Fråga experten: Bästa köksförvaringen för en tajt budget?
Förvaring är A och O, särskilt i köket. Men vilken typ av förvaring är snällast mot plånboken? Tjejerna Ordning och Reda svarar.
Amanda Strömberg
2 december 2021
Att få till praktisk förvaring i köket kan i sig kännas knepigt, men att dessutom göra det på en liten budget kan många gånger kännas som rent omöjligt. Men så behöver det inte alls vara. Vi har med hjälp av experterna Zo Brandmyr och Linda Persson på Tjejerna Ordning och Reda tagit reda på vad man ska tänka på för att få den bästa förvaringen i köket till ett billigt pris.
“Förvaringen är A och O – det ska inte ta tid att hitta det man vill ha i köket, det ska vara lättillgängligt och man ska kunna ha bra överblick. Undvik djupa skåp som sväljer dina prylar så du tappar kontrollen över dem, satsa istället på fullutdragslådor, det är det bästa att ha i ett kök. Du får maximal överblick och så är de även bäst ur ergonomisk synvinkel. Lådor är dock lite dyrare än skåp, men här är det återigen viktigt att tänka på funktionen. Vill man spara pengar kan man istället välja lite billigare köksluckor. I slutändan sparar det tid och energi om man redan från början har valt den förvaring som passar ens behov.”
Vilka material, om man tänker på förvaring, är bäst att ha i köket?
“Generellt säger man att man ska undvika plast i köket. 90% av alla plaster läcker nämligen hormonstörande ämnen när de kommer i kontakt med värme. Plast i melamin, PVC och svarta köksredskap tillhör de material som släpper ut mest kemikalier. Byt ut plasten och ersätt med produkter i rostfritt stål, glas, porslin eller trä.”
“Generellt säger man att man ska undvika plast i köket. 90% av alla plaster läcker nämligen hormonstörande ämnen när de kommer i kontakt med värme. Plast i melamin, PVC och svarta köksredskap tillhör de material som släpper ut mest kemikalier. Byt ut plasten och ersätt med produkter i rostfritt stål, glas, porslin eller trä.”
“Glasburkar är att rekommendera när man ska förvara maten både i kylskåpet och i skafferiet. Flytta gärna över mat som förpackas i plast till glasburkar när du kommer hem från mataffären. På så sätt läcker inte kemikalier från plasten ut i maten. Silverbestick bör förvaras lufttätt, torrt och på en mörk plats.”
Behöver du hjälp med inredning och förvaring i köket? Här finns experter med omdömen att lita på!
Vilken typ av förvaring ska man ha?
“Ur ekonomisk synpunkt är öppna förvaringslösningar det bästa. Det är bra mycket billigare att installera snygga hyllor, än att köpa dyra köksskåp. Nackdelen med dessa är dock att det blir svårare att hålla rent. Dammet lägger sig gärna på ytorna, så det gäller att planera smart; istället för att ha allt porslin framme, kan man ha finporslinet, vackra förvaringsburkar och glas/koppar som används ofta.”
“Ur ekonomisk synpunkt är öppna förvaringslösningar det bästa. Det är bra mycket billigare att installera snygga hyllor, än att köpa dyra köksskåp. Nackdelen med dessa är dock att det blir svårare att hålla rent. Dammet lägger sig gärna på ytorna, så det gäller att planera smart; istället för att ha allt porslin framme, kan man ha finporslinet, vackra förvaringsburkar och glas/koppar som används ofta.”
“En annan variant är upphängslösningar, där man kan hänga upp köksredskap, diskborstar, grytlappar, små kastruller, koppar, med mera. Förr var skafferier en obligatorisk del av köksinredningen men idag är det mer sällsynt och vi förespråkar i stället att matvarorna förvaras i lådor.”
Hur organiserar man de saker man redan har i köket?
“Börja med att tömma alla lådor och skåp. Kasta det som är sönder och som inte fyller någon funktion. Därefter ska du tänka på hur du använder ditt kök, vilket utrymme har du?Bakningsredskap ska placeras nära ugnen, kastruller och stekpannor nära spisen. Bestick, tallrikar och glas ska vara nära diskmaskinen eller diskbänken. Det du använder ofta ska du förvara lättillgängligt längst fram, och det du använder bara ibland får hamna längst bak i skåpet.”
