Världens design: Globala foodies och favoriterna i deras kök
Följ med när 11 matälskare ger oss smakprov från sina kulinariska arv och delar med sig av sina älsklingsrätter.
Det finns inga nationella gränser eller territoriella begränsningar när det gäller kärlek till mat. Rätter från olika globala kök färdas i en egen omloppsbana runt världen och låter oss upptäcka nya kulturer och få en bättre förståelse för andra människor genom smaker, färger och dofter. Så oavsett om du hackar chili i Sydney eller bakar baguetter i Moskva, njut av ett av livets stora glädjeämnen och dela med dig generöst – som dessa internationella Houzzers gjorde i sina kök. Pröva sen deras recept!
Var handlar du?
Thainatown i Haymarket, Sydney. Vietnamesisk matkultur handlar om att äta färska råvaror dagligen. Det är därför det finns ett Chinatown och asiatiska marknader över hela världen. Asiater är bra på näringslära, men inte på att banta. Vi går in för bra livslängd och hälsosam vitalitet.
Hur skulle du beskriva din matlagningsstil?
Hemma gillar jag att laga enkla och snabba måltider. Jag är faktiskt också utbildad italiensk kock, så pasta och osso buco är en del av min repertoar.
Jag äter till och med snabbnudlar, men jag använder en asiatisk sort (varumärket Wei Wei) och jag lägger till ett knäckt ägg, en handfull bönskott, några choy sum och färsk chili. Jag tar det av spisen efter två minuter och pressar över en fjärdedels citron vid serveringen.
Thainatown i Haymarket, Sydney. Vietnamesisk matkultur handlar om att äta färska råvaror dagligen. Det är därför det finns ett Chinatown och asiatiska marknader över hela världen. Asiater är bra på näringslära, men inte på att banta. Vi går in för bra livslängd och hälsosam vitalitet.
Hur skulle du beskriva din matlagningsstil?
Hemma gillar jag att laga enkla och snabba måltider. Jag är faktiskt också utbildad italiensk kock, så pasta och osso buco är en del av min repertoar.
Jag äter till och med snabbnudlar, men jag använder en asiatisk sort (varumärket Wei Wei) och jag lägger till ett knäckt ägg, en handfull bönskott, några choy sum och färsk chili. Jag tar det av spisen efter två minuter och pressar över en fjärdedels citron vid serveringen.
Recept från hela världen i Italien
Kock: Lucas Mignorelli
Läge: Vicenza, Italien
Yrke: Matlagningsinstruktör och kock
Hur blev du en foodie?
Ända sedan jag var liten har jag varit intresserad av olika kulturer och resor. På den tiden var bästa sättet att resa utan att lämna hemmet att försökta laga mat från andra kulturer. Så jag letade recept från hela världen för att smaka olika rätter. Nu kan jag resa mer, och det bästa jag vet är att äta på lokala restauranger och provsmaka street food.
Hur ser ditt kök ut?
Det är ett gammalt hus och det kombinerade köket/vardagsrummet är det största rummet i lägenheten. Massor av kopparpannor och kastruller hänger överallt på väggarna, och en enorm kristallkrona hänger över bordet. Från köket kommer man ut på en liten balkong med en staty. Balkongen vetter mot trädgården.
Jag använder också köket för matlagningskurser, foodieelever i alla åldrar lär sig hur man gör traditionell mat från regionen Veneto i nordöstra Italien. Mitt favoritredskap är bigolaro, en pall med en pastakvarn där man sitter och gör bigoli, en tjock pasta.
Kock: Lucas Mignorelli
Läge: Vicenza, Italien
Yrke: Matlagningsinstruktör och kock
Hur blev du en foodie?
Ända sedan jag var liten har jag varit intresserad av olika kulturer och resor. På den tiden var bästa sättet att resa utan att lämna hemmet att försökta laga mat från andra kulturer. Så jag letade recept från hela världen för att smaka olika rätter. Nu kan jag resa mer, och det bästa jag vet är att äta på lokala restauranger och provsmaka street food.
Hur ser ditt kök ut?
Det är ett gammalt hus och det kombinerade köket/vardagsrummet är det största rummet i lägenheten. Massor av kopparpannor och kastruller hänger överallt på väggarna, och en enorm kristallkrona hänger över bordet. Från köket kommer man ut på en liten balkong med en staty. Balkongen vetter mot trädgården.
Jag använder också köket för matlagningskurser, foodieelever i alla åldrar lär sig hur man gör traditionell mat från regionen Veneto i nordöstra Italien. Mitt favoritredskap är bigolaro, en pall med en pastakvarn där man sitter och gör bigoli, en tjock pasta.
Var handlar du?
Jag köper alla mina ingredienser på marknaden eller i småbutiker. Även om det är billigare, undviker jag shopping på de stora snabbköpen.
Har du något favoritrecept?
Inget speciellt, det beror på säsong och mitt humör! Det beror också på mina gäster. Men en maträtt som nästan alla mina vänner verkligen älskar är focaccia genovese, bröd från Genua, och nämnda bigolipasta med anksås.
Jag köper alla mina ingredienser på marknaden eller i småbutiker. Även om det är billigare, undviker jag shopping på de stora snabbköpen.
Har du något favoritrecept?
Inget speciellt, det beror på säsong och mitt humör! Det beror också på mina gäster. Men en maträtt som nästan alla mina vänner verkligen älskar är focaccia genovese, bröd från Genua, och nämnda bigolipasta med anksås.
Hur skulle du beskriva din matlagningsstil?
Jag använder lokala råvaror och lagar lokal mat. Men eftersom min mat speglar min personlighet, är jag inte traditionalist alls. Jag brukar byta recept ofta eller lägga till en personlig twist. Jag gillar traditionella rätter och jag tycker att vi borde bevara dem, men det betyder inte att vi inte kan ändra dem och göra dem bättre.
Bästa matminne?
Det finns så många, det är svårt att välja ett. Men nyligen smakade jag ett hemligt recept från en nonna [mormor] till en restaurangägare i Bologna. Det var en underlig dessert, men jag skulle kunna resa de två timmarna dit bara för att äta den igen! Det var en pudding som görs med mjölk, grädde och Amaretto, mycket enkel men läcker.
