cajsacarlson

Vad ska jag tänka på vid val av väggfärg?

Cajsa Carlson
31 Oktober 2016

Hej! Jag ska måla om väggarna i min långsmala hall hemma och hade tänkt mig en grå nyans likt den på bilden, men är rädd att det kan bli för mörkt - det finns inget naturligt ljus. Jag har hört att det finns en hel del saker att tänka på när man väljer färg, som att färgen kan se flera nyanser mörkare ut när man väl får upp den på väggen. Har ni några tips jag inte får missa?


Maja · Mer info

Kommentarer (11)

 • Inredningsälskaren

  Jag har hört att färgen blir två nyanser mörkare på väggen, så mitt tips är att köpa en provburk först och måla på ett utvalt område!

 • Cajsa Carlson

  Bra tips! Jag tänkte liksom att jag inte skulle behöva det eftersom grått är ett säkert kort, men det är nog bäst att ta det säkra före det osäkra, så att det inte bli nermörkt..!

 • mariannese

  En blank väggfärg gör sig väl ljusare än en helmatt? Inte för att jag har någon erfarenhet, grubblar sen länge på om jag ska måla tapeten i vardagsrummet i grått. Grått kan ju ha många nyanser.

 • PRO
  Mapiful

  Detta följer vi, känns som ett rimligt tips att köra en provburk och testa!

 • PRO
  EJ Interior

  Provmåla alltid först! Sen är det ju galet snyggt med mörka färger och rum, har jobbat med många kunder där både tak och väggar är målade i samma mörka nyans, det är riktigt fint. Tänk på att gäller att jobba rätt med belysningen i mörka rum, mörka väggar äter ljus.

  Tänk också på att grått kan dra åt massa håll, det kan kännas lila, grönt, gult etc. så därför är det alltid bra att provmåla en liten yta för att se hur färgen ser ut hemma hos dig.

  Ett till tips; när du väl målar passa på att måla lister och eventuellt element i samma kulör, det ger en väldigt snygg och lyxig effekt. Och element är ju aldrig snygga. :-)

 • Cajsa Carlson

  Åh, hade inte tänkt på att måla elementet, det skulle kunna bli jättefint! Behöver jag specialfärg för det? Tänker mig kanske lite mörkt gråblått nu...

 • PRO
  Vasa Interiör

  Hej Cajsa

  Du kan måla elementen med snickerifärg. 2 strykningar behövs.

  Lycka till.

 • PRO
  Vasa Interiör

  Och absolut ska du måla med en så matt färg som möjligt på väggarna. Mycket snyggt. Alcro har en färg som heter Pashmina. Tvättbar och stryktålig. Lite dyrare men värt pengarna.

 • PRO
  EJ Interior

  Jag brukar använda lackfärg till elementen det verkar bli mer hållbart då samt så har jag hört att värmen kan isoleras om väggfärg används. Vet dock inte om det stämmer.

 • PRO
  whatdecoratesmyday

  Det viktigaste är att provmåla flera olika kulörer då olika färger upplevs olika i olika ljus.

 • Cajsa Carlson

  Tack alla! Ska definitivt testa några olika färger, och se till att kolla hur de blir i olika ljus.

Sverige
Skräddarsy min upplevelse genom att använda cookies

Genom att fortsätta använda vår hemsida eller app samtycker du till att Houzz-gruppen använder cookies och liknande teknologi för att förbättra vår produkt och service, ge mig relevant innehåll och göra min upplevelse personlig. Mer info.