16 praktiska köksidéer att sno från proffsen
Restaurangkök är både effektiva och funktionella. Här visar vi hur du kan använda de bästa lösningarna i ditt eget hem!
Har du någonsin smygkikat in i ett hektiskt restaurangkök? Det är en fuktig, rykande, klirrande och brummande upplevelse! Restaurangköket är nästan som ett slags produktionsband som spottar ut hundratals rätter varje dag, och det är viktigt att det pallar trycket. Men vad är hemligheten bakom restaurangernas “maskinrum”, och hur kan man implementera några av restaurangkökens bästa tricks i våra egna kök? Det visar vi här!
2. Öppna upp
För att göra det lättare att komma åt de mest använda sakerna är öppna hyllor ett måste i varje restaurangkök. Kladdiga fingrar går dåligt ihop med lådor och stängda skåp, och därför är det en bra idé att förvara de köksredskap som du använder allra mest på öppna hyllor. De är dessutom lättare att rengöra än djupa skåp och lådor, och så har du dina mest använda redskap inom räckhåll.
För att göra det lättare att komma åt de mest använda sakerna är öppna hyllor ett måste i varje restaurangkök. Kladdiga fingrar går dåligt ihop med lådor och stängda skåp, och därför är det en bra idé att förvara de köksredskap som du använder allra mest på öppna hyllor. De är dessutom lättare att rengöra än djupa skåp och lådor, och så har du dina mest använda redskap inom räckhåll.
3. Ett kök som står på egna ben
Har du någonsin flyttat på spisen och mötts av en fasansfull syn under den? På restauranger står spisarna ofta på låga ben, så att det är lätt att göra rent under dem. Det gör det enkelt att städa bort spillda matrester och annat skräp, och är en bra idé att stjäla till ditt eget kök.
Har du någonsin flyttat på spisen och mötts av en fasansfull syn under den? På restauranger står spisarna ofta på låga ben, så att det är lätt att göra rent under dem. Det gör det enkelt att städa bort spillda matrester och annat skräp, och är en bra idé att stjäla till ditt eget kök.
4. Helt och hållet rostfritt
Det finns en anledning till att offentliga kök är inredda i rostfritt stål, så att man kan ställa ner varma grytor utan att skada bänkskivan. Dessutom kan du knåda deg direkt på bänken utan att behöva en extra skiva när du bakar. Rostfritt stål är både hygieniskt och i det närmaste outslitligt, men en nackdel är att det kan vara dyrt. En annan är att knivar blir slöa om man använder dem direkt på bänken, så det är fortfarande bäst att använda skärbräda när man hackar saker. Vad gäller rengöring ska du komma ihåg att torka bänken ordentligt efter användning, gärna med ett rengöringsmedel som är avsett för rostfritt stål.
Det finns en anledning till att offentliga kök är inredda i rostfritt stål, så att man kan ställa ner varma grytor utan att skada bänkskivan. Dessutom kan du knåda deg direkt på bänken utan att behöva en extra skiva när du bakar. Rostfritt stål är både hygieniskt och i det närmaste outslitligt, men en nackdel är att det kan vara dyrt. En annan är att knivar blir slöa om man använder dem direkt på bänken, så det är fortfarande bäst att använda skärbräda när man hackar saker. Vad gäller rengöring ska du komma ihåg att torka bänken ordentligt efter användning, gärna med ett rengöringsmedel som är avsett för rostfritt stål.
5. Så praktiskt som möjligt
En bra idé att hämta från klassiska restaurangkök är den höga vattenkranen med en lång, flexibel slang. Kranen gör det lätt att skölja tallrikar, rengöra vasken och fylla stora grytor och skålar med vatten.
Här finns köksexperterna som gör drömmen till verklighet!
En bra idé att hämta från klassiska restaurangkök är den höga vattenkranen med en lång, flexibel slang. Kranen gör det lätt att skölja tallrikar, rengöra vasken och fylla stora grytor och skålar med vatten.
Här finns köksexperterna som gör drömmen till verklighet!
6. Bort med soporna
I ett restaurangkök är arbetsbänken ofta utrustad med små hål som leder ner till en stor sopbehållare. På det sättet får man snabbt bort matresterna utan att behöva öppna skåp eller lyfta upp lock med smutsiga fingrar – verkligen en smart idé, om du har plats på bänken. Det kan också bli en kul stylingdetalj, som på bilden ovan.