Favoritrestaurang?
Som pizzaälskare har jag en favoritkrog i Vicenza. Det är en mycket enkel pizzeria i ett arbetarklassområde som heter Fantasy Pizza, Via Carlo Poerio, 4. Killarna är från Neapel och de gör pizza som smakar precis som om du befann dig i södra Italien.
Jag använder lokala råvaror och lagar lokal mat. Men eftersom min mat speglar min personlighet, är jag inte traditionalist alls. Jag brukar byta recept ofta eller lägga till en personlig twist. Jag gillar traditionella rätter och jag tycker att vi borde bevara dem, men det betyder inte att vi inte kan ändra dem och göra dem bättre.
Bästa matminne?
Det finns så många, det är svårt att välja ett. Men nyligen smakade jag ett hemligt recept från en nonna [mormor] till en restaurangägare i Bologna. Det var en underlig dessert, men jag skulle kunna resa de två timmarna dit bara för att äta den igen! Det var en pudding som görs med mjölk, grädde och Amaretto, mycket enkel men läcker.
Favoritrestaurang?
Som pizzaälskare har jag en favoritkrog i Vicenza. Det är en mycket enkel pizzeria i ett arbetarklassområde som heter Fantasy Pizza, Via Carlo Poerio, 4. Killarna är från Neapel och de gör pizza som smakar precis som om du befann dig i södra Italien.
Svenska foodiesystrar
Kockar: Minna och Julia Torstensson (t h)
Läge: Stockholms skärgård
Yrken: Studenter och matbloggare på The Art of Cooking
Hur blev ni matälskare?
Julia: Vi har båda varit intresserade av matlagning (och att äta!) sen vi var barn, och vi har sparat ett par kokböcker för barn med klibbiga och fläckiga sidor som vi fortfarande älskar, Johanna Westmans fantastiska böcker.
Minna: Vissa människor gillar konst eller musik, medan vi verkligen älskar mat. Och man kan alltid känna igen en annan foodie. På en fest nyligen började jag prata med en kille om konsten att äta gott, och han lutade sig fram, såg mig i ögonen och sa: “Skulle jag kunna få visa dig min kryddhylla?” Den var full av de mest fantastiska kryddor som han hade hittat i Marocko.
Hur ser ditt kök ut?
Minna: Vi lever i separata lägenheter under veckan, men på helgerna gillar vi att laga mat i vår familjs hus på landet. Det är alltid en massa människor där som försöker få plats att skära och tärna samtidigt. Huset är nästan 100 år gammalt, och vi har en ursprunglig järnspis kvar i köket, men tack och lov också en modern spis och hushållsapparater. Det är lite trångt, men det är som det alltid har varit. På vintern är det praktiskt, eftersom köket är det rum som värms upp först.
Kockar: Minna och Julia Torstensson (t h)
Läge: Stockholms skärgård
Yrken: Studenter och matbloggare på The Art of Cooking
Hur blev ni matälskare?
Julia: Vi har båda varit intresserade av matlagning (och att äta!) sen vi var barn, och vi har sparat ett par kokböcker för barn med klibbiga och fläckiga sidor som vi fortfarande älskar, Johanna Westmans fantastiska böcker.
Minna: Vissa människor gillar konst eller musik, medan vi verkligen älskar mat. Och man kan alltid känna igen en annan foodie. På en fest nyligen började jag prata med en kille om konsten att äta gott, och han lutade sig fram, såg mig i ögonen och sa: “Skulle jag kunna få visa dig min kryddhylla?” Den var full av de mest fantastiska kryddor som han hade hittat i Marocko.
Hur ser ditt kök ut?
Minna: Vi lever i separata lägenheter under veckan, men på helgerna gillar vi att laga mat i vår familjs hus på landet. Det är alltid en massa människor där som försöker få plats att skära och tärna samtidigt. Huset är nästan 100 år gammalt, och vi har en ursprunglig järnspis kvar i köket, men tack och lov också en modern spis och hushållsapparater. Det är lite trångt, men det är som det alltid har varit. På vintern är det praktiskt, eftersom köket är det rum som värms upp först.
Var handlar ni?
Julia: Paradiset matmarknad på Brännkyrkagatan i Stockholm är just det, ett paradis. De har så mycket ovanliga ingredienser och en hel del lokalt producerade livsmedel. Det gör att vi vill gå ner på knä i förundran varje gång vi går in.
Minna: Men när vi åker ut med familjen till landet, finns det stora gårdsbutiker att utforska, fulla av färska grönsaker – en av grundpelarna i vår matlagning.
Julia: Paradiset matmarknad på Brännkyrkagatan i Stockholm är just det, ett paradis. De har så mycket ovanliga ingredienser och en hel del lokalt producerade livsmedel. Det gör att vi vill gå ner på knä i förundran varje gång vi går in.
Minna: Men när vi åker ut med familjen till landet, finns det stora gårdsbutiker att utforska, fulla av färska grönsaker – en av grundpelarna i vår matlagning.
Hur skulle ni beskriva er matlagningsstil?
Julia: Vi försöker fokusera på vilka råvaror som finns att tillgå snarare än på kokkonst. I vår matblogg vill vi få människor att inse att matlagning är lätt och roligt. Det finns ingen ursäkt för att äta dålig mat.
Minna: Man behöver bara vara modig och experimentera lite med ingredienserna. Till exempel är vår favoritchokladkaka gjord med rödbetor. Den får en att må fantastiskt.
Favoritrestaurang?
Julia: Det måste vara Lilla Ego på Västmannagatan i Stockholm – utmärkt och enkel.
Julia: Vi försöker fokusera på vilka råvaror som finns att tillgå snarare än på kokkonst. I vår matblogg vill vi få människor att inse att matlagning är lätt och roligt. Det finns ingen ursäkt för att äta dålig mat.
Minna: Man behöver bara vara modig och experimentera lite med ingredienserna. Till exempel är vår favoritchokladkaka gjord med rödbetor. Den får en att må fantastiskt.
