. Om du vill testa något annorlunda i år, varför inte införa lite nyheter på festbordet eller ett annorlunda snacks under helgerna?
Makaronipudding, ris och ärtor, potatismos, majsbröd och bakad sötpotatis med marshmallows är alla självklara. Alternativ är potatis, grönsaker, olika såser och den obligatoriska (eller kontroversiella beroende på vem man frågar) tranbärssåsen. Men många familjer lägger också internationella rätter till sina traditioner och serverar inlånade favoriter.
Middagen innehåller också vanligtvis en bakad dessert, som ofta serveras tillsammans med äggtoddy, punsch, sherry eller vin.
Läs mer: Hur förvarar jag julmaten säkert och smart?
Läs mer: Hur förvarar jag julmaten säkert och smart?
Storbritannien: Christmas Pudding
Julmiddagen i Storbritannien består gärna av fylld fågel –oftast kalkon, gås eller anka – tillsammans med potatis med grönsaker, brysselkål, sky och tranbärssås.
Ingen julmiddag är förstås komplett utan efterrätt. Mince pie, som innehåller torkad frukt kallad mincemeat, är ett måste. Engelsk julkaka är en fruktkaka indränkt i whisky eller brandy, ofta toppad med mandelglasyr och utsmyckad med både ätbar och oätlig dekor.
Brandy eller annan alkohol finns också i Christmas Pudding, som serveras med brandysmör.
Julmiddagen i Storbritannien består gärna av fylld fågel –oftast kalkon, gås eller anka – tillsammans med potatis med grönsaker, brysselkål, sky och tranbärssås.
Ingen julmiddag är förstås komplett utan efterrätt. Mince pie, som innehåller torkad frukt kallad mincemeat, är ett måste. Engelsk julkaka är en fruktkaka indränkt i whisky eller brandy, ofta toppad med mandelglasyr och utsmyckad med både ätbar och oätlig dekor.
Brandy eller annan alkohol finns också i Christmas Pudding, som serveras med brandysmör.
Frankrike: Kalkon, kastanjer, julstubbe och konungarnas kaka
Under jul och nyår står gåslever, ostron, sniglar och lax på matbordet i Frankrike. Huvudrätten är kalkon med kastanjer, efterrätten en julstubbe, bûche de noël, gjord av fylld sockerkaka eller hoprullad chokladkaka med florsocker på.
Fransmännen firar också trettondagen den 6 januari, dagen då de tre vise männen sägs ha kommit med gåvor till Jesusbarnet. Huvudrätten denna dag är galette des rois, konungarnas kaka, gjord av marsipan och smördeg med en figur gömd inuti. Den äts oftast med vänner eller kolleger, och den som hittar “överraskningen” blir kungen eller drottningen för dagen. Kakmixen säljs ofta tillsammans med en papperskrona till vinnaren.
Under jul och nyår står gåslever, ostron, sniglar och lax på matbordet i Frankrike. Huvudrätten är kalkon med kastanjer, efterrätten en julstubbe, bûche de noël, gjord av fylld sockerkaka eller hoprullad chokladkaka med florsocker på.
Fransmännen firar också trettondagen den 6 januari, dagen då de tre vise männen sägs ha kommit med gåvor till Jesusbarnet. Huvudrätten denna dag är galette des rois, konungarnas kaka, gjord av marsipan och smördeg med en figur gömd inuti. Den äts oftast med vänner eller kolleger, och den som hittar “överraskningen” blir kungen eller drottningen för dagen. Kakmixen säljs ofta tillsammans med en papperskrona till vinnaren.
Spanien: Skaldjur och sötsaker
I Spanien domineras julbordet av skaldjur och turrón, en nougat gjord av honung, socker, äggvitor och olika nötter, serverad i små bitar. Spanjorerna firar också annandagen med sin egen version av konungarnas kaka, roscón de reyes.
I Spanien domineras julbordet av skaldjur och turrón, en nougat gjord av honung, socker, äggvitor och olika nötter, serverad i små bitar. Spanjorerna firar också annandagen med sin egen version av konungarnas kaka, roscón de reyes.
