Houzz spanar: Det kommer vi köpa till köket de närmaste åren
Internationell Houzz-enkät avslöjar det hetaste bänkmaterialet, en gryende färgtrend, och läsarnas hemliga köksdrömmar.
Hur ser morgondagens kök ut? De som sitter inne med svaren är köksrenoverarna själva. Mot den bakgrunden frågade vi hemägare i elva länder – USA, Kanada, Storbritannien, Irland, Frankrike, Tyskland, Italien, Ryssland, Spanien, Sverige och Danmark – i en serie diskussioner, enkäter och intervjuer hur de tänkte kring köksprojekt som de redan har genomfört, är mitt uppe i eller tänker påbörja de kommande tre månaderna.
Houzz-data visar att 41 % av boende som gör om sina kök är mellan 16 och 30 år. Av de nästan 9 000 personer som svarade på Houzz enkät hade 85 % haft projekt i eller byggt om köket under 2015 och resten planerade att sätta igång i början av 2016. Det betyder att deras val av layout, material, förvaring och detaljer ger en bra uppfattning om trenderna några år framåt i tiden.
Houzz-data visar att 41 % av boende som gör om sina kök är mellan 16 och 30 år. Av de nästan 9 000 personer som svarade på Houzz enkät hade 85 % haft projekt i eller byggt om köket under 2015 och resten planerade att sätta igång i början av 2016. Det betyder att deras val av layout, material, förvaring och detaljer ger en bra uppfattning om trenderna några år framåt i tiden.
Älskad U-form
Standarden på skåp och vitvaror dikteras av vilken upplevelse man vill ha ut av att jobba i köket. Det är en fråga om smak och beror ofta på den ursprungliga layouten i köket och hur mycket tid och pengar man vill lägga på förändringar.
I USA, Kanada, Storbritannien och Tyskland är det U-formade köket (som ses på bilden) mest populärt enligt enkäten. I Storbritannien säger designern Conrad Hendrick på LWK Kitchens att historien spelar roll i utformningen av kök. ”Om man inte är beredd att bygga om helt dikterar den existerande arkitekturen ofta hur layouten blir”, säger han. ”Och eftersom georgiansk, viktoriansk och edwardiansk arkitektur fortfarande präglar många moderna hem, fortsätter ju de stilarna att påverka våra nya kök, och den U-formade layouten lever kvar.”
Även bortsett från det historiska arvet, säger Conrad Hendrick att många föredrar U-formen eftersom den ger generös arbetsyta och bra förvaringskapacitet. ”De köken är också väldigt effektiva och enkla att arbeta i eftersom det bara behövs ett par steg för att flytta sig mellan de olika delarna av köket”, säger han.
Standarden på skåp och vitvaror dikteras av vilken upplevelse man vill ha ut av att jobba i köket. Det är en fråga om smak och beror ofta på den ursprungliga layouten i köket och hur mycket tid och pengar man vill lägga på förändringar.
I USA, Kanada, Storbritannien och Tyskland är det U-formade köket (som ses på bilden) mest populärt enligt enkäten. I Storbritannien säger designern Conrad Hendrick på LWK Kitchens att historien spelar roll i utformningen av kök. ”Om man inte är beredd att bygga om helt dikterar den existerande arkitekturen ofta hur layouten blir”, säger han. ”Och eftersom georgiansk, viktoriansk och edwardiansk arkitektur fortfarande präglar många moderna hem, fortsätter ju de stilarna att påverka våra nya kök, och den U-formade layouten lever kvar.”
Även bortsett från det historiska arvet, säger Conrad Hendrick att många föredrar U-formen eftersom den ger generös arbetsyta och bra förvaringskapacitet. ”De köken är också väldigt effektiva och enkla att arbeta i eftersom det bara behövs ett par steg för att flytta sig mellan de olika delarna av köket”, säger han.
Den L-formade kökslayouten vinner stort i alla andra länder utom Danmark, där nästan en tredjedel vill ha ett korridorkök.
I Ryssland, där en majoritet av de boende väljer ett L-format kök (som på bilden), säger inredningsdesigner Andrey Maksimov- Pavlychev att arvet efter trångboddheten har mycket att göra med det valet och antagligen kommer att förbli så i framtiden.