“Börja med att tömma alla lådor och skåp. Kasta det som är sönder och som inte fyller någon funktion. Därefter ska du tänka på hur du använder ditt kök, vilket utrymme har du?Bakningsredskap ska placeras nära ugnen, kastruller och stekpannor nära spisen. Bestick, tallrikar och glas ska vara nära diskmaskinen eller diskbänken. Det du använder ofta ska du förvara lättillgängligt längst fram, och det du använder bara ibland får hamna längst bak i skåpet.”
“Ordna så att allt som ligger eller står i samma hylla hör ihop – alla glas tillsammans, koppar, tallrikar med mera. Investera i snygga glasburkar för att förvara mjöl, pasta och ris i. De kan du ha ståendes framme, vilket gör att du istället kan använda skåp och lådor till annat.
Skafferivaror kan placeras i utdragbara lådor, för en bättre överblick. Kastruller och stekpannor kan förvaras i hörnskåp med karusellhyllor, eller i speciallådor. Plastburkar är något som verkligen kan skapa kaos i kökslådorna, ett tips är att dela av en kökslåda på längden och förvara locken i samma låda som burkarna.”
Skafferivaror kan placeras i utdragbara lådor, för en bättre överblick. Kastruller och stekpannor kan förvaras i hörnskåp med karusellhyllor, eller i speciallådor. Plastburkar är något som verkligen kan skapa kaos i kökslådorna, ett tips är att dela av en kökslåda på längden och förvara locken i samma låda som burkarna.”
Knep för att börja rensa kontinuerligt?
“Kylskåp och frys bör man gå igenom en gång i veckan, resten av köket var tredje månad. Bestäm ett datum då du ska utföra detta och lägg in det i kalendern. Ett knep, för att det inte ska bli samma oordning en vecka efter det att du har fixat fint, är att du ska bestämma dig för att exempelvis varje söndag ta 15 minuter och strukturera om det som blivit tokigt under veckan. Det tar ett tag att lära sig tänka om, men för att inte tvingas börja om på ruta ett varje gång kan det vara bra att viga några minuter varje vecka för att återställa ordningen du lyckats skapa.”
“Kylskåp och frys bör man gå igenom en gång i veckan, resten av köket var tredje månad. Bestäm ett datum då du ska utföra detta och lägg in det i kalendern. Ett knep, för att det inte ska bli samma oordning en vecka efter det att du har fixat fint, är att du ska bestämma dig för att exempelvis varje söndag ta 15 minuter och strukturera om det som blivit tokigt under veckan. Det tar ett tag att lära sig tänka om, men för att inte tvingas börja om på ruta ett varje gång kan det vara bra att viga några minuter varje vecka för att återställa ordningen du lyckats skapa.”
Vad ska man spara, vad ska man slänga och vad ska man köpa nytt?
“Spara det som du vet att du använder ofta och som du har behov av. Förvara dessa saker på ett lättillgängligt ställe. Vissa saker använder vi, men kanske inte lika frekvent, och då behöver de inte vara lika lättillgängliga utan man kan förvara dem där det finns plats.”
“Spara det som du vet att du använder ofta och som du har behov av. Förvara dessa saker på ett lättillgängligt ställe. Vissa saker använder vi, men kanske inte lika frekvent, och då behöver de inte vara lika lättillgängliga utan man kan förvara dem där det finns plats.”
“Ställ alltid frågan: när använde jag detta senast, till vad använde jag det och hur ofta? Om du inte använt prylen på minst ett år är det troligt att du inte kommer använda den framöver heller, så då kan du slänga den. Att köpa nytt kan vara bra när sakerna du använder ofta är slitna – här är det viktigt att ha koll på sitt kök och se till att det är rensat, organiserat och strukturerat för att man ska förhindra att man köper på sig saker som man egentligen inte behöver.”
Hur sorterar och organiserar man kylskåpet bäst för att vara ekonomisk?
“I kylskåpet kan det vara bra att tänka på att förvara grönsaker och frukt längst ner för längsta hållbarhet. Se till att använda hyllorna så att var sak har sin plats, det blir på så sätt väldigt lättöverskådligt och du vet vad du har, vilket i sin tur innebär att du inte köper på dig mer i onödan. För att maximera hållbarheten och samtidigt spara pengar på varorna är det också viktigt att tänka på att tätförsluta pålägg genom att förvara dem i burkar.”