Favoritrestaurang?
Julia: Det måste vara Lilla Ego på Västmannagatan i Stockholm – utmärkt och enkel.
Hembakat bröd i Ryssland
Kock: Alexander Udalov
Läge: Krasnodar, Ryssland
Yrke: Direktör för ett logistikföretag och en lovande bagare
Hur blev du en foodie?
Den enda matlagning jag sysslade med tidigare var en grillfest någon gång ibland. Men så en dag hamnade en bok skriven av en fransk bagare i mina händer av en ren slump. Alla blev förvånade när jag bestämde mig för att baka baguetter efter hans recept. De första försöken var trevande, och påminde bara vagt om de klassiska bröden, men vi tyckte alla de var goda. Sen försökte jag mig på ett annat recept, köpte en baksten och därefter en ny ugn.
Hur ser ditt kök ut?
Själva köket är 15 kvadratmeter, men bageriet är 30 kvadratmeter. Min favoritplats är köksön som har ett rack ovanför. Det är alltid någon i familjen som hänger runt den, även om vi har en stor matsal.
Kock: Alexander Udalov
Läge: Krasnodar, Ryssland
Yrke: Direktör för ett logistikföretag och en lovande bagare
Hur blev du en foodie?
Den enda matlagning jag sysslade med tidigare var en grillfest någon gång ibland. Men så en dag hamnade en bok skriven av en fransk bagare i mina händer av en ren slump. Alla blev förvånade när jag bestämde mig för att baka baguetter efter hans recept. De första försöken var trevande, och påminde bara vagt om de klassiska bröden, men vi tyckte alla de var goda. Sen försökte jag mig på ett annat recept, köpte en baksten och därefter en ny ugn.
Hur ser ditt kök ut?
Själva köket är 15 kvadratmeter, men bageriet är 30 kvadratmeter. Min favoritplats är köksön som har ett rack ovanför. Det är alltid någon i familjen som hänger runt den, även om vi har en stor matsal.
Var handlar du?
Jag letar ständigt efter nya ingredienser. Det finns några bra mjölsorter från S:t Petersburg som kallas Predportovaya, en vän där skickar över mjöl till mig i Krasnodar. Mjöl handlar om rätt malning: Det behövs riktiga stenkvarnstenar. Jag skulle verkligen älska att ha min egen kvarn och göra min egen malning.
Hur skulle du beskriva din matlagningsstil?
Vi har ett bra recept för påskbröd efter min fru Lenas mormorsmor. Receptet är mer än 100 år gammalt. När surdegen är satt, måste vi se till att mormorsmor är nöjd och stödjer oss, så vi pratar med henne i våra tankar och ber om hennes välsignelse. Bröd behöver ett personligt förhållningssätt – kom ihåg att degen är ett levande väsen.
Jag letar ständigt efter nya ingredienser. Det finns några bra mjölsorter från S:t Petersburg som kallas Predportovaya, en vän där skickar över mjöl till mig i Krasnodar. Mjöl handlar om rätt malning: Det behövs riktiga stenkvarnstenar. Jag skulle verkligen älska att ha min egen kvarn och göra min egen malning.
Hur skulle du beskriva din matlagningsstil?
Vi har ett bra recept för påskbröd efter min fru Lenas mormorsmor. Receptet är mer än 100 år gammalt. När surdegen är satt, måste vi se till att mormorsmor är nöjd och stödjer oss, så vi pratar med henne i våra tankar och ber om hennes välsignelse. Bröd behöver ett personligt förhållningssätt – kom ihåg att degen är ett levande väsen.
Favoritrestaurang?
Det finns ett stort ställe som heter Bellini i centrum av stan. Fönstren vetter ut mot fontänen på ena sidan och på den andra sidan mot förmodligen de vackraste byggnaderna i Krasnodar, det före detta Centralhotellet och muséet. Det är verkligen skönt att komma in i sin favoritrestaurang på vintern när det snöar, njuta av den mysiga atmosfären, äta en god pasta med bläckfisk och dricka gott vin medan man tittar på förbipasserande.
Det finns ett stort ställe som heter Bellini i centrum av stan. Fönstren vetter ut mot fontänen på ena sidan och på den andra sidan mot förmodligen de vackraste byggnaderna i Krasnodar, det före detta Centralhotellet och muséet. Det är verkligen skönt att komma in i sin favoritrestaurang på vintern när det snöar, njuta av den mysiga atmosfären, äta en god pasta med bläckfisk och dricka gott vin medan man tittar på förbipasserande.
Avspänt lokalt kök i Spanien
Kockar: Celia Montoya och Kike Keller
Läge: Valdemorillo, Madrid provinsen, Spanien
Yrken: Designers som gör platsbyggda kök och inredning och driver Kikekeller, en design/ konsthall och bar i Madrids centrum
Hur blev ni foodies?
Celia: Alltsedan vi var barn, har vi fått höra hur viktigt det är att ta hand om sig själv genom att äta bra. Du är vad du äter. Dessutom hjälper matlagning oss att slappna av och glömma vardagsstressen. Det ger oss möjlighet att skapa och utforska något som vi kan se resultatet av direkt. Det är som magi!
Kockar: Celia Montoya och Kike Keller
Läge: Valdemorillo, Madrid provinsen, Spanien
Yrken: Designers som gör platsbyggda kök och inredning och driver Kikekeller, en design/ konsthall och bar i Madrids centrum
Hur blev ni foodies?
Celia: Alltsedan vi var barn, har vi fått höra hur viktigt det är att ta hand om sig själv genom att äta bra. Du är vad du äter. Dessutom hjälper matlagning oss att slappna av och glömma vardagsstressen. Det ger oss möjlighet att skapa och utforska något som vi kan se resultatet av direkt. Det är som magi!
Hur ser ditt kök ut?
Celia: Det är ett nytt kök som designats av oss i ett gammalt, totalrenoverat hus. Varje hörn och yta har sin funktion som “frukosthörnet”, med sin brödrost, kaffebryggare, etc. Vi gillar att börja dagen med gott kvalitétskaffe, så vi investerade i en bra kaffemaskin.