”Ryssarna har alltid bott i små lägenheter, så de är vana vid att köket inte får ta för stor plats”, säger han. “Den här layouten har gjort oss vana vid att begränsa köksutrustningen på en mycket liten yta. Även om folk flyttar till större lägenheter, gör minnet av trångboddheten att man väljer en fyrkantig form på köket även om man skulle ha råd med helt andra lösningar.”
I Ryssland, där en majoritet av de boende väljer ett L-format kök (som på bilden), säger inredningsdesigner Andrey Maksimov- Pavlychev att arvet efter trångboddheten har mycket att göra med det valet och antagligen kommer att förbli så i framtiden.
”Ryssarna har alltid bott i små lägenheter, så de är vana vid att köket inte får ta för stor plats”, säger han. “Den här layouten har gjort oss vana vid att begränsa köksutrustningen på en mycket liten yta. Även om folk flyttar till större lägenheter, gör minnet av trångboddheten att man väljer en fyrkantig form på köket även om man skulle ha råd med helt andra lösningar.”
Nya idéer
Trots att Japan inte deltog i enkäten som genomfördes online i oktober och november 2015, kontaktade vi Toshiyuki Imai, chef på japanska köksdesignfirman Kitchen House‘s showroom. Han berättar att en av de populäraste kökslayouterna i Japan är något som liknar ett öppet korridorkök där köksbänken och matbordet kan sättas ihop till en funktion.
”Det är effektivt för det gör det enkelt att portionera ut maten från kök till matbord, medan det fortfarande är möjligt att ändra köksbordet beroende på hur många gäster man har”, säger Toshiyuki Imai.
Och inredningsarkitekterna följer upp med nya tolkningar av det traditionella japanska köket. Kitchen House lanserade nyligen kombinationen köksö och matplats, som syns här i samarbete med arkitekten Kengo Kuma. Det kombinerar modern design och teknologi med ”primitiva material som limmad laminerad bambuboard, svart järn och formgjuten aluminium”, säger Toshiyuki Imai.
Trots att Japan inte deltog i enkäten som genomfördes online i oktober och november 2015, kontaktade vi Toshiyuki Imai, chef på japanska köksdesignfirman Kitchen House‘s showroom. Han berättar att en av de populäraste kökslayouterna i Japan är något som liknar ett öppet korridorkök där köksbänken och matbordet kan sättas ihop till en funktion.
”Det är effektivt för det gör det enkelt att portionera ut maten från kök till matbord, medan det fortfarande är möjligt att ändra köksbordet beroende på hur många gäster man har”, säger Toshiyuki Imai.
Och inredningsarkitekterna följer upp med nya tolkningar av det traditionella japanska köket. Kitchen House lanserade nyligen kombinationen köksö och matplats, som syns här i samarbete med arkitekten Kengo Kuma. Det kombinerar modern design och teknologi med ”primitiva material som limmad laminerad bambuboard, svart järn och formgjuten aluminium”, säger Toshiyuki Imai.
Porslin och kvarts kommer starkt
Nya bänkskivor står överst på mångas önskelista för köket. Granit är fortfarande populärt för att det är vackert, trots att det är svårskött. Men andra material börjar öka i intresse. George Lisac, ägare till Kerrock Countertops i Union City, Kalifornien märker en stor ökning i efterfrågan på kvartsskivor. De består av 97 % krossad kvarts blandat med 3 % harts för att få ett icke-poröst material som inte behöver ytbehandlas som granit. Det är det mest populära bänkmaterialet i USA efter granit och i Kanada, Irland, Spanien och Australien toppar det listan.
Men alla gillar inte materialet. Ken Burghardt, ägaren till Domicile San Francisco säger att han redan har rivit ut och bytt bänkar gjorda av kvarts som han installerade för några år sedan. ”Folk är inte nöjda med dem”, säger han. ”Många verkar besvikna på den matta finishen. Ytan visar fingeravtryck och ser lite smutsig ut, till skillnad från polerade ytor”.
Istället har Neolith, ett porslinsmaterial från Spanien, här syns likheten med Calacattamarmor, gjort sitt intåg i kundernas kök på sista tiden. “Det blir inga skrapmärken, brännmärken eller fläckar”, säger Ken Burghardt.
