saranorrman

Vad passar att odla ihop i lådan?

Sara Norrman
2 år sedanHej! Mina föräldrar håller på och bygger lådor på landet där de ska blanda grönsaker, örter och vackra blommor. Inspirationen är s.k. potager, köksträdgård på franska, och tanken är att det ska vara läckert för öga och gom. Men vilka kombinationer av blommor och grönt ska vi välja? Har ni erfarenhet av detta skulle det vara toppen med hjälp! Växtzonen är 3, på gränsen till 4.

Kommentar (1)

  • mariannese
    2 år sedan

    Först och främst ska man välja grönsaker man faktiskt tycker om att äta, inte bara för att de är snygga. Gillar man som jag bladgrönsaken mangold kan man välja sorter med olika färger på stjälkarna, t ex knallröda Rhubarb Chard och Feurio, eller Bright Lights med stjälkar i gult, rosa, orange och rött, så har man en dekorativ låda utan all planering. Sallat finns i alla färger och former. Jag brukar så varannan rad i olika färg, ljusgrön, mörkgrön, röd och rödprickig, omväxlande plocksallad och huvudsallad med och utan krusiga blad. Svartkålen Nero di Toscana har varit trendig i flera år nu och passar väldigt bra i mitten av en låda, en planta räcker, med orange kryddtagetes runt om, t ex Red Gem. Dekorativ i sig och kan användas i sallader och matlagning. I Impectas katalog på nätet www. impecta.se kan du läsa om 2000 frösorter med bilder. Kolla upp vilka sorter som fortfarande går att direktså och vilka som är bäst att köpa som färdig planta. Är ju inte värt att köpa en hel påse frön om man bara behöver en eller ett par plantor. Bönor kan man vänta med ända till juli. Rosenböna har lika fina orange blommor som luktärter. Kräver spaljé som kan köpas färdig i storlek som passar i pallkrage hos Rusta, Granngården, Plantagen m fl ställen.

    Sara Norrman thanked mariannese
Sverige
Skräddarsy min upplevelse genom att använda cookies

Genom att fortsätta använda vår hemsida eller app samtycker du till att Houzz-gruppen använder cookies och liknande teknologi för att förbättra vår produkt och service, ge mig relevant innehåll och göra min upplevelse personlig. Mer info.