Vet du hur man får till den perfekta te-stunden?
Hur varmt ska vattnet vara? Löst te eller tepåse? Experterna från A.C. Perchs Tehandel och Tante T ger sina bästa svar.
De kyligare månaderna är här, och de gör oss sugna på att krypa ner i soffan med en varm filt och en mysig kopp te. Men vi dricker inte bara te för att hålla kroppen varm. Lägger du ner lite extra tid på detaljerna blir det också en stund av välbefinnande. Te-experten Stine Hincheldey Alwen, ägare av A.C. Perths Tehandel, och Henriette Irminger Sonne, chef för tebutiken Tante T, guidar här till den perfekta teupplevelsen.
Skapa lugna omgivningar
Då kaffe ofta symboliserar jobb och full fart, är det mer ro över te-drickandet. Det är i alla fall den känsla som A.C Perths Tehandel försöker skapa i deras tesalong, där de medvetet inte har WiFi. Stine Hincheldey Alwen rekommenderar att man försöker skapa en liknande känsla i hemmet. “Glöm bort alla obesvarade mejl, lägg undan telefonen och din Ipad, lyssna på mysig musik och var närvarande i samtalen när du dricker te med en god vän,” säger hon.
Då kaffe ofta symboliserar jobb och full fart, är det mer ro över te-drickandet. Det är i alla fall den känsla som A.C Perths Tehandel försöker skapa i deras tesalong, där de medvetet inte har WiFi. Stine Hincheldey Alwen rekommenderar att man försöker skapa en liknande känsla i hemmet. “Glöm bort alla obesvarade mejl, lägg undan telefonen och din Ipad, lyssna på mysig musik och var närvarande i samtalen när du dricker te med en god vän,” säger hon.
Bryggtid
Själva tebryggningen innehåller alltid den där väntetiden, där man står och väntar vid köksbänken samtidigt som vattnet drar till sig smaken från tebladen. Vi vill ju naturligtvis inte att teet ska bli för svagt eller för starkt, men Stine Hincheldey Alwen kan inte ge ett generellt råd för bryggtiden eftersom det beror helt på vilken typ av te det är – det är alltid bäst att fråga i tebutiken eller läsa på paketet. Henriette Irminger Sonne förklarar att örtte och rooiboste inte har någon maxtid, då de två olika typerna aldrig blir bittra i smaken. Det är dock många andra tesorter som blir det, och därför rekommenderar hon att man hellre ska låta teet dra för kort tid än för lång.
Själva tebryggningen innehåller alltid den där väntetiden, där man står och väntar vid köksbänken samtidigt som vattnet drar till sig smaken från tebladen. Vi vill ju naturligtvis inte att teet ska bli för svagt eller för starkt, men Stine Hincheldey Alwen kan inte ge ett generellt råd för bryggtiden eftersom det beror helt på vilken typ av te det är – det är alltid bäst att fråga i tebutiken eller läsa på paketet. Henriette Irminger Sonne förklarar att örtte och rooiboste inte har någon maxtid, då de två olika typerna aldrig blir bittra i smaken. Det är dock många andra tesorter som blir det, och därför rekommenderar hon att man hellre ska låta teet dra för kort tid än för lång.
Mörkare te till mörkare årstider
De mörkare tiderna påverkar vårt val av te. Stine Hincheldey Alwen rekommenderar nu de mer kraftiga te-typerna. “Årstiden kallar på de mörka, gärna svarta, teerna. Vi rekommenderar Assam-teer med mjölk, chai-blandningar eller vår egen Queens-blandning, som är en gammal husblandning gjord på Ceylon med smak av bergamott och krut,” säger hon.
De mörkare tiderna påverkar vårt val av te. Stine Hincheldey Alwen rekommenderar nu de mer kraftiga te-typerna. “Årstiden kallar på de mörka, gärna svarta, teerna. Vi rekommenderar Assam-teer med mjölk, chai-blandningar eller vår egen Queens-blandning, som är en gammal husblandning gjord på Ceylon med smak av bergamott och krut,” säger hon.
Löst te eller påsar?
Då vi först och främst är ett kaffedrickande folk, är det många av oss som är osäkra på vilket typ av te vi ska leta efter. “Vi rekommenderar att man alltid använder löst te, som får flyta fritt i kannan. Men vi är medvetna om att de flesta kanske inte har tid att göra te i kannor, och därför kan tepåsar också vara ett bra alternativ. De pyramidformade tepåsarna är oftast bättre än de traditionella varianterna då pyramiderna skapar bättre genomströmning för vattnet, och just det är viktigt för att få ett te av hög kvalitet”, säger Stine Hincheldey Alwen.
Då vi först och främst är ett kaffedrickande folk, är det många av oss som är osäkra på vilket typ av te vi ska leta efter. “Vi rekommenderar att man alltid använder löst te, som får flyta fritt i kannan. Men vi är medvetna om att de flesta kanske inte har tid att göra te i kannor, och därför kan tepåsar också vara ett bra alternativ. De pyramidformade tepåsarna är oftast bättre än de traditionella varianterna då pyramiderna skapar bättre genomströmning för vattnet, och just det är viktigt för att få ett te av hög kvalitet”, säger Stine Hincheldey Alwen.