Nya bänkskivor står överst på mångas önskelista för köket. Granit är fortfarande populärt för att det är vackert, trots att det är svårskött. Men andra material börjar öka i intresse. George Lisac, ägare till Kerrock Countertops i Union City, Kalifornien märker en stor ökning i efterfrågan på kvartsskivor. De består av 97 % krossad kvarts blandat med 3 % harts för att få ett icke-poröst material som inte behöver ytbehandlas som granit. Det är det mest populära bänkmaterialet i USA efter granit och i Kanada, Irland, Spanien och Australien toppar det listan.
Men alla gillar inte materialet. Ken Burghardt, ägaren till Domicile San Francisco säger att han redan har rivit ut och bytt bänkar gjorda av kvarts som han installerade för några år sedan. ”Folk är inte nöjda med dem”, säger han. ”Många verkar besvikna på den matta finishen. Ytan visar fingeravtryck och ser lite smutsig ut, till skillnad från polerade ytor”.
Istället har Neolith, ett porslinsmaterial från Spanien, här syns likheten med Calacattamarmor, gjort sitt intåg i kundernas kök på sista tiden. “Det blir inga skrapmärken, brännmärken eller fläckar”, säger Ken Burghardt.
För att demonstrera i sitt showroom brukar Ken Burghardt skrapa Neolith-ytan med en skruvmejsel tills det slår gnistor. ”Det syns inte ett märke”, säger han. Sen sätter han en gasbrännare intill skivan. ”Jag bränner av en crème brulée och sen riktar jag lågan mot skivan och håller kvar den där. Inga skador eller missfärgningar. Häll ut rödvin, het olja eller blåbär utan att något händer. Och javisst, hela mitt lager är slutsålt.”
I Japan verkar artificiell sten vara på väg ut för att lämna plats för material som kvarts och keramiska material. ”Det hetaste nästa år är hållbar keramikpanel, som visas här, som utvecklades för att användas exteriört”, säger Toshiyuki Imai. Rostfritt stål är också ett populärt material för bänkskivor i Japan. I en mindre Houzz Japan undersökning, var rostfritt det populäraste bänkmaterialet. ”Folk verkar välja stål för att skapa en cool och hård image i köket och inte enbart för dess hållbarhet och värmetålighet”, säger Toshiyuki Imai.
Framtidens guldkant
När man väl har klarat av basvalen i köket – skåp, bänkskivor, kranar, avlopp, diskho, belysning, köksapparater och färgval – börjar många titta efter det lilla extra, om budgeten tillåter, som ger livet i köket lite guldkant. I framtidens kök kan man förvänta sig extra skafferiutrymme, köksöar och en bar att äta frukost vid. Men räkna med en del överraskningar, beroende på vilket land du kommer ifrån.
En diskussion i Houzz nyligen som handlade om önskemål om köksförbättringar satte fokus på några efterlängtade funktioner. Spishäll med induktion som inte finns överallt, laddningsstationer för elektronik, infällbara eldosor, dammsugarsystem infällt i golvsockeln, inbyggda stationer för hund-och kattmat, ugnar som man öppnar från sidan, som på bilden, och lådor i stället för hyllor nederst i köksskåpen är några av de vanligaste önskemålen.
Men några otraditionella köksattiraljer kom också på förslag. ”En sexig man som diskar, lagar mat och bär ut soporna”, önskade Houzzläsaren Brandi Nash Hicks.
Husägaren Sarah Haubert hade en uppfinningsrik idé. I hennes platsbyggda nya hus monterade hon köksfläktens motor på utsidan av huset. ”Nu kan jag laga mat med köksfläkten på högsta och det är förvånansvärt tyst”, säger hon. ”Det här har visat sig vara bland det bästa vi gjorde i huset”, säger hon.
När man väl har klarat av basvalen i köket – skåp, bänkskivor, kranar, avlopp, diskho, belysning, köksapparater och färgval – börjar många titta efter det lilla extra, om budgeten tillåter, som ger livet i köket lite guldkant. I framtidens kök kan man förvänta sig extra skafferiutrymme, köksöar och en bar att äta frukost vid. Men räkna med en del överraskningar, beroende på vilket land du kommer ifrån.