Var handlar du?
Vi bor i utkanten av Madrid, och på helgerna finns det fortfarande en lokal gatumarknad där små producenter säljer säsongens frukter, grönsaker, ost, oliver …. Vi gillar att shoppa där.
Celia: Det är ett nytt kök som designats av oss i ett gammalt, totalrenoverat hus. Varje hörn och yta har sin funktion som “frukosthörnet”, med sin brödrost, kaffebryggare, etc. Vi gillar att börja dagen med gott kvalitétskaffe, så vi investerade i en bra kaffemaskin.
Var handlar du?
Vi bor i utkanten av Madrid, och på helgerna finns det fortfarande en lokal gatumarknad där små producenter säljer säsongens frukter, grönsaker, ost, oliver …. Vi gillar att shoppa där.
Använder ni lokala livsmedel eller är ni internationella foodies?
Celia: Vi tenderar att välja traditionella recept med en twist, som grundar sig i huvudsak på att införa ingredienser från andra kök. Vi bjuder in vår familj och vänner nästan varje vecka. Vi gillar att tävla inbördes om vem som lagar och lägger upp bäst!
Bästa matminne?
Celia: Jag har ett varmt minne av den frukost min far brukade förbereda åt mig innan han gick till jobbet. Chokladmjölk och en smörgås med chorizo. Nu tror jag att jag skulle må dåligt av att äta chorizo så tidigt, men då var det läckert.
Favoritrestaurang?
La Candela, Amnistía, 10, Madrid.
Celia: Vi tenderar att välja traditionella recept med en twist, som grundar sig i huvudsak på att införa ingredienser från andra kök. Vi bjuder in vår familj och vänner nästan varje vecka. Vi gillar att tävla inbördes om vem som lagar och lägger upp bäst!
Bästa matminne?
Celia: Jag har ett varmt minne av den frukost min far brukade förbereda åt mig innan han gick till jobbet. Chokladmjölk och en smörgås med chorizo. Nu tror jag att jag skulle må dåligt av att äta chorizo så tidigt, men då var det läckert.
Favoritrestaurang?
La Candela, Amnistía, 10, Madrid.
Minnen av familjemiddagar i USA
Kock: Stacy Sodolak med maken Adam Comer och deras hundar, Rosco och Squirrel
Läge: Austin, Texas, USA
Yrke: Livsstil/bröllopsfotograf och matentusiast
Hur blev du en foodie?
Jag hjälpte min mamma och Oma – min tyska mormor – i köket när jag växte upp och blev kär i kryddor, smaker och glädjen i att göra något gott att äta.
Hur ser ditt kök ut?
Jag lät renovera det föråldrade köket för åtta år sedan med nya apparater och Ikeaskåp – betongbänkskivorna är min lyx. Det blå kaklet tog lång tid att välja, men jag är helnöjd. En av mina favoritsaker i köket är en träskärbräda, inte märkvärdig alls. Min mamma gjorde den på träslöjden i skolan och sen hon gick bort värdesätter jag den mycket. Den får mig att känna samhörighet med henne varje dag. Min andra favorit är en receptbok, Adams allra första julklapp till mig, med titeln Dee-lightful Recipes, som innehåller några av min mammas recept och barndomsbilder.
Kock: Stacy Sodolak med maken Adam Comer och deras hundar, Rosco och Squirrel
Läge: Austin, Texas, USA
Yrke: Livsstil/bröllopsfotograf och matentusiast
Hur blev du en foodie?
Jag hjälpte min mamma och Oma – min tyska mormor – i köket när jag växte upp och blev kär i kryddor, smaker och glädjen i att göra något gott att äta.
Hur ser ditt kök ut?
Jag lät renovera det föråldrade köket för åtta år sedan med nya apparater och Ikeaskåp – betongbänkskivorna är min lyx. Det blå kaklet tog lång tid att välja, men jag är helnöjd. En av mina favoritsaker i köket är en träskärbräda, inte märkvärdig alls. Min mamma gjorde den på träslöjden i skolan och sen hon gick bort värdesätter jag den mycket. Den får mig att känna samhörighet med henne varje dag. Min andra favorit är en receptbok, Adams allra första julklapp till mig, med titeln Dee-lightful Recipes, som innehåller några av min mammas recept och barndomsbilder.
Var handlar du?
För det mesta på Central Market, men några av mina favoriter bland Austins specialaffärer ligger i de asiatiska marknaderna på North Lamar. Jag gick speciellt till den indiska marknaden, Man Pasand Grocery, för måltiden som vi ska laga i kväll. Jag kommer definitivt att gå dit igen.
Bästa matminne?
Vi lagade en hel del kinesisk mat i familjen när jag växte upp. Min mormor gjorde vårrullar, min pappa alltid sötsur soppa, min mamma och jag valde att göra räktoast, dumplings och andra rätter som kejsarräkor och strimlat fläsk med vitlökssås. Min moster och andra släktingar och vänner kom över och gjorde mat också. Det började redan kvällen innan med blötläggning av torkad svamp och strimlande av bambuskott och alla andra ingredienser. Dessutom var resterna en bonus!
För det mesta på Central Market, men några av mina favoriter bland Austins specialaffärer ligger i de asiatiska marknaderna på North Lamar. Jag gick speciellt till den indiska marknaden, Man Pasand Grocery, för måltiden som vi ska laga i kväll. Jag kommer definitivt att gå dit igen.
Bästa matminne?
Vi lagade en hel del kinesisk mat i familjen när jag växte upp. Min mormor gjorde vårrullar, min pappa alltid sötsur soppa, min mamma och jag valde att göra räktoast, dumplings och andra rätter som kejsarräkor och strimlat fläsk med vitlökssås. Min moster och andra släktingar och vänner kom över och gjorde mat också. Det började redan kvällen innan med blötläggning av torkad svamp och strimlande av bambuskott och alla andra ingredienser. Dessutom var resterna en bonus!
Har du något favoritrecept?