Italien: Söta bröd
Nästan varje region i Italien har sina egna specialrecept för julen, som den norditalienska pasta frolla eller mördegen som syns mitt i bilden. Söderut är den ibland utbytt mot struffoli, friterade söta degbollar. En av de gemensamma rätterna för landet är panettone eller pandoro, två olika sorters söta bröd.
Julmiddagens favoriter är bland annat tortellini in brodo, buljong, och bollito som är kokt biff. Cotechino lenticchie, korv gjord på griskött serverad med linser, är en norditaliensk favorit. I Emilia-Romagna, där Bologna ligger, är assatelli, nudlar gjorda på brödsmulor, en lokal juldelikatess.
Nästan varje region i Italien har sina egna specialrecept för julen, som den norditalienska pasta frolla eller mördegen som syns mitt i bilden. Söderut är den ibland utbytt mot struffoli, friterade söta degbollar. En av de gemensamma rätterna för landet är panettone eller pandoro, två olika sorters söta bröd.
Julmiddagens favoriter är bland annat tortellini in brodo, buljong, och bollito som är kokt biff. Cotechino lenticchie, korv gjord på griskött serverad med linser, är en norditaliensk favorit. I Emilia-Romagna, där Bologna ligger, är assatelli, nudlar gjorda på brödsmulor, en lokal juldelikatess.
Tyskand: Här handlar det om kakor
Tyskarnas julmeny varierar från familj till familj med allt från anka till fondue och raclette. Enligt tyska Houzz kan även enkla korvar och potatissallad fungera som huvudrätt på julafton, så det är ingen speciell maträtt som symboliserar jul i Tyskland.
Det är istället fokus på bakverken under julen i Tyskland. Värda att nämna är: christstollen, en sorts fruktkaka med nötter, torkad frukt och eventuellt marsipanfyllning; olika julkakor som brukar kallas weihnachtsplätzchen, och en mjuk pepparkaka, lebkuchen.
Tyskarnas julmeny varierar från familj till familj med allt från anka till fondue och raclette. Enligt tyska Houzz kan även enkla korvar och potatissallad fungera som huvudrätt på julafton, så det är ingen speciell maträtt som symboliserar jul i Tyskland.
Det är istället fokus på bakverken under julen i Tyskland. Värda att nämna är: christstollen, en sorts fruktkaka med nötter, torkad frukt och eventuellt marsipanfyllning; olika julkakor som brukar kallas weihnachtsplätzchen, och en mjuk pepparkaka, lebkuchen.
Danmark och Sverige: Speciell potatis och rispudding med överraskning
En traditionell dansk julaftonsmiddag betyder ugnsstekt anka eller fläskstek med varm rödkål, kokt potatis och potatis stekt i smör och socker serverad med sky vid sidan.
Ett uppskattat danskt decembergodis är æbleskiver, munkar med florsocker och marmelad vid sidan av. Traditionellt lades en äppelskiva in i degen innan den gräddades, därav namnet.
Efterrätten är risalamande. En kall rispudding serveras i en stor skål med skivad mandel, vanilj och varm körsbärssås. En hel mandel göms inuti risalamanden, och den som får mandeln blir belönad med en gåva.
På andra sidan Öresundsbron bullar vi svenskar ofta upp till julmiddag med köttbullar, inlagd sill, potatis, västerbottensost, knäckebröd, rödbetssallad och prinskorv.
En traditionell dansk julaftonsmiddag betyder ugnsstekt anka eller fläskstek med varm rödkål, kokt potatis och potatis stekt i smör och socker serverad med sky vid sidan.
Ett uppskattat danskt decembergodis är æbleskiver, munkar med florsocker och marmelad vid sidan av. Traditionellt lades en äppelskiva in i degen innan den gräddades, därav namnet.
Efterrätten är risalamande. En kall rispudding serveras i en stor skål med skivad mandel, vanilj och varm körsbärssås. En hel mandel göms inuti risalamanden, och den som får mandeln blir belönad med en gåva.
På andra sidan Öresundsbron bullar vi svenskar ofta upp till julmiddag med köttbullar, inlagd sill, potatis, västerbottensost, knäckebröd, rödbetssallad och prinskorv.
Finland: Länge leve lådan
Finska julmatstraditioner betyder kålrot- , ris- eller potatislådor, sallad med vispgrädde och massor av fisk och skinka. Lådan bakas länge i ugnen eller köps färdig. Som i andra skandinaviska länder äter även finländarna risgrynsgröt med en gömd överraskning.
