Houzz Tour: Familjen som byggde ett hus till konsten
En tom tomt med ett underjordiskt garage blev Louise och Richards första byggprojekt – och de siktade högt.
Sara Norrman
25 november 2021
Editor-in-chief Houzz Sverige.
Paret hade en trea i stan, men med tredje barnet på väg kände det att de ville ha ett hus nära Stockholm. De körde förbi tomten som ligger upphöjd över en stor vik, och gillade känslan av höjd och rymd. Men kunde man bygga hus ovanpå ett garage?
“Vi hade ingen aning om hur man bygger överhuvudtaget,” säger Richard. “Hur lång tid tar det? Hur mycket kostar det? Vi hade noll koll på kvadratpriser, bygglov och visste inte om det skulle ta 18 månader eller sju år.” Först kikade de på kataloghus, men de skulle behöva modifieras för mycket för att passa tomten och familjens behov, så det blev ingen bra deal i alla fall.
Grannhuset ägde marken och använde det som garage – de skymtar i underkanten längst till vänster på bilden. Louise och Richard hade sett arkitekterna Elding Oscarsons hus i Skåne, och anlitade dem. “Vi bollade såklart tankar och ritningar, men sen var jag helt nöjd att lämna över till dem – de är ju konstnärerna,” säger Richard. Hela projektet tog ca 18 månader till inflytt.
HUSESYN
Här bor: Richard Feigin, Louise Hamilton och deras 3 unga döttrar. Plus en massa konst, i hemmagalleriet Studio Rei.
Läge: Lidingö, Stockholm
Yta: 280 kvadratmeter inomhus, ytterligare 340 kvadratmeter i dubbelgaraget som nu är galleri
Byggår: 2017
Arkitekter: Elding Oscarson
Foto: Nadja Endler
Här bor: Richard Feigin, Louise Hamilton och deras 3 unga döttrar. Plus en massa konst, i hemmagalleriet Studio Rei.
Läge: Lidingö, Stockholm
Yta: 280 kvadratmeter inomhus, ytterligare 340 kvadratmeter i dubbelgaraget som nu är galleri
Byggår: 2017
Arkitekter: Elding Oscarson
Foto: Nadja Endler
Tanken på att bygga ett hem som även hade plats för ett konstgalleri fanns med från början. Louise hade redan haft ett galleri i centrala Stockholm, NAU Gallery, och när hon såg det gamla garaget på 150 kvadratmeter, med massor av tomma väggar och golvyta, kom tanken på ett hemgalleri. “Vi ville skaka om både konstvärlden och hur man tittar på konst,” säger Louise. “Vi köper alltid med hjärtat, och ställer gärna ut unga konstnärer.”
“Det här med att köpa konst efter inredningen har vi aldrig gjort,” säger Richard. “Vi vill få fler att se värdet i konst, att man, som alternativ till att köpa en möbel eller resa för många tusen kronor, ibland köper ett konstverk istället. Det är något som man kan njuta av länge och som ofta håller eller ökar sitt värde om man prickar rätt.”
Letar du efter en arkitekt? Kolla in Houzz experternas projekt och omdömen här
Letar du efter en arkitekt? Kolla in Houzz experternas projekt och omdömen här
“När vi gör våra val hemma, med inredning och konst, behöver de på inget sätt matcha. Vi anser att konst har en egen plats i hemmet oavsett inredning, och verken måste kunna stå för sig själva,” säger Richard. Men han och Louise är inte alltid överens om vad de ska välja. “Ibland kan man inte se vad som är bra med verket från början, även om den andra gör det – man får låta det mogna,” säger han.
De japanska influenserna som Elding Oscarson tog med i ritningarna inkluderar de synliga takbjälkarna i det höga vardagsrummet och köket. Arkitekterna byggde huset i tre olika plan. Den offentliga delen, med galleriet, ligger i källaren. På markplanet, med ingång och altan mot trädgården, ligger kök och vardagsrum. Den imponerande trappan binder ihop planen och leder upp till övervåningen med sovrum och barnens rum, vilket är helt privat.
Stora expertguiden: Hur anlitar man en arkitekt?
Stora expertguiden: Hur anlitar man en arkitekt?
Golvet i kök och vardagsrum är i slipad betong med golvvärme, så inga radiatorer tar upp värdefull plats på väggarna. Köksbudgeten var stenhård, paret köpte helt enkelt det bästa de kunde hitta efter tillgångar och landade hos Kvänum. “Det man brukar kalla ‘lyx’ är inte vår grej. Vi vill gärna ha en genomgående hög nivå på material däremot och efter att ha bott i stan är det ju lyx bara att ha en egen tvättstuga!”
Trappan ner till galleridelen väger flera ton, men är inte bärande i konstruktionen. Härnere kan Studio Rei ha vernissager och utställningar, men även till vardags använda det till avlastningsyta för barnfamiljen. “Det brukar samlas en del skridskor och annat här nere mellan våra event,” säger Richard.
Konst av Julia Peirone. Från vänster Sophie (2011), Klara (2010) och Susanna (2011).
Konst av Julia Peirone. Från vänster Sophie (2011), Klara (2010) och Susanna (2011).
Från korridoren kommer man ut i det gamla garagets framdel, med garagedörrar som kan öppnas vid tillställningar. Förråd och tvättstuga nås via dörrar i korridoren.