Jag älskar att göra nya saker, och en av mina nya favoriter är Aloo Gobi (indisk blomkål med potatis). Det beror också på tillfället. Jag har gjort mammas grytstek ett par gånger, liksom stek Diane och sauerbraten till vänner och familj. Jag älskar att göra Yorkshirepudding på helgerna och jag får ofta förfrågningar om att göra räktoast.
Favoritrestaurang?
Bamboo Garden för sin kryddiga tofu, La Fuentes för sin perfekta carne asada, grill, med morot/habanerosås som tillbehör. Adam och jag älskar Uchi när vi är på date, Lenoir är perfekt för en flickornas utekväll. Austin har så många nya restauranger så det är svårt att hänga med!
Jag älskar att göra nya saker, och en av mina nya favoriter är Aloo Gobi (indisk blomkål med potatis). Det beror också på tillfället. Jag har gjort mammas grytstek ett par gånger, liksom stek Diane och sauerbraten till vänner och familj. Jag älskar att göra Yorkshirepudding på helgerna och jag får ofta förfrågningar om att göra räktoast.
Favoritrestaurang?
Bamboo Garden för sin kryddiga tofu, La Fuentes för sin perfekta carne asada, grill, med morot/habanerosås som tillbehör. Adam och jag älskar Uchi när vi är på date, Lenoir är perfekt för en flickornas utekväll. Austin har så många nya restauranger så det är svårt att hänga med!
Internationellt kök med lokal twist i Japan
Kock: Yumiko Shindo
Läge: Tokyo, Japan
Yrke: Matlagningslärare och matspecialist
Hur blev du en foodie?
Min mor var en riktig foodie och en stor kock inom traditionell japansk mat. Jag började lära mig att laga lokal mat av henne när jag var liten. Under min skoltid läste jag hellre mattidningar än modemagasin, och det föll sig naturligt att arbeta som matredaktör och matlagningsstylist för tidskrifter och böcker i ett tidigt skede av min karriär.
Hur ser ditt kök ut?
Det är 27 kvadratmeter och jag lät bygga om det för tre år sedan. Jag förnyade köksön som utrustades med induktionsplattor, bytte alla dörrar på skåpen, samt diskmaskin och kyl. Mitt kök måste vara mycket funktionellt eftersom jag håller sex matlagningskurser i månaden för sex till 12 personer åt gången. Så det är nödvändigt att ha en högklassig gasspis och köksfläkt.
Kock: Yumiko Shindo
Läge: Tokyo, Japan
Yrke: Matlagningslärare och matspecialist
Hur blev du en foodie?
Min mor var en riktig foodie och en stor kock inom traditionell japansk mat. Jag började lära mig att laga lokal mat av henne när jag var liten. Under min skoltid läste jag hellre mattidningar än modemagasin, och det föll sig naturligt att arbeta som matredaktör och matlagningsstylist för tidskrifter och böcker i ett tidigt skede av min karriär.
Hur ser ditt kök ut?
Det är 27 kvadratmeter och jag lät bygga om det för tre år sedan. Jag förnyade köksön som utrustades med induktionsplattor, bytte alla dörrar på skåpen, samt diskmaskin och kyl. Mitt kök måste vara mycket funktionellt eftersom jag håller sex matlagningskurser i månaden för sex till 12 personer åt gången. Så det är nödvändigt att ha en högklassig gasspis och köksfläkt.
Hur skulle du beskriva din matlagningsstil?
Jag älskar att laga traditionella lokala rätter. Men min största passion är att utforska nya rätter från hela världen och göra dem till mina egna recept genom att ge dem en slags japansk twist. Den salta vaniljpuddingen med gorgonzola som visas här är en västerländsk version av japansk traditionell chawanmushi. Jag använder grädde och gorgonzola istället för dashisoppa och grönsaker. Jag tycker att matlagning är en harmoni av kulturer och det finns inga gränser i matlagningsvärlden, precis som i musiken.
Jag älskar att laga traditionella lokala rätter. Men min största passion är att utforska nya rätter från hela världen och göra dem till mina egna recept genom att ge dem en slags japansk twist. Den salta vaniljpuddingen med gorgonzola som visas här är en västerländsk version av japansk traditionell chawanmushi. Jag använder grädde och gorgonzola istället för dashisoppa och grönsaker. Jag tycker att matlagning är en harmoni av kulturer och det finns inga gränser i matlagningsvärlden, precis som i musiken.
Kreativa recept med amerikansk smak i Tyskland
Kock: Cynthia Barcomi
Läge: Zehlendorf-området i Berlin, Tyskland
Yrke: Deli-ägare och kokboksförfattare
Hur blev du en foodie?
Jag brukade baka en hel del med min mamma, mormor eller moster. Jag har alltid gillat det, speciellt eftersom jag fick äta resultaten! Vad kan vara bättre än en välsmakande efterrätt? Under 1980-talet när jag flyttade från USA till Berlin – jag var professionell dansare på den tiden – var bakning främst ett sätt att hantera min hemlängtan på. Jag såg plötsligt mig själv som ambassadör för amerikansk matkultur.
Var handlar du?
Alla ingredienser jag använder för mina bakböcker finns i vanliga stormarknader. Jag vill göra det lätt för mina läsare att arbeta med mina recept, det ska inte vara komplicerat. Privat gillar jag också att shoppa på en underbar grönsaksmarknad runt hörnet och låta mig inspireras av det som finns på tillgängligt. Ibland beger jag mig till en självplockningsträdgård i Potsdam, där man själv dra upp grönsakerna ur marken.
Kock: Cynthia Barcomi
Läge: Zehlendorf-området i Berlin, Tyskland
Yrke: Deli-ägare och kokboksförfattare
Hur blev du en foodie?
Jag brukade baka en hel del med min mamma, mormor eller moster. Jag har alltid gillat det, speciellt eftersom jag fick äta resultaten! Vad kan vara bättre än en välsmakande efterrätt? Under 1980-talet när jag flyttade från USA till Berlin – jag var professionell dansare på den tiden – var bakning främst ett sätt att hantera min hemlängtan på. Jag såg plötsligt mig själv som ambassadör för amerikansk matkultur.