Gör det själv: Vacker ljusstake i plexiglas
Finska julmatstraditioner betyder kålrot- , ris- eller potatislådor, sallad med vispgrädde och massor av fisk och skinka. Lådan bakas länge i ugnen eller köps färdig. Som i andra skandinaviska länder äter även finländarna risgrynsgröt med en gömd överraskning.
Gör det själv: Vacker ljusstake i plexiglas
Bulgarien: En mäktig paj med tillbehör
Traditionell vintermat i Bulgarien är kåldolmar och banitsa, en stor paj fylld med sirene som är en slags ost. Liksom många julrecept är banitsa en väl bevarad hemlighet inom familjen. Men alla banitsas har en sak gemensamt: under julen lägger bulgarerna in små presenter eller pappersbitar med önskan om god hälsa, kärlek, en bil eller något annat, i pajen. En del lägger in mynt som en turpeng för rikedom. Alla turprylar slås in i folie så att de överlever bakningsprocessen.
Traditionell vintermat i Bulgarien är kåldolmar och banitsa, en stor paj fylld med sirene som är en slags ost. Liksom många julrecept är banitsa en väl bevarad hemlighet inom familjen. Men alla banitsas har en sak gemensamt: under julen lägger bulgarerna in små presenter eller pappersbitar med önskan om god hälsa, kärlek, en bil eller något annat, i pajen. En del lägger in mynt som en turpeng för rikedom. Alla turprylar slås in i folie så att de överlever bakningsprocessen.
Photo by James Hills, from pixabay.com licensed under creative commons CC0
Ryssland: Olivier-sallad, kaviar och mandariner.
Ryssarna älskar att fira nyår med familj och vänner runt ett bord dukat med festliga smårätter. Den stora kulinariska attraktionen, utan vilken nyår inte skulle vara detsamma, är Olivier-salladen. Basreceptet är en blandning av potatis, ägg, något slags kött, gurka och pickels. Men därifrån har varje familj sin egen version. Folk kan argumentera i timmar om huruvida det behövs majonnäs, om den ska vara hemgjord eller färdig, eller sur grädde, picklad eller färsk gurka, korv, kyckling eller kött och huruvida det behövs rivet grönt äpple, morötter och ärtor. Detta är den viktigaste symbolen för ett ryskt nyår, lagad i sådan mängd, att familjen får äta rester hela veckan. Salladens upphovsman är Lucien Olivier, chefskock på restaurangen i Hermitaget i Moskva på 1860-talet. Vid den tiden var basen, ägg och potatis, förstärkt med delikatesser som rapphöna, järpe, kalvtunga, krabba, svart kaviar, kapris, pickles och tryffel. Under sovjettiden förenklades receptet: det exklusiva köttet ersattes av korv eller kokt kött, och pickels lades till i stället för kapris och gröna ärtor.
Ryssland: Olivier-sallad, kaviar och mandariner.
Ryssarna älskar att fira nyår med familj och vänner runt ett bord dukat med festliga smårätter. Den stora kulinariska attraktionen, utan vilken nyår inte skulle vara detsamma, är Olivier-salladen. Basreceptet är en blandning av potatis, ägg, något slags kött, gurka och pickels. Men därifrån har varje familj sin egen version. Folk kan argumentera i timmar om huruvida det behövs majonnäs, om den ska vara hemgjord eller färdig, eller sur grädde, picklad eller färsk gurka, korv, kyckling eller kött och huruvida det behövs rivet grönt äpple, morötter och ärtor. Detta är den viktigaste symbolen för ett ryskt nyår, lagad i sådan mängd, att familjen får äta rester hela veckan. Salladens upphovsman är Lucien Olivier, chefskock på restaurangen i Hermitaget i Moskva på 1860-talet. Vid den tiden var basen, ägg och potatis, förstärkt med delikatesser som rapphöna, järpe, kalvtunga, krabba, svart kaviar, kapris, pickles och tryffel. Under sovjettiden förenklades receptet: det exklusiva köttet ersattes av korv eller kokt kött, och pickels lades till i stället för kapris och gröna ärtor.