Konst av Julia Peirone, Lotta (2014).
Konst av Julia Peirone, Lotta (2014).
“Många hänger konsten för högt hemma,” säger Richard. “En regel är att tavlorna ska vara ca 174 centimeter i överkant, men man får anpassa efter sin egen ögonhöjd när man står framför.”
Hitta inspiration till hem och trädgård i vårt enorma bildgalleri här
Hitta inspiration till hem och trädgård i vårt enorma bildgalleri här
På den översta våningen har Louise och Richard skapat en helt egen del av huset. “När man har småbarn kommer man ju inte ut lika mycket, och att resa blir krångligare, så vi har skapat en sorts ‘in-house staycation’, med läshörna, härligt badrum och sängar med semesterutsikt.”
Att sitta i fåtöljen och läsa med utsikt över talltopparna är också en vardagslyx. Siktlinjerna i hela huset var noga genomtänkta, för att samspela med träden och naturen utanför. Innertaken på övervåningen är klädda i plywood, eftersom vita tak skulle kännas lite kliniska.
Föräldrarnas badrum är täckt i marmor från norra Italien och heter verdi alpi. Det är här som nästa byggprojekt skulle vara placerat. “Har man en gång byggt något, blir man ju lite biten. Att skapa drömhuset i norra Italien skulle inte vara helt fel,” säger Richard.
Liknande artiklar
Sverige
Houzz Tour: Kvalitet blir lyxliv i arkitektens gård i Skåne
Av Sara Norrman
Lisette förvandlade en nedgången gård till ett hem där lyxen består av naturmaterial, ljus och ett varmt välkomnande.
Läs artikeln
Internationellt
Houzz Tour: Sagolik lantgård med halmtak vid Nordsjön
Den stackars gården var i ett bedrövligt skick, men efter en helrenovering fick familjen ett härligt sommarställe.
Läs artikeln
Internationellt
Houzz Tour: Finkänslig renovering i den spanska byn
Med respekt för den traditionella byggstilen förvandlade arkitekterna det gamla huset totalt.
Läs artikeln
Sverige
Houzz Tour: Christers jul i jugendvillan i Skövde
Av User
Sjunk ner i läderfåtöljen i biblioteket eller tindra ikapp med granen i matsalen – välkomna till en klassisk högtid.
Läs artikeln
Arkitektur
Houzz Tour: Ett helt hus på 72 kvadrat med olika våningsplan
Arkitekten hittade omöjlig yta i den smala byggnaden med lösningar på hög nivå.
Läs artikeln
Internationellt
Före och efter: Den gamla baren förvandlades till ett modernt hem
Kan du tänka dig att bo i en bar? Denna arkitekt bevisar att man med smart design kan skapa ett elegant hem av ett föga lovande utrymme.
Läs artikeln
Sverige
Houzz Tour: En liten bit av Kalifornien på Ekerö
Av Sara Norrman
Bland tallarna byggde arkitekten Matthew Eastwood sitt eget familjehem, med svensk rustik stil och en fläkt av flärd.
Läs artikeln
Sverige
Houzz Tour: Blomsteraffären i Svedala blev fantastiskt familjehem
I det stora tegelhuset från 1930-talet är det de personliga detaljerna som betyder mest – och det vackra växthuset.
Läs artikeln
Sverige
Houzz Tour: I Göteborg har 1960-talshuset renoverats från grunden
Av Sara Norrman
“Vi ville ta huset in i nutiden,” säger Cia, och med naturmaterial och mycket kärlek blev resultatet så här bra.
Läs artikeln
tolles projekt die offene einfache form gibt den ganzen eine geschlossenheit
Bevor nun hier in Deutschland auf den meistens kleinen Grundstücken Begehrlichkeiten geweckt werden:
Leider kann man nicht einfach eine bauaufsichtlich zugelassene "Kraftwagenanlage" in ein Wohnhaus umnutzen, weil auf Wohngrundstücken die Pflicht zur Anlage von Kfz.- Stellplätzen besteht (Stellplatzsatzung der Kommune). Auch die Zweckentfremdung von Garagen als Abstell.- und Arbeitsräume ist unzulässig - ausschließlich Garagen sind nämlich in Grenzbebauung und oft auch außerhalb der lt. B-Plan überbaubaren Fläche zulässig. Andere Baulichkeiten eben nicht. Kann dazu führen, daß der Abriß verlangt wird... und eine Ablösung des Stellplatzes, was ca. 15000.- kostet, wenn die Bauaufsicht es überhaupt zuläßt.
Also: Insbesondere bei Nutzungsänderung von Grenzgaragen geht ohne Zustimmung des Nachbarn, Einblick in ggf. vorh. B-Plan und Bauberatung im Amt garnichts.
Es gibt auch dummerweise B-Pläne in denen die Grundstücke nur für KFZ-Abstellflächen ausgewiesen sind und ringsrum nur Wohnbebauung ist. Hatten selber schonmal sowas in Betracht gezogen, aber Aufgrund der rechtlichen Rahmenbedingungen das Projekt verworfen.
Ich finde dieses Projekt echt schön, hell und großzügige Räume. Stilsichere Einrichtung und schöne Treppen.