“I kylskåpet kan det vara bra att tänka på att förvara grönsaker och frukt längst ner för längsta hållbarhet. Se till att använda hyllorna så att var sak har sin plats, det blir på så sätt väldigt lättöverskådligt och du vet vad du har, vilket i sin tur innebär att du inte köper på dig mer i onödan. För att maximera hållbarheten och samtidigt spara pengar på varorna är det också viktigt att tänka på att tätförsluta pålägg genom att förvara dem i burkar.”
Hur förvarar man kryddorna bäst?
“Du förvarar dina kryddor allra bäst på en insats som du lägger i en utdragbar låda. I den kan du placera ut kryddorna i den ordning du använder dem eller rent av i bokstavsordning, vilket ger dig bra koll – du vet vad du har och vad som behöver fyllas på.”
“Du förvarar dina kryddor allra bäst på en insats som du lägger i en utdragbar låda. I den kan du placera ut kryddorna i den ordning du använder dem eller rent av i bokstavsordning, vilket ger dig bra koll – du vet vad du har och vad som behöver fyllas på.”
“Har man inte möjlighet att ha sina kryddor i en låda rekommenderar vi att använda ett vanligt skåp, typ högskåpen som brukar finnas bredvid spisen. Har du många olika kryddor kan det vara bra att strukturera dem utifrån hur ofta du använder dem. De kryddor du använder mer sällan får stå längst bak och de du använder ofta får stå längst fram. Om du har kryddor på påse, som du fyller på i glasburken efterhand, är det smidigt att köpa en liten förvaringslåda som du sätter i skåpet. Lådan ska vara lätt att plocka ut och ge en överskådlig bild över vad du har hemma. Om du väljer att strukturera på detta sätt, glöm inte att kolla i lådan innan du köper nya kryddor så de inte redan finns där.”
Liknande artiklar
Renovering & bygga om
Steg för steg: Så här renoverar du köket
Vägen till en lyckad köksrenovering, från designidé till byggnation och slutlig besiktning.
Läs artikeln
Mest läst
8 smarta kökslösningar du aldrig skulle kommit på själv – men vill ha!
Bli av med sladdar och skräpig post, få ordning i redskapslådan och maxa arbetsytan med dessa supersmarta idéer.
Läs artikeln
Renovering & bygga om
Modern snickeriglädje: 21 exempel på hur trä kan förhöja ditt kök
Välgjorda snickeriarbeten är som väl valda smycken till en outfit – en liten detalj kan skänka glans till hela rummet.
Läs artikeln
Förvaring
Hitta de hemliga utrymmena som gör ditt kök större
Du har mer plats än du tror! Utnyttja alla ytor i köket med någon av dessa 11 kvadrateffektiva idéer.
Läs artikeln
Renovering & bygga om
Flytta köket inom hemmet? Här är inspiration och en praktisk checklista
Längtar du efter ett större kök? Då kanske en köksflytt är aktuell snarare än att byta hem – här finns inspiration och råd om hur man gör.
Läs artikeln
Badrum
Så döljer du tvättmaskinen – 17 eleganta exempel
Tvättmaskinen och torktumlaren är inte det vackraste i hemmet. Här finns tips på hur du effektivt kan gömma dem,
Läs artikeln
Kök
25 geniala förvaringsidéer att pröva i ditt kök
Platsbyggda lådor, gömda arbetsytor och hemliga hyllor i köksön – här finns smarta tips som gör köket effektivare.
Läs artikeln
Kök
8 smarta sätt att göra köket i hyresrätten personligt
Här följer några enkla tips som gör att ditt hyrda kök känns som hemma, utan att spräcka budgeten eller irritera din hyresvärd.
Läs artikeln
Vardagsrum
Dela upp stora rum och möblera så du får mer plats
Det är svårt att möblera stora rum på ett effektivt sätt – inredningsexperten ger tips om hur du skapar nya ytor.
Läs artikeln
I ebogen 'Nyd dit køkken - 5 trin til nem orden og overblik' kommer du omkring hver eneste krog og hjørne i dit køkken. Lån den gratis på ereolen.dk