I ett restaurangkök är arbetsbänken ofta utrustad med små hål som leder ner till en stor sopbehållare. På det sättet får man snabbt bort matresterna utan att behöva öppna skåp eller lyfta upp lock med smutsiga fingrar – verkligen en smart idé, om du har plats på bänken. Det kan också bli en kul stylingdetalj, som på bilden ovan.
7. Använd bra skärbrädor
En skärbräda i trä har lång livslängd och hjälper dig att ha god hygien i köket. Man måste inte olja in den, men om du brukar göra det, undvik grönsaksoljor eftersom de kan härskna med tiden. Ikea säljer en bra mineralolja avsedd för skärbrädor. Kom också ihåg att använda olika skärbrädor för olika ändamål. En till kött, en till “illaluktande” varor som lök och vitlök, och en för söta saker som jordgubbar och choklad. Du kan till exempel markera dem med cirklar i olika färger, eller med en bokstav på sidan.
TIPS: Skär aldrig rått och tillagat kött på samma skärbräda, det är ohygieniskt. Dessutom ska skärbrädor som använts till rått kött, särskilt kyckling, genast rengöras i hett vatten och diskmedel.
En skärbräda i trä har lång livslängd och hjälper dig att ha god hygien i köket. Man måste inte olja in den, men om du brukar göra det, undvik grönsaksoljor eftersom de kan härskna med tiden. Ikea säljer en bra mineralolja avsedd för skärbrädor. Kom också ihåg att använda olika skärbrädor för olika ändamål. En till kött, en till “illaluktande” varor som lök och vitlök, och en för söta saker som jordgubbar och choklad. Du kan till exempel markera dem med cirklar i olika färger, eller med en bokstav på sidan.
TIPS: Skär aldrig rått och tillagat kött på samma skärbräda, det är ohygieniskt. Dessutom ska skärbrädor som använts till rått kött, särskilt kyckling, genast rengöras i hett vatten och diskmedel.
8. Satsa på en grythandske i silikon
Om du tar i en ugnsvarm form med en tunn kökshandduk kommer du nästan säkert att bränna dig, och många grytlappar håller helt enkelt inte måttet. Trä istället in fingrarna i ett par silikonhandskar som går upp till handleden. Det är ju nämligen inte bara formarna och grytorna som är varma: oljestänk och fettstänk, het ånga och ugnens insida är lika problematiskt att komma nära. Handskar med fingrar är mer fingerfärdiga än grytlappar, och silikon kan tåla temperaturer på upp till 260-300 grader.
Tips: Håll aldrig i en varm gryta med en fuktig trasa, eftersom värmen snabbt går igenom den.
Om du tar i en ugnsvarm form med en tunn kökshandduk kommer du nästan säkert att bränna dig, och många grytlappar håller helt enkelt inte måttet. Trä istället in fingrarna i ett par silikonhandskar som går upp till handleden. Det är ju nämligen inte bara formarna och grytorna som är varma: oljestänk och fettstänk, het ånga och ugnens insida är lika problematiskt att komma nära. Handskar med fingrar är mer fingerfärdiga än grytlappar, och silikon kan tåla temperaturer på upp till 260-300 grader.
Tips: Håll aldrig i en varm gryta med en fuktig trasa, eftersom värmen snabbt går igenom den.
9. Spara pengar
Många köksmaskiner i privathem har plastdelar och svagare motorer än de i restaurangkök, vilket betyder att de underpresterar och inte håller särskilt länge. Det gäller att prioritera – om du bara gör pasta själv ett par gånger om året, skaffa då en billig pastamaskin, och lägg sparpengarna på en annan, riktigt bra maskin som du använder nästan dagligen. Gå en runda i närmaste butik för köksmaskiner, eller titta runt på olika auktioner som specialiserar sig på begagnade köksredskap och maskiner.
Se fler vackra kök i vårt stora bildarkiv
Många köksmaskiner i privathem har plastdelar och svagare motorer än de i restaurangkök, vilket betyder att de underpresterar och inte håller särskilt länge. Det gäller att prioritera – om du bara gör pasta själv ett par gånger om året, skaffa då en billig pastamaskin, och lägg sparpengarna på en annan, riktigt bra maskin som du använder nästan dagligen. Gå en runda i närmaste butik för köksmaskiner, eller titta runt på olika auktioner som specialiserar sig på begagnade köksredskap och maskiner.