Presentationen är viktig
Teexperterna rekommenderar att du serverar teet i en stilfull, tunn kopp. Gärna vit, så teets färg kommer till rätta. Det är också viktigt att servera den fint – helst på en bricka med en skål till tepåsen eller silen, och en liten kanna med mjölk vid sidan av. Tänd gärna också ljus och sätt på bra musik, rekommenderar Stine Hincheldey Alwen. Henriette Irminger Sonne håller med, men om teet ska serveras på ett fint kakbord föreslår hon att man ska använda en klassisk kopp med underfat.
Teexperterna rekommenderar att du serverar teet i en stilfull, tunn kopp. Gärna vit, så teets färg kommer till rätta. Det är också viktigt att servera den fint – helst på en bricka med en skål till tepåsen eller silen, och en liten kanna med mjölk vid sidan av. Tänd gärna också ljus och sätt på bra musik, rekommenderar Stine Hincheldey Alwen. Henriette Irminger Sonne håller med, men om teet ska serveras på ett fint kakbord föreslår hon att man ska använda en klassisk kopp med underfat.
Mjölk eller inte?
Det beror på vad det är för typ av te du ska dricka. Är det ett mörkt te med tannin är det gott med mjölk, förklarar Stine Hincheldey Alwen. Vita och gröna teer passar däremot inte så bra ihop med en skvätt mjölk. Dessutom rekommenderar Stine Hincheldey Alwan lite socker till Darjeeling te, då det kan ta bort lite av skarpheten och göra smaken mer rund. Om man gärna vill ha socker i teet säger Henriette Irminger Sonne att man ska använda rörsocker, då det oftast är av bättre kvalitet, och därmed smakar mer.
Det beror på vad det är för typ av te du ska dricka. Är det ett mörkt te med tannin är det gott med mjölk, förklarar Stine Hincheldey Alwen. Vita och gröna teer passar däremot inte så bra ihop med en skvätt mjölk. Dessutom rekommenderar Stine Hincheldey Alwan lite socker till Darjeeling te, då det kan ta bort lite av skarpheten och göra smaken mer rund. Om man gärna vill ha socker i teet säger Henriette Irminger Sonne att man ska använda rörsocker, då det oftast är av bättre kvalitet, och därmed smakar mer.
Den klassiska teupplevelsen
När vi tänker på en elegant teupplevelse är det svårt att inte föreställa sig bilder av den brittiska traditionen med Afternoon Tea, som fina hotell världen över försöker efterlikna och tar ordentligt betalt för att servera. Men du kan enkelt skapa en lika sofistikerad te-upplevelse i hemmet för endast en bråkdel av priset.
När vi tänker på en elegant teupplevelse är det svårt att inte föreställa sig bilder av den brittiska traditionen med Afternoon Tea, som fina hotell världen över försöker efterlikna och tar ordentligt betalt för att servera. Men du kan enkelt skapa en lika sofistikerad te-upplevelse i hemmet för endast en bråkdel av priset.
Lite sött vid sidan av
När det är dags för en kopp te och en bra pratstund är det också trevligt med lite sött vid sidan av. Här rekommenderar teexperten Stine Hincheldey en klassisk scone, utan choklad eller frukt. “De är spröda och enkla i smaken, vilket passar perfekt till en kopp te”, förklarar hon. Ska man dricka te till en riktig gräddtårta föreslår Henriette Irminger Sonne ett mörkt te, som ger bra kontrast till det söta.
När det är dags för en kopp te och en bra pratstund är det också trevligt med lite sött vid sidan av. Här rekommenderar teexperten Stine Hincheldey en klassisk scone, utan choklad eller frukt. “De är spröda och enkla i smaken, vilket passar perfekt till en kopp te”, förklarar hon. Ska man dricka te till en riktig gräddtårta föreslår Henriette Irminger Sonne ett mörkt te, som ger bra kontrast till det söta.
De viktiga dropparna
Utöver teblad är vatten den enda ingrediensen i en kopp te, och därför har det stor betydelse. Det ska vara färskt vatten i vattenkokaren, och om du brygger svart te är 100 grader perfekt. Om du brygger vitt eller grönt te ska vattnet gärna svalna lite innan du häller det över bladen.
Utöver teblad är vatten den enda ingrediensen i en kopp te, och därför har det stor betydelse. Det ska vara färskt vatten i vattenkokaren, och om du brygger svart te är 100 grader perfekt. Om du brygger vitt eller grönt te ska vattnet gärna svalna lite innan du häller det över bladen.
Men kaffet då?
För vissa är teet en sekundär dryck, som tillreds när det är kallt utomhus eller när kroppen har fått tillräckligt med koffein. Men några av alla dessa råd från experterna kan kanske inspirera dig till att göra te-upplevelsen till ett elegant andrum i vardagen.
BERÄTTA!
Hur serverar du ditt te?
För vissa är teet en sekundär dryck, som tillreds när det är kallt utomhus eller när kroppen har fått tillräckligt med koffein. Men några av alla dessa råd från experterna kan kanske inspirera dig till att göra te-upplevelsen till ett elegant andrum i vardagen.
BERÄTTA!
Hur serverar du ditt te?