Fråga experten: Hur skapar man en lyxig dukning på en liten budget?
Behöver du inspiration inför stundande festligheter? Läs då två experters bästa tips för hur man lyckas med den glamorösa bordsdukningen.
Kan små detaljer ge stor effekt, även när det kommer till bordsdukningen? Vi frågade Madeleine Asplund Klingstedt fån Norden & Klingstedt och David Andersen från Rosendahl, som här delar med sig sina bästa tips för hur man lyckas med den glamorösa dukningen på en liten budget.
Vad är en lyxig bordsdukning enligt dig?
David Andersen, vp för design, Rosendahl Design Group: “Lyxiga dukningar handlar om att göra något extra för dem som du ska bjuda på middag. Men extra betyder nödvändigtvis inte att du måste servera gourmetmat på dyrt porslin och duka upp på den finaste jacquardvävda duken, utan snarare att du som värd ska ha tänkt på alla små detaljer för att skämma bort dig själv och dina gäster. Detta kan du göra både med en bukett blommor som plockats i diket längs med vägen och en bunden bukett från den lokala blomsterhandeln.”
David Andersen, vp för design, Rosendahl Design Group: “Lyxiga dukningar handlar om att göra något extra för dem som du ska bjuda på middag. Men extra betyder nödvändigtvis inte att du måste servera gourmetmat på dyrt porslin och duka upp på den finaste jacquardvävda duken, utan snarare att du som värd ska ha tänkt på alla små detaljer för att skämma bort dig själv och dina gäster. Detta kan du göra både med en bukett blommor som plockats i diket längs med vägen och en bunden bukett från den lokala blomsterhandeln.”
Madeleine Asplund Klingstedt, inredare, Norden & Klingstedt: “En lyxig borddukning för mig är när man ser att den som dukat har ansträngt sig och att det ligger en tanke bakom alla val. Man ser att dukningen är enhetlig och att den har ett tema som antingen går i linje med maten, med säsongen eller med anledningen till varför man anordnar middagen.”
Tips! “En duk gör alltid en middag extra lyxig. Matcha den gärna med servetterna, eller ha dem i samma tyg men i en annan kulör. Många levande ljus på bordet är också lyxigt och bidrar till en mer intim känsla – tänk bara på att inte ha för höga ljusstakar då det blir svårt att se varandra över bordet.”
Tips! “En duk gör alltid en middag extra lyxig. Matcha den gärna med servetterna, eller ha dem i samma tyg men i en annan kulör. Många levande ljus på bordet är också lyxigt och bidrar till en mer intim känsla – tänk bara på att inte ha för höga ljusstakar då det blir svårt att se varandra över bordet.”
Vad ska man duka bordet med för att få den där glamorösa känslan?
Madeleine Asplund Klingstedt: “De fem ingredienser som behövs för att skapa en lyxig middagsdukning är:
1. Dekorationer (blommor, kvistar, citrusfrukter, stenar, och så vidare)
2. Tygduk
3. Tygservetter
4. Placeringskort
5. Levande ljus
Låt allt som pryder bordet gå i samma tema eller färg – förutom ljusen som jag i nästan alla lägen tycker ska vara klassiskt vita.”
David Andersen: “Jag uppnår en känsla av glamour i mina dukningar genom att använda produkter som ser vackra ut samtidigt som de fyller en funktion. På så sätt undviker jag ting som distraherar min dukning.”
Madeleine Asplund Klingstedt: “De fem ingredienser som behövs för att skapa en lyxig middagsdukning är:
1. Dekorationer (blommor, kvistar, citrusfrukter, stenar, och så vidare)
2. Tygduk
3. Tygservetter
4. Placeringskort
5. Levande ljus
Låt allt som pryder bordet gå i samma tema eller färg – förutom ljusen som jag i nästan alla lägen tycker ska vara klassiskt vita.”
David Andersen: “Jag uppnår en känsla av glamour i mina dukningar genom att använda produkter som ser vackra ut samtidigt som de fyller en funktion. På så sätt undviker jag ting som distraherar min dukning.”
Hur ska man duka bordet?
David Andersen: “Jag strävar alltid efter att göra mina dukningar så personliga som möjligt – du måste visa vad du vill säga med middagen och vad gästerna ska uppleva. Jag har därför ingen manual för hur ett bord ska dukas utan man ska helt enkelt använda det som man själv tycker passar stämningen och temat för middagen.”
David Andersen: “Jag strävar alltid efter att göra mina dukningar så personliga som möjligt – du måste visa vad du vill säga med middagen och vad gästerna ska uppleva. Jag har därför ingen manual för hur ett bord ska dukas utan man ska helt enkelt använda det som man själv tycker passar stämningen och temat för middagen.”
Madeleine Asplund Klingstedt: “Låt mitten av bordet vara den plats som du dekorerar. Blanda ljus med exempelvis kvistar eller små vaser med blommor, eller gör en traditionell dukning med en större bukett i mitten och ljus runtomkring. Ställ fram en tallrik till varmrätten och en till förrätten och placera ut bestick till varje måltid, placera servett och placeringskort ovanpå förrätts-tallrikarna, gärna med en dekoration ovanpå såsom en blomma, kotte eller snäcka (beroende på middagens tema och säsong). Placera ut alla glas som kommer användas framför tallriken, och mellan tallrik och glas lägger du avslutningsvis efterrättsbesticken.”
Vad ska man spara in på, och vad kan man faktiskt vara utan helt?
Madeleine Asplund Klingstedt: “En tygduk och ett par tygservetter kan du vara utan. Men spara inte in på dekorationer, det går alltid att dekorera helt gratis med hjälp av naturen. Plocka in granris på vintern, blommor under våren och sommaren och vackra röda löv på hösten.”