Se fler vackra kök i vårt stora bildarkiv
10. Var effektiv
En restaurangs “batterie de cuisine” är ett urval av köksgrejer som är kockens viktigaste arbetsredskap. Effektivitet har en enorm betydelse för proffskockar, så pannor som kan flyttas från spis till ugn med värmebeständiga handtag är ett måste. Högkvalitativ aluminium eller gjutjärn är mest använt. Koppar får också grönt ljus av många erfarna kockar: värmen fördelas jämnt, och matresterna släpper lätt vid rengöring. Kopparkastruller för matlagning är alltid fodrade i rostfritt stål, men en kopparbunke att till exempel vispa äggvita i är ofodrad. Använd inte en ofodrad kopparbunke till varmt innehåll.
En restaurangs “batterie de cuisine” är ett urval av köksgrejer som är kockens viktigaste arbetsredskap. Effektivitet har en enorm betydelse för proffskockar, så pannor som kan flyttas från spis till ugn med värmebeständiga handtag är ett måste. Högkvalitativ aluminium eller gjutjärn är mest använt. Koppar får också grönt ljus av många erfarna kockar: värmen fördelas jämnt, och matresterna släpper lätt vid rengöring. Kopparkastruller för matlagning är alltid fodrade i rostfritt stål, men en kopparbunke att till exempel vispa äggvita i är ofodrad. Använd inte en ofodrad kopparbunke till varmt innehåll.
11. Var snäll mot dina fötter
Det är väldigt viktigt att köksgolvet är både halkfritt och lätt att rengöra. I privata hem lever golv av kork och linoleum upp till dessa krav, samtidigt som de är stötabsorberande. Om du föredrar hårdare golvmaterial så kan du förebygga trötta fötter med ett par bra skor. De flesta restauranger kräver att personalen går med täckta skor, då varma vätskor och tappade knivar inte går så bra ihop med bara fötter!
Tips: Varför går många kockar i träskor? Det beror på att de stödjer foten, lägger till ett par centimeter på höjden och är lätta att ta av. Överväg att investera i ett par ortopediska skor om du tillbringar mycket tid i köket.
Det är väldigt viktigt att köksgolvet är både halkfritt och lätt att rengöra. I privata hem lever golv av kork och linoleum upp till dessa krav, samtidigt som de är stötabsorberande. Om du föredrar hårdare golvmaterial så kan du förebygga trötta fötter med ett par bra skor. De flesta restauranger kräver att personalen går med täckta skor, då varma vätskor och tappade knivar inte går så bra ihop med bara fötter!
Tips: Varför går många kockar i träskor? Det beror på att de stödjer foten, lägger till ett par centimeter på höjden och är lätta att ta av. Överväg att investera i ett par ortopediska skor om du tillbringar mycket tid i köket.
12. Lär dig skära säkert
Tappar du också hakan när tv-kockarna skär grönsaker med blixtens hastighet? Det handlar inte bara om att briljera – bra knivkontroll främjar nämligen både effektivitet och säkerhet. En del matlagningsskolor erbjuder speciella skärlektioner, och dessutom finns det online-kurser. Sedan är det bara att gå loss med hackandet!
LÄS MER: 8 vanliga fel som gör köket otrivsamt
Tappar du också hakan när tv-kockarna skär grönsaker med blixtens hastighet? Det handlar inte bara om att briljera – bra knivkontroll främjar nämligen både effektivitet och säkerhet. En del matlagningsskolor erbjuder speciella skärlektioner, och dessutom finns det online-kurser. Sedan är det bara att gå loss med hackandet!
LÄS MER: 8 vanliga fel som gör köket otrivsamt
13. Förbered dig
En viktig del av matlagningen i ett professionellt kök är “mise en place”, vilket direktöversatt betyder “allt på plats”. Konceptet går ut på att man gör färdig varje ingrediens innan man börjar med tillagningen. På det här sättet slipper du göra upprepade turer till kylskåpet när det är bråttom. Använd den här tekniken när du ger dig in på mer avancerade kulinariska äventyr – det spar både tid och energi.