En diskussion i Houzz nyligen som handlade om önskemål om köksförbättringar satte fokus på några efterlängtade funktioner. Spishäll med induktion som inte finns överallt, laddningsstationer för elektronik, infällbara eldosor, dammsugarsystem infällt i golvsockeln, inbyggda stationer för hund-och kattmat, ugnar som man öppnar från sidan, som på bilden, och lådor i stället för hyllor nederst i köksskåpen är några av de vanligaste önskemålen.
Men några otraditionella köksattiraljer kom också på förslag. ”En sexig man som diskar, lagar mat och bär ut soporna”, önskade Houzzläsaren Brandi Nash Hicks.
Husägaren Sarah Haubert hade en uppfinningsrik idé. I hennes platsbyggda nya hus monterade hon köksfläktens motor på utsidan av huset. ”Nu kan jag laga mat med köksfläkten på högsta och det är förvånansvärt tyst”, säger hon. ”Det här har visat sig vara bland det bästa vi gjorde i huset”, säger hon.
Köksfläktar
I många länder läggs det stor vikt vid köksfläktar, som har förbättrats i styrka och utseende på sista tiden, enligt den spanske arkitekten Oskar Velez. “De bästa festerna slutar alltid i köket”, säger han. ”Många tycker det är störande med matos, men nuförtiden finns det ju mycket effektiva och snyggt designade köksfläktar, en del inbyggda i taket. Så matos behöver inte längre vara ett problem om man inte har en diet enbart bestående av stekt och friterad mat”. Oskar Velez designade huset som visas här, med en inbyggd köksfläkt.
I många länder läggs det stor vikt vid köksfläktar, som har förbättrats i styrka och utseende på sista tiden, enligt den spanske arkitekten Oskar Velez. “De bästa festerna slutar alltid i köket”, säger han. ”Många tycker det är störande med matos, men nuförtiden finns det ju mycket effektiva och snyggt designade köksfläktar, en del inbyggda i taket. Så matos behöver inte längre vara ett problem om man inte har en diet enbart bestående av stekt och friterad mat”. Oskar Velez designade huset som visas här, med en inbyggd köksfläkt.
Vedeldade spisar
Stig in i ett kök i Sverige, Storbritannien och Irland – länder kända för långa kyliga väderperioder – och du kan ibland hitta en sprakande vedspis, som den här i ett kök i Dublin.
”I tider av höjda elräkningar tittar folk i UK och Irland alltmer på vedspisar, eftersom det är billigare än gas och el”, säger Londondesignern Conrad Hendrick på LWK Kitchens.”Somliga typer av vedspisar är berättigade till lägre energiskatt enligt Renewable Heat Incentive, RHI. Gjutjärnsspisar håller värmen länge, vilket är viktigt under de kalla vinternätterna då vi alla vill hålla oss varma. Men förenat med funktionalitet och energisparande fördelar är vedspisarna populära som vackra föremål i kök och vardagsrum. De skapar ett tilltalande inslag och ger en varmt välkomnande atmosfär.”
Stig in i ett kök i Sverige, Storbritannien och Irland – länder kända för långa kyliga väderperioder – och du kan ibland hitta en sprakande vedspis, som den här i ett kök i Dublin.
”I tider av höjda elräkningar tittar folk i UK och Irland alltmer på vedspisar, eftersom det är billigare än gas och el”, säger Londondesignern Conrad Hendrick på LWK Kitchens.”Somliga typer av vedspisar är berättigade till lägre energiskatt enligt Renewable Heat Incentive, RHI. Gjutjärnsspisar håller värmen länge, vilket är viktigt under de kalla vinternätterna då vi alla vill hålla oss varma. Men förenat med funktionalitet och energisparande fördelar är vedspisarna populära som vackra föremål i kök och vardagsrum. De skapar ett tilltalande inslag och ger en varmt välkomnande atmosfär.”
Neutrala färger är överlägsna – men nu kommer grönt
Vitt dominerar helt klart färgvalen på skåp, väggar och även kakel. Men det behöver inte bara betyda att folk är rädda för färg. Det neutralt vita har praktiska fördelar.
”Vi behöver vita färger för att reflektera det lilla solljus som kommer in genom fönstren under den mörka årstiden. För det mesta är det dåligt väder, så varje ljusreflexion är betydelsefull”, säger Allan Torp, livsstilsexpert på Bungalow5 i Köpenhamn. ”Vitt gör att köket ser ljust och rent ut och man slipper den tunga känslan när mörkret kommer.”