Var handlar du?
Alla ingredienser jag använder för mina bakböcker finns i vanliga stormarknader. Jag vill göra det lätt för mina läsare att arbeta med mina recept, det ska inte vara komplicerat. Privat gillar jag också att shoppa på en underbar grönsaksmarknad runt hörnet och låta mig inspireras av det som finns på tillgängligt. Ibland beger jag mig till en självplockningsträdgård i Potsdam, där man själv dra upp grönsakerna ur marken.
Hur ser ditt kök ut?
Hjärtat i vårt 1960-talshus är Bulthaupköket. Det är ungefär 40 kvadratmeter och har allt jag behöver för matlagning och bakning. Det är ganska funktionellt, men har mysiga inslag. Jag gillar det rena så att ingenting distraherar mitt idéflöde. Jag tycker om att arbeta med min KitchenAid, den är funktionell, men har också en iögonfallande design.
Har du något favoritrecept?
Goda rätter är oftast de som skapas spontant, när kreativiteten tar över. Min make hävdar att mina bästa måltider är de som helt enkelt skapas av vad som finns i kylskåpet. Kanske det har något att göra med min bakgrund som dansare: Det är som koreografi, en efter en kommer de ut i rampljuset och i slutändan blir det en underbar ensemble av smaker. Men något som alltid smakar bra och är snabbt att göra, är mina ost och nötscones.
Hjärtat i vårt 1960-talshus är Bulthaupköket. Det är ungefär 40 kvadratmeter och har allt jag behöver för matlagning och bakning. Det är ganska funktionellt, men har mysiga inslag. Jag gillar det rena så att ingenting distraherar mitt idéflöde. Jag tycker om att arbeta med min KitchenAid, den är funktionell, men har också en iögonfallande design.
Har du något favoritrecept?
Goda rätter är oftast de som skapas spontant, när kreativiteten tar över. Min make hävdar att mina bästa måltider är de som helt enkelt skapas av vad som finns i kylskåpet. Kanske det har något att göra med min bakgrund som dansare: Det är som koreografi, en efter en kommer de ut i rampljuset och i slutändan blir det en underbar ensemble av smaker. Men något som alltid smakar bra och är snabbt att göra, är mina ost och nötscones.
Hur skulle du beskriva din matlagningsstil?
Eftersom jag är född i USA älskar jag naturligtvis bagels, kakor och cheesecake. Min kulinariska hemvist finns mittemellan USA och Tyskland, och det finns också smaker från det tyska köket som inspirerar mig. Men den amerikanska matkulturen lyser alltid igenom.
Bästa matminne?
Thanksgivingmiddag med hela familjen är så underbart typiskt amerikanskt. Kalkonen är en höjdpunkt för mig, år efter år! Och jag ser redan fram emot nästa gång.
Favoritrestaurang?
Jag är partisk, naturligtvis, men jag skulle vilja rekommendera min egen: Barcomis kafferosteri i Kreuzberg och Barcomis Deli i Berlin-Mitte. Oavsett om det gäller sött eller salt, skämmer vi bort våra gäster med kreativa bakverk, sallader, soppor och bagels. Och, naturligtvis, vårt eget kaffe.
Se mer av Cynthia Barcomis hem
Eftersom jag är född i USA älskar jag naturligtvis bagels, kakor och cheesecake. Min kulinariska hemvist finns mittemellan USA och Tyskland, och det finns också smaker från det tyska köket som inspirerar mig. Men den amerikanska matkulturen lyser alltid igenom.
Bästa matminne?
Thanksgivingmiddag med hela familjen är så underbart typiskt amerikanskt. Kalkonen är en höjdpunkt för mig, år efter år! Och jag ser redan fram emot nästa gång.
Favoritrestaurang?
Jag är partisk, naturligtvis, men jag skulle vilja rekommendera min egen: Barcomis kafferosteri i Kreuzberg och Barcomis Deli i Berlin-Mitte. Oavsett om det gäller sött eller salt, skämmer vi bort våra gäster med kreativa bakverk, sallader, soppor och bagels. Och, naturligtvis, vårt eget kaffe.
Se mer av Cynthia Barcomis hem
Smakspäckade rätter i ett minikök i Storbritannien
Kock: Pip McCormac
Läge: London, England
Yrke: Mat och inredningsjournalist och författare till The Herb och Flower Cookbook
Hur blev du en foodie?
Jag brukade bli så uttråkad under skolloven – ingen av mina vänner bodde nära mig – så jag jobbade mig igenom min mammas kokböcker från 70-talet. Blancmanges, profiteroles, Mary Berry-kakor – jag provade dem alla. Det gav mig grundläggande matlagningskunskap, som hur man gör en vitsås, som jag använder när jag skriver recept idag.
Hur ser ditt kök ut?
Lägenheten byggdes för åtta år sedan, och vi köpte den på planeringsstadiet. Den har inga tidstypiska detaljer eller naturlig charm, men jag älskar den och den stora balkongen. Det enda problemet är storleken på köket. Det är för litet! När jag använder två skärbrädor samtidigt, har jag inget bänkutrymme kvar. Men jag har insett att man kan göra stora rätter i små kök – man behöver bara slagkraftiga smaker.
Var handlar du?
Jag försöker köpa alla mina grönsaker och frukt från Bermondsey Market i södra London. Så prisvärd, och allt levererat direkt från gårdarna.
Kock: Pip McCormac
Läge: London, England
Yrke: Mat och inredningsjournalist och författare till The Herb och Flower Cookbook
Hur blev du en foodie?
Jag brukade bli så uttråkad under skolloven – ingen av mina vänner bodde nära mig – så jag jobbade mig igenom min mammas kokböcker från 70-talet. Blancmanges, profiteroles, Mary Berry-kakor – jag provade dem alla. Det gav mig grundläggande matlagningskunskap, som hur man gör en vitsås, som jag använder när jag skriver recept idag.
Hur ser ditt kök ut?