En viktig del av matlagningen i ett professionellt kök är “mise en place”, vilket direktöversatt betyder “allt på plats”. Konceptet går ut på att man gör färdig varje ingrediens innan man börjar med tillagningen. På det här sättet slipper du göra upprepade turer till kylskåpet när det är bråttom. Använd den här tekniken när du ger dig in på mer avancerade kulinariska äventyr – det spar både tid och energi.
14. Koll på hygienen
Matlagning kräver fingertoppskänsla, eftersom du använder händerna mycket. Men matrester på fingrarna kan också betyda att det bildas bakterier i köket. Kom därför ihåg att tvätta händerna mellan varje moment – särskilt när du hanterar kött och fisk. Antibakteriella köksdukar är bra att ha inom räckhåll. Många restauranger har separata hoar för handtvätt och använder ofta handtork för fingrarna, men pappershanddukar fungerar bra i ett privathem. Kom ihåg att ta av dig dina smycken när du lagar mat, eftersom ingrodda matrester är himlariket för bakterier och dessutom förstör dina juveler.
Matlagning kräver fingertoppskänsla, eftersom du använder händerna mycket. Men matrester på fingrarna kan också betyda att det bildas bakterier i köket. Kom därför ihåg att tvätta händerna mellan varje moment – särskilt när du hanterar kött och fisk. Antibakteriella köksdukar är bra att ha inom räckhåll. Många restauranger har separata hoar för handtvätt och använder ofta handtork för fingrarna, men pappershanddukar fungerar bra i ett privathem. Kom ihåg att ta av dig dina smycken när du lagar mat, eftersom ingrodda matrester är himlariket för bakterier och dessutom förstör dina juveler.
15. Nedkylning
Reglerna för mathantering när det gäller temperaturkontrollen i offentliga kylrum och kylskåp kan fylla en hel roman. Strategierna för matvarorna i hemmet är dock ganska enkla: Se till att kylskåpet håller 5 grader eller under, och att det inte öppnas mer än nödvändigt. Varm mat ska kylas ner så snabbt som möjligt, råa födoämnen ska förvaras separerade från tillagade, och nerkyld mat bör alltid förslutas.
Reglerna för mathantering när det gäller temperaturkontrollen i offentliga kylrum och kylskåp kan fylla en hel roman. Strategierna för matvarorna i hemmet är dock ganska enkla: Se till att kylskåpet håller 5 grader eller under, och att det inte öppnas mer än nödvändigt. Varm mat ska kylas ner så snabbt som möjligt, råa födoämnen ska förvaras separerade från tillagade, och nerkyld mat bör alltid förslutas.
16. Prioritera första hjälpen
Olyckor i köket förekommer med jämna mellanrum, och de vanligaste resulterar i brännmärken och skärsår. Ha en första hjälpen-låda inom räckhåll, och se till att den är fylld med sterila kompresser, tryckbandage och stora plåster.
Tips: Kockar använder blåa plåster, så att det är lättare att upptäcka dem om de ramlar ner i maten.
BERÄTTA! Har du matlagnings- eller inredningstips som gör livet lättare i köket?
Olyckor i köket förekommer med jämna mellanrum, och de vanligaste resulterar i brännmärken och skärsår. Ha en första hjälpen-låda inom räckhåll, och se till att den är fylld med sterila kompresser, tryckbandage och stora plåster.
Tips: Kockar använder blåa plåster, så att det är lättare att upptäcka dem om de ramlar ner i maten.
BERÄTTA! Har du matlagnings- eller inredningstips som gör livet lättare i köket?
Köket i en restaurang är inrett för att flera kockar ska kunna arbeta tillsammans utan att vara i vägen för varandra. Det är också något man bör tänka på i ett privat kök, särskilt om ni ofta är flera som lagar mat tillsammans. Det är en fördel att kunna röra sig fritt mellan de olika stationerna i köket för att slippa krocka när man bär på varma, tunga eller skarpa saker. Gången i köket bör vara minst 105 centimeter bred, men om du har extra plats är den ideala bredden 140 centimeter.
Tips: Inred ditt eget kök som man gör i restaurangbranschen, där köken har en lång, praktisk arbetsbänk.