Vitt dominerar helt klart färgvalen på skåp, väggar och även kakel. Men det behöver inte bara betyda att folk är rädda för färg. Det neutralt vita har praktiska fördelar.
”Vi behöver vita färger för att reflektera det lilla solljus som kommer in genom fönstren under den mörka årstiden. För det mesta är det dåligt väder, så varje ljusreflexion är betydelsefull”, säger Allan Torp, livsstilsexpert på Bungalow5 i Köpenhamn. ”Vitt gör att köket ser ljust och rent ut och man slipper den tunga känslan när mörkret kommer.”
Neutrala färger definierar köken i USA och Kanada, där man föredrar vita skåp och beige och grå väggar, enligt enkäten. Men grönt, som den här mintgröna nyansen, och blått är på väg in. ”Jag tror att grönt kommer att vinna över blått i kök eftersom det är den mer organiska, aptitliga färgen av de två”, säger Jennifer Ott, inredningsdesigner som specialiserar sig som färgkonsult.
”Nu är trenden stark att äta oprocessad, hälsosam mat så jag tror folk dras till en grön färgnyans i köket”, tillägger hon. ”Min andra teori är att vi lever i en ganska stressande och prövande tid, och grönt betraktas som en positiv färg, till skillnad från blått och grått. Ändå har den inte så mycket energi som glada nyanser av gult och orange. Så grönt är en bra kompromiss mellan färgstark och lugnande och stressbefriande.”
”Nu är trenden stark att äta oprocessad, hälsosam mat så jag tror folk dras till en grön färgnyans i köket”, tillägger hon. ”Min andra teori är att vi lever i en ganska stressande och prövande tid, och grönt betraktas som en positiv färg, till skillnad från blått och grått. Ändå har den inte så mycket energi som glada nyanser av gult och orange. Så grönt är en bra kompromiss mellan färgstark och lugnande och stressbefriande.”
I Japan säger man ”sayonara” till helvita kök. ”Fram till 2010 var vita kök det enda som gällde sen millennieskiftet”, säger Yukiko Tahara, ägare och designer på LiB contents i Tokyo. ”Men sen dess väljer fler och fler mörkare färger som granitgrått och mörkbrunt. Vi brukar säga att efter jordbävningskatastrofen 2011 vill folk ha lugna och vilsamma färgnyanser hemma.”
Mariette Barsoum på Divine Design+Build anser att vår hektiska livsstil förmodligen är en faktor när det kommer till valet av neutrala färgtoner, så vi kan vänta oss att den lugna och avslappnande trenden i köket håller i sig under överskådlig framtid. ”Livet är hektiskt och stressigt”, säger Mariette Barsoum. ”Vi vill komma hem och slappna av.”
Se mer bilder på kök
Få mer köksinspiration:
Allt du behöver veta om svenska kökstrender
9 lätta och bekväma matstolar
Så fixar du bäst belysning i köket
Mariette Barsoum på Divine Design+Build anser att vår hektiska livsstil förmodligen är en faktor när det kommer till valet av neutrala färgtoner, så vi kan vänta oss att den lugna och avslappnande trenden i köket håller i sig under överskådlig framtid. ”Livet är hektiskt och stressigt”, säger Mariette Barsoum. ”Vi vill komma hem och slappna av.”
Se mer bilder på kök
Få mer köksinspiration:
Allt du behöver veta om svenska kökstrender
9 lätta och bekväma matstolar
Så fixar du bäst belysning i köket
Det lokala klimatet och storleken dikterar hur köket kommer att se ut. Kulturella influenser påverkar också. Om man går in i ett kök i Spanien ser man oftare till exempel en inbyggd kaffemaskin och en walk-in vinkällare än i andra länder i undersökningen. Nästan en fjärdedel av de spanska husägarna planerar ett installera inbyggd kaffemaskin och en av tio satsar på en vinkällare.
Men för det mesta ser köken i de olika länderna ganska lika ut. Genomgående önskemål är vita skåp, utdragbara enheter för sopor och återvinning, mer skafferiförvaring och nya arbetsbänkar, kranar och skåp – allt ska vara nytt.