Lägenheten byggdes för åtta år sedan, och vi köpte den på planeringsstadiet. Den har inga tidstypiska detaljer eller naturlig charm, men jag älskar den och den stora balkongen. Det enda problemet är storleken på köket. Det är för litet! När jag använder två skärbrädor samtidigt, har jag inget bänkutrymme kvar. Men jag har insett att man kan göra stora rätter i små kök – man behöver bara slagkraftiga smaker.
Var handlar du?
Jag försöker köpa alla mina grönsaker och frukt från Bermondsey Market i södra London. Så prisvärd, och allt levererat direkt från gårdarna.
Bästa matminne?
En gång intervjuade jag den brittiske kocken Jamie Oliver i hans hus på Essex landsbygd, och hans pappa lagade lunch som vi alla åt tillsammans. Det var krasse i salladen och Jamie tog mig runt i sin ätbara trädgård, plockade gröna blad och utfodrade mig. Höjdpunkten i karriären – och i livet.
Hur skulle du beskriva din matlagningsstil?
Jag lagar en hel del lokal mat, grönsakerna på marknaden är odlade inte längre bort än 3 km från min ytterdörr, och jag köper alltid brittiskt kalvkött och stek. Kalvkött är en kontroversiell produkt, men rosa kalvkött från djur uppfödda av brittiska bönder är helt etiskt och tar upp starka smaker som salvia och ansjovis. Prova det.
Som slutsats av detta, kretsar min semester naturligtvis kring mat, och jag reser ingenstans utan ett kalkylblad fyllt med reservationer på de mest hyllade restaurangerna i området. Jag tar alltid smakidéer med mig hem: Grillad kyckling med basilika och persikor som finns i min bok, The Herb and Flower Cookbook, inspirerades av en mycket minnesvärd lunch på de grönskande kullarna på Cypern.
Favoritrestaurang?
En underbar, minnesvärd drömmiddag var den på Spring at Somerset House. Kocken Skye Gyngell får fram de allra finaste smakerna ur sina ingredienser, och förstår att när människor samlas runt ett bord med god mat, kan magiska saker hända.
En gång intervjuade jag den brittiske kocken Jamie Oliver i hans hus på Essex landsbygd, och hans pappa lagade lunch som vi alla åt tillsammans. Det var krasse i salladen och Jamie tog mig runt i sin ätbara trädgård, plockade gröna blad och utfodrade mig. Höjdpunkten i karriären – och i livet.
Hur skulle du beskriva din matlagningsstil?
Jag lagar en hel del lokal mat, grönsakerna på marknaden är odlade inte längre bort än 3 km från min ytterdörr, och jag köper alltid brittiskt kalvkött och stek. Kalvkött är en kontroversiell produkt, men rosa kalvkött från djur uppfödda av brittiska bönder är helt etiskt och tar upp starka smaker som salvia och ansjovis. Prova det.
Som slutsats av detta, kretsar min semester naturligtvis kring mat, och jag reser ingenstans utan ett kalkylblad fyllt med reservationer på de mest hyllade restaurangerna i området. Jag tar alltid smakidéer med mig hem: Grillad kyckling med basilika och persikor som finns i min bok, The Herb and Flower Cookbook, inspirerades av en mycket minnesvärd lunch på de grönskande kullarna på Cypern.
Favoritrestaurang?
En underbar, minnesvärd drömmiddag var den på Spring at Somerset House. Kocken Skye Gyngell får fram de allra finaste smakerna ur sina ingredienser, och förstår att när människor samlas runt ett bord med god mat, kan magiska saker hända.
Passion för choklad i Danmark
Kock: Anne Moltke Dahl, även kallad Anne au Chocolat
Läge: Köpenhamn, Danmark
Yrke: Matbloggare som specialiserat sig på chokladrecept
Hur blev du en foodie?
Det har sin början i min barndom. Så länge jag kan minnas, har mat varit ett stående samtalsämne runt middagsbordet. Mina föräldrar lagade många härliga måltider och lärde min bror och mig att uppskatta och älska alla typer av livsmedel. Min sju månader gamla son, Kaj, har redan en stor förkärlek för och nyfikenhet på mat och äter allt jag serverar honom. Jippie!
Har du ett favoritrecept?
Som författare till både en kokbok om choklad och en glassbok, måste jag ju servera dig något sött. Brownies är bara gudomliga, perfekt kolakladdiga och mycket chokladiga. Men mogna körsbär doppade i god choklad är också en snabb och läcker godsak.
Hur ser ditt kök ut?
Det är modernt och ljust, med ett genomgående vitt tema. Köket ligger i en nybyggd lägenhet med moderna hushållsapparater, ett typiskt nytt lägenhetskomplex med en ren och strukturell arkitektur som man ser på många ställen i Danmark.
Kock: Anne Moltke Dahl, även kallad Anne au Chocolat
Läge: Köpenhamn, Danmark
Yrke: Matbloggare som specialiserat sig på chokladrecept
Hur blev du en foodie?
Det har sin början i min barndom. Så länge jag kan minnas, har mat varit ett stående samtalsämne runt middagsbordet. Mina föräldrar lagade många härliga måltider och lärde min bror och mig att uppskatta och älska alla typer av livsmedel. Min sju månader gamla son, Kaj, har redan en stor förkärlek för och nyfikenhet på mat och äter allt jag serverar honom. Jippie!
Har du ett favoritrecept?
Som författare till både en kokbok om choklad och en glassbok, måste jag ju servera dig något sött. Brownies är bara gudomliga, perfekt kolakladdiga och mycket chokladiga. Men mogna körsbär doppade i god choklad är också en snabb och läcker godsak.
Hur ser ditt kök ut?
Det är modernt och ljust, med ett genomgående vitt tema. Köket ligger i en nybyggd lägenhet med moderna hushållsapparater, ett typiskt nytt lägenhetskomplex med en ren och strukturell arkitektur som man ser på många ställen i Danmark.
Var handlar du?
Mitt favoritställe för ingredienser för matlagning och bakning är på matmarknaden Torvehallerne i hjärtat av Köpenhamn. Den har mer än 60 stånd som säljer allt från lokala grönsaker, färsk fisk och kött till exotiska kryddor, ost, kaffe och gourmetchoklad. En lekplats för foodies!