Madeleine Asplund Klingstedt: “En tygduk och ett par tygservetter kan du vara utan. Men spara inte in på dekorationer, det går alltid att dekorera helt gratis med hjälp av naturen. Plocka in granris på vintern, blommor under våren och sommaren och vackra röda löv på hösten.”
David Andersen: “När det kommer till bordsdukningar ska man tänka ‘less is more’. Jag ser alltid till att begränsa dekorationen på det fint uppdukade middagsbordet så att det tar inte bort fokus från huvudpunkten; nämligen att stämningen vid middagen ska vara lyckad. Men dekorationen är fortfarande en nödvändig del för att få en lyxig dukning, så jag vill att den samtidigt stödjer middagens tema.”
Tips! “Jag har bland annat använt de färgglada sångfåglarna från Kay Bojesen som placeringskort och skrivit gästernas namn på fåglarnas kroppar – ett färgstarkt alternativ till de traditionella vita placeringskorten.”
Tips! “Jag har bland annat använt de färgglada sångfåglarna från Kay Bojesen som placeringskort och skrivit gästernas namn på fåglarnas kroppar – ett färgstarkt alternativ till de traditionella vita placeringskorten.”
Har du tips på tre dekorationer som ser lyxiga ut men kostar lite att köpa/göra?
Madeleine Asplund Klingstedt:
“1. Blommor, kvistar och grenar –plocka från naturen eller handla i en blomsterhandel, få saker får en dukning att se mer lyxig ut än ett par blombuketter.
2. Dekorera med saker från matbutiken såsom kryddor, granatäpplen, kronärtskockor, pumpor, äpplen och citrusfrukter.
3. Köp fint färgat papper och gör placeringskort eller skriv namnen med en färgad penna på en kartongbit.”
Madeleine Asplund Klingstedt:
“1. Blommor, kvistar och grenar –plocka från naturen eller handla i en blomsterhandel, få saker får en dukning att se mer lyxig ut än ett par blombuketter.
2. Dekorera med saker från matbutiken såsom kryddor, granatäpplen, kronärtskockor, pumpor, äpplen och citrusfrukter.
3. Köp fint färgat papper och gör placeringskort eller skriv namnen med en färgad penna på en kartongbit.”
David Andersen:
“1. Gå ut i trädgården eller ta en promenad längs med vägen och plocka ihop en bukett till bordet – personlighet som skapas genom egna kreationer är en nödvändig del om man vill få till en lyxig och framgångsrik dukning.
2. Levande ljus skapar alltid en god stämning.
3. När du dukar ska du använda produkter där funktion och design går upp till en högre nivå.”
“1. Gå ut i trädgården eller ta en promenad längs med vägen och plocka ihop en bukett till bordet – personlighet som skapas genom egna kreationer är en nödvändig del om man vill få till en lyxig och framgångsrik dukning.
2. Levande ljus skapar alltid en god stämning.
3. När du dukar ska du använda produkter där funktion och design går upp till en högre nivå.”
Finns det andra saker runt om i hemmet som man kan använda för att duka bordet?
Madeleine Asplund Klingstedt: “Har du för få värmeljushållare kan du använda glas, koppar eller överblivet kakel som underlägg att ställa värmeljusen på. Bind fast några kvistar runt glasen med ett fint snöre eller tamp så får du ett helt nytt uttryck. Du kan även göra värmeljushållare av äpplen och pumpor nu på hösten. Låt dessutom gamla vinflaskor eller andra glasflaskor bli ljusstakar.”
Madeleine Asplund Klingstedt: “Har du för få värmeljushållare kan du använda glas, koppar eller överblivet kakel som underlägg att ställa värmeljusen på. Bind fast några kvistar runt glasen med ett fint snöre eller tamp så får du ett helt nytt uttryck. Du kan även göra värmeljushållare av äpplen och pumpor nu på hösten. Låt dessutom gamla vinflaskor eller andra glasflaskor bli ljusstakar.”
Vad är ditt allra bästa tips för den som vill bjuda in till en festlig middag på en liten budget?
Madeleine Asplund Klingstedt: “Dekorera bordet med saker som finns att plocka ute i naturen vid varje årstid – exempelvis nypon eller äpplen så här års. Matcha just detta med servetter i orange, lägg små kvistar på varje tallrik ovanpå servetten och sprid ut resten av nyponkvistarna i mitten av bordet, varva därefter dekorationerna med levande ljus. Gör placeringskort av den tjocka baksidan av ett kollegieblock och skriv dem med en orange penna som matchar nyponen – nu har du skapat en härlig dukning som är perfekt för årstiden.”
Madeleine Asplund Klingstedt: “Dekorera bordet med saker som finns att plocka ute i naturen vid varje årstid – exempelvis nypon eller äpplen så här års. Matcha just detta med servetter i orange, lägg små kvistar på varje tallrik ovanpå servetten och sprid ut resten av nyponkvistarna i mitten av bordet, varva därefter dekorationerna med levande ljus. Gör placeringskort av den tjocka baksidan av ett kollegieblock och skriv dem med en orange penna som matchar nyponen – nu har du skapat en härlig dukning som är perfekt för årstiden.”
David Andersen: “Mitt bästa tips för dig som kommer att vara värd för en middag är att tänka igenom dukningen noggrant så att du skapar en helhetsupplevelse. Du måste anstränga dig som värd så att dina gäster lämnar dig med en upplevelse av att ha blivit bortskämda under en hel kväll.”
BERÄTTA! Vad är ditt bästa tips för en lyckad middagsbjudning?
BERÄTTA! Vad är ditt bästa tips för en lyckad middagsbjudning?