Photo by Perovict, from pixabay.com, licensed under creative commons CC0
En populär sallad har det målande namnet sill i päls. Den består av sillbitar i lager med lök, potatis, morötter och betor med majonnäs emellan.
En annan huvudrätt är kungsfisk och kaviar. Somliga familjer föredrar öppna sandwiches med smör och kaviar, andra blandar kaviar med kokt ägg på samma sätt som man lägger hack av gulan i ägghalvor. Kholodetz, eller aladåb på kött, serverad i kall buljong med pepparrot eller senap är en annan favorit. Den är vanligen gjord av grisfötter eller öron, och tar minst sex timmar att laga.
Något som alltid serveras på nyårsbord är mandariner. Under sovjettiden var mandariner från Abchazien, som mognar i december, den givna frukten på nyår. För många ryssar är nyår inte detsamma utan lukten av mandariner och granris.
En populär sallad har det målande namnet sill i päls. Den består av sillbitar i lager med lök, potatis, morötter och betor med majonnäs emellan.
En annan huvudrätt är kungsfisk och kaviar. Somliga familjer föredrar öppna sandwiches med smör och kaviar, andra blandar kaviar med kokt ägg på samma sätt som man lägger hack av gulan i ägghalvor. Kholodetz, eller aladåb på kött, serverad i kall buljong med pepparrot eller senap är en annan favorit. Den är vanligen gjord av grisfötter eller öron, och tar minst sex timmar att laga.
Något som alltid serveras på nyårsbord är mandariner. Under sovjettiden var mandariner från Abchazien, som mognar i december, den givna frukten på nyår. För många ryssar är nyår inte detsamma utan lukten av mandariner och granris.
Japan: Specialmat för en speciell tid på året
I Japan kallas perioden från det gamla årets slut till de första dagarna på det nya för Nenmatsu Nenshi. Det är en av de mest betydelsefulla högtiderna på året. Juldekorationer är också populära, men mest synliga i offentliga miljöer. När det kommer till mat är tårta med färska jordgubbar populär under den här tiden på året.
På nyårsafton äter japanerna toshikoshi soba nudlar. Traditionen kommer ursprungligen från Tokugawa-shogunatet, det vill säga mellan 1600- och mitten av 1800-talet. På nyårsafton dricker man också en speciell sake kallad toso.
I Japan kallas perioden från det gamla årets slut till de första dagarna på det nya för Nenmatsu Nenshi. Det är en av de mest betydelsefulla högtiderna på året. Juldekorationer är också populära, men mest synliga i offentliga miljöer. När det kommer till mat är tårta med färska jordgubbar populär under den här tiden på året.
På nyårsafton äter japanerna toshikoshi soba nudlar. Traditionen kommer ursprungligen från Tokugawa-shogunatet, det vill säga mellan 1600- och mitten av 1800-talet. På nyårsafton dricker man också en speciell sake kallad toso.
En annan tradition unik för Japan är kagami mochi, en sorts rund riskaka gjord av ris skördat på hösten samma år. En dekorativ glasversion visas på bilden, men enligt traditionen gör folk ofta även sin egen kagami mochi. Mochi som görs i slutet av året finns kvar i hemmen till omkring 11 januari – datumet varierar på olika håll i landet.
Grön jul – gör en vild och organisk bordsdekoration
Grön jul – gör en vild och organisk bordsdekoration
Photo by Shinya Suzuki, from Flickr, licensed under creative commons CC BY-ND 2.0 licence
Den internationella foodien kan låta sig inspireras av konceptet osechi ryori: en uppsättning rätter som förbereds i förväg så att kocken i huset inte behöver laga mat på tre dagar in i det nya året. Dessa rätter kan också köpas färdiglagade.
Den internationella foodien kan låta sig inspireras av konceptet osechi ryori: en uppsättning rätter som förbereds i förväg så att kocken i huset inte behöver laga mat på tre dagar in i det nya året. Dessa rätter kan också köpas färdiglagade.
Photo courtesy from Goodwood Park Hotel
Singapore: Traditioner från väst med asiatisk tvist
Eftersom Singapore var brittisk koloni, lärde sig invånarna att fira jul på engelskt sätt – trots det tropiska vädret. Traditionell helgmat som ugnsstekt kalkon med tillbehör har fått unika singapore-smaker, eftersom många föredrar att äta kocklagade take away-rätter (och kockarna lever upp till förväntningarna). En sojabrässerad kalkon serverad med rostade, kryddade mandlar och hemgjord chilisås passar perfekt till ris med pumpa och äggnudlar. Fågeln är gjord i Kanton-stil, fräst och långsamt kokt med traditionella asiatiska kryddor som kanel, nejlikor, stjärnanis och ljus och mörk soja. Genom åren har andra kalkonrätter från Singapore utvecklats, såsom kalkon fylld med kyckling och ris och currykryddad kalkon.
Till efterrätt serveras en annan västinspirerad rätt – julstubben – men med asiatisk tvist. Sockerkakans fyllning kan vara allt från mango till durian.
Singapore: Traditioner från väst med asiatisk tvist
Eftersom Singapore var brittisk koloni, lärde sig invånarna att fira jul på engelskt sätt – trots det tropiska vädret. Traditionell helgmat som ugnsstekt kalkon med tillbehör har fått unika singapore-smaker, eftersom många föredrar att äta kocklagade take away-rätter (och kockarna lever upp till förväntningarna). En sojabrässerad kalkon serverad med rostade, kryddade mandlar och hemgjord chilisås passar perfekt till ris med pumpa och äggnudlar. Fågeln är gjord i Kanton-stil, fräst och långsamt kokt med traditionella asiatiska kryddor som kanel, nejlikor, stjärnanis och ljus och mörk soja. Genom åren har andra kalkonrätter från Singapore utvecklats, såsom kalkon fylld med kyckling och ris och currykryddad kalkon.
Till efterrätt serveras en annan västinspirerad rätt – julstubben – men med asiatisk tvist. Sockerkakans fyllning kan vara allt från mango till durian.
Australien och Nya Zealand: Granatäpple och Pavlova
I Australien och Nya Zealand infaller julen på sommaren. Det märks i matlagningen med lätta, fräscha rätter som grillad fisk eller räkor och sallader. Granatäpple är också populärt på julbordet och körsbär är ett speciellt inslag.
En populär juldessert är Pavlovatårta gjord på maräng, vispad grädde och färsk frukt. Australien och Nya Zealand tvistar fortfarande om vem som uppfann denna älskade dessert, uppkallad efter en rysk balettdansös.
I Australien och Nya Zealand infaller julen på sommaren. Det märks i matlagningen med lätta, fräscha rätter som grillad fisk eller räkor och sallader. Granatäpple är också populärt på julbordet och körsbär är ett speciellt inslag.
En populär juldessert är Pavlovatårta gjord på maräng, vispad grädde och färsk frukt. Australien och Nya Zealand tvistar fortfarande om vem som uppfann denna älskade dessert, uppkallad efter en rysk balettdansös.
Seychellerna: Blandning av matkulturer
Julmat på Seychellerna handlar framför allt om fusion. Grillad fisk – oftast den största röda snappern på marknaden – är en evig favorit, men julborden fylls också med en blandning av mat från olika kulturer; curry, chow mein, sallader, barbecue, lasagne och ris.
Om du gillar att mixa och matcha, varför inte kombinera ditt julbord efter den principen? Och om du ställer sushi bredvid en pantone – så mycket bättre.
BERÄTTA!
Skulle du kunna tänka dig att byta prinskorven mot konungarnas kaka, eller risgrynsgröt mot sushi?
Julmat på Seychellerna handlar framför allt om fusion. Grillad fisk – oftast den största röda snappern på marknaden – är en evig favorit, men julborden fylls också med en blandning av mat från olika kulturer; curry, chow mein, sallader, barbecue, lasagne och ris.
Om du gillar att mixa och matcha, varför inte kombinera ditt julbord efter den principen? Och om du ställer sushi bredvid en pantone – så mycket bättre.
BERÄTTA!
Skulle du kunna tänka dig att byta prinskorven mot konungarnas kaka, eller risgrynsgröt mot sushi?
I USA och Kanada byggs julbordet upp kring ugnsstekt kalkon eller anka – det senare är särskilt populärt i New England och på östkusten. Honungsglaserad skinka är en annan favorit. Allt serveras med ett urval av tillbehör, som ofta speglar familjetraditionerna.