Hur skulle du beskriva din matlagningsstil?
Jag försöker använda en mängd lokala och ekologiska ingredienser när jag lagar mat; det smakar bättre och är mer förnuftigt, enligt min mening. Dock är den viktigaste ingrediensen i mitt kök choklad, och tyvärr växer det inte kakaoträd i Danmark.
Bästa matminne?
Att äta min mors russinbullar direkt från ugnen med en klick kallt saltat smör.
Favoritrestaurang?
En av mina favoritrestauranger i Köpenhamn är Kadeau för sin goda mat, sina vackra omgivningar och sköna atmosfär.
Mitt favoritställe för ingredienser för matlagning och bakning är på matmarknaden Torvehallerne i hjärtat av Köpenhamn. Den har mer än 60 stånd som säljer allt från lokala grönsaker, färsk fisk och kött till exotiska kryddor, ost, kaffe och gourmetchoklad. En lekplats för foodies!
Hur skulle du beskriva din matlagningsstil?
Jag försöker använda en mängd lokala och ekologiska ingredienser när jag lagar mat; det smakar bättre och är mer förnuftigt, enligt min mening. Dock är den viktigaste ingrediensen i mitt kök choklad, och tyvärr växer det inte kakaoträd i Danmark.
Bästa matminne?
Att äta min mors russinbullar direkt från ugnen med en klick kallt saltat smör.
Favoritrestaurang?
En av mina favoritrestauranger i Köpenhamn är Kadeau för sin goda mat, sina vackra omgivningar och sköna atmosfär.
Provensalskt matarv i Frankrike
Kock: Yannick Boutit
Läge: 3:e arrondissementet, Paris, Frankrike
Yrke: Direktförsäljning av livsmedel på webbplatsen 750g
Hur blev du en foodie?
Jag har fått mina bästa matminnen från min mormor, som tillagade i huvudsak provensalska måltider: pestosoppa, aioli, nötköttsgryta …. Jag älskade att gå till henne på lunch när mina föräldrar inte hade lust att laga mat. Jag var den enda killen i skolan som gillade lunchmatsalen!
Hur ser ditt kök ut?
Mitt 15-kvadratmeter kök har nyligen renoverats, liksom resten av lägenheten. Jag skapade köket utifrån mina drömmar, med ett stort verkstadsfönster och en blandning av skandinaviska och industriella stilar. Det har en hel del ljusa trähyllor, parisiskt tunnelbanekakel på väggarna och svart betong på golvet.
Var handlar du?
Främst på marknaderna, inklusive Enfants Rouges, nära min bostad, och Bastille-marknaden. Eftersom Maison Plisson öppnades i mitt område, kan jag nu hitta en hel del delikatesser jag saknade förut, och de flesta av dem kommer från små franska producenter.
Kock: Yannick Boutit
Läge: 3:e arrondissementet, Paris, Frankrike
Yrke: Direktförsäljning av livsmedel på webbplatsen 750g
Hur blev du en foodie?
Jag har fått mina bästa matminnen från min mormor, som tillagade i huvudsak provensalska måltider: pestosoppa, aioli, nötköttsgryta …. Jag älskade att gå till henne på lunch när mina föräldrar inte hade lust att laga mat. Jag var den enda killen i skolan som gillade lunchmatsalen!
Hur ser ditt kök ut?
Mitt 15-kvadratmeter kök har nyligen renoverats, liksom resten av lägenheten. Jag skapade köket utifrån mina drömmar, med ett stort verkstadsfönster och en blandning av skandinaviska och industriella stilar. Det har en hel del ljusa trähyllor, parisiskt tunnelbanekakel på väggarna och svart betong på golvet.
Var handlar du?
Främst på marknaderna, inklusive Enfants Rouges, nära min bostad, och Bastille-marknaden. Eftersom Maison Plisson öppnades i mitt område, kan jag nu hitta en hel del delikatesser jag saknade förut, och de flesta av dem kommer från små franska producenter.
Hur skulle du beskriva din matlagningsstil?
Jag är mycket influerad av medelhavsmat (fisksoppor, saltade pastejer, ratatouille) men även traditionell fransk mat, liksom blanquette de veau, pot au feu och sjutimmarslamm.
Bästa matminne?
Provsmaka mat är min passion! Jag minns att jag åt en otrolig grillad fläsksmörgås med dragonsås i Borough Market i London.
Favoritrestaurang?
Om jag måste välja en enda, skulle jag säga Le Chateaubriand med kocken Inaki Aizpitarte.
Laga dessa spännande kockars favoritrecept
Jag är mycket influerad av medelhavsmat (fisksoppor, saltade pastejer, ratatouille) men även traditionell fransk mat, liksom blanquette de veau, pot au feu och sjutimmarslamm.
Bästa matminne?
Provsmaka mat är min passion! Jag minns att jag åt en otrolig grillad fläsksmörgås med dragonsås i Borough Market i London.
Favoritrestaurang?
Om jag måste välja en enda, skulle jag säga Le Chateaubriand med kocken Inaki Aizpitarte.
Laga dessa spännande kockars favoritrecept
Kock: Nahji Chu
Läge: Sydney, Australien
Yrke: Kock, krögare och ägare av den populära vietnamesiska restaurangkedjan Miss Chu
Hur blev du en foodie?
Om man har vuxit upp i Laos av vietnamesisk härkomst innebär det att man föds in i en matkultur. Min mor och mormor lärde mig allt jag kan om vietnamesisk matlagning och uppmuntrade mig att odla örter och grönsaker från fem års ålder. När jag var nio och kom till Australien, odlade vi allt vi behövde på bakgården till ett litet radhus i Richmond, Melbourne.
Hur ser ditt kök ut?
Det är ett ljust och öppet rum med alla ursprungliga detaljer intakta. Jag älskar storleken på köket, det är verkligen ovanligt att hitta något liknande i Sydney. Layouten är så bra – jag kan röra mig lätt, har nära till redskapen och vi umgås gärna här. Jag växte upp med vetskapen att köket är där festen är. Allt viktigt